Industriarbetarnas tidning

Frågor och svar om korttidsarbete

15 november, 2013

Skrivet av

Korttidsarbete med och utan statligt stöd. Vad är det som gäller? Dagens Arbete ger svar på dina frågor.

Vad är tanken med korttidsarbete?

Att undvika varsel. Massuppsägningarna under finanskrisen 2008–2009 visade att Sverige saknade ett system för att säkra jobben vid tillfälliga kriser. En stor del av industrins fack (GS-facket, IF Metall, Sveriges ingenjörer och Unionen) och arbetsgivare (Gruvornas arbetsgivareförbund, Ikem, Skogsindustrierna, Stål- och metallarbetsgivareförbundet, Svemek ochTeknikföretagen) utarbetade ett förslag som de fick med sig regeringen på. Det träder i kraft nästa år. Det kallas kortidsarbete med statligt stöd.

Vad innebär korttidsarbete med statligt stöd?

Vid en djup, kortsiktig och tillfällig kris går staten in och betalar en del av lönen. I syfte att lätta på företagens lönekostnader. Men det lokala facket och arbetsgivaren måste först komma överens om att tillämpa korttidsarbetet.

Minskar både arbetstid och lön?

Ja. Vid 80 procents lön utgår 88 procent av lönen. Vid 60 procents arbetstid 84 procent av lönen och vid 40 procents arbetstid får man 80 procent av lönen. Den anställda är alltid garanterad 80 procent av den normala lönen.

Nu finns även korttidsarbete utan statligt stöd. Vad är det?

Det ska ses som ett komplement till det statliga systemet. Korttidsarbete utan statligt stöd är en uppgörelse bara mellan IF Metall och Teknikarbetsgivarna.

Varför räcker inte det statligt stödda korttidsarbetet?

Det krävs en mycket djup kris för hela samhällsekonomin innan det statliga stödet kan aktiveras. Problemet är att vissa enskilda branscher kan drabbas av tillfälliga chocker utan att det för den skull märks i hela samhället. Därför har IF Metall och Teknikföretagen kommit överens om ett system som kan användas innan det statliga systemet kan komma ifråga.

Vad kan jag få ut av korttidsarbete utan statligt stöd?

Det ska ses som ett alternativ till varsel när ett företag har ekonomiska svårigheter. I stället för att sparka folk ska man kunna gå ner i arbetstid, men inkomsten får aldrig understiga 88 procent av ordinarie lön.

Vad händer om företaget ändå säger upp?

Då avbryts kortidsarbetet omedelbart och lönen återgår till 100 procent.

Hur länge kan korttidsarbetet pågå?

I högst 9 månader. Om arbetsgivaren skulle vilja förlänga måste det lokala facket var med på det. Kortidsarbete med eller utan statligt stöd kräver att det lokala facket – klubben eller avdelningen – säger ja. Annars blir det inget.

Vad skiljer avtalet om korttidsarbete med krisavtalet 2009?

Krisavtalet var ett tillfälligt, ettårigt avtal under finanskrisen. Den gav det lokala facket rätt att göra upp om kortare arbetstid med lägre inkomst. Men aldrig mindre än 80 procent av ordinarie lön. Det nya avtalet med Teknikföretagen är tänkt att tillämpas som alternativ till varsel vid ”ekonomiska svårigheter”. Som vanliga lågkonkunjkturer.

Minskar behovet av inhyrning?

Kanske. Att hyra in har ju varit ett sätt för arbetsgivaren att få flexibilitet. Nu kanske flexibiliteten kan pareras med det nya avtalet. Det är i alla fall vad facket tror.

Du kanske också vill läsa…

”Det var på tiden, ärligt talat”

”Det var på tiden, ärligt talat”

Bra löneökning. Helt okej. Vi får se vad det ger i lönekuvertet i slutändan. Dagens Arbete pratade med några anställda på Katrinefors bruk om nya avtalet.

En magisk gräns spräcktes – men osäkerheten består

En magisk gräns spräcktes – men osäkerheten består

Vi kan komma överens – även när det blåser kallt. Kanske är det det viktigaste budskapet från både fack och arbetsgivare, skriver Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Inte missnöjd, men man hoppas ju alltid på mer”

”Inte missnöjd, men man hoppas ju alltid på mer”

Lite klent, faktiskt nöjd, ett år för långt. Det är några av reaktionerna på helgens avtal.

Klart: Här är Pappers nya avtal

Klart: Här är Pappers nya avtal

Efter intensiva förhandlingar har nu även Pappers och Industriarbetsgivarna enats om ett avtal. ”Vi är mycket nöjda”, säger Pappers förhandlingschef Robert Sjunnebo.

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

På lördag ska det finnas ett nytt avtal. Fack och arbetsgivare sitter nu i slutförhandlingar för att hinna i tid. Här är fem frågor som återstår att lösa.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Lag om minimilön – ja och nej!

Lag om minimilön – ja och nej!

Sverige måste införa EU:s nya regler om minimilön. Samtidigt försöker man stoppa dem via domstol. Hur går det ihop? Vi har träffat utredaren Carina Gunnarsson.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

På måndagsmorgonen reste IF Metall-medlemmen Andreas Köhler från Karlstad till Göteborg för att protestera mot industriavtalet och fackens lönebud.

Dagens Arbete historia Nya avsnitt ute nu!

Vägen till internationalen 

Vägen till internationalen 

Därför blev den internationella metallfederationen IMF ett verktyg för den amerikanska säkerhetstjänsten.

”Något gagnande för arbetarna som klass utvinnes icke ur dessa tvister”

”Något gagnande för arbetarna som klass utvinnes icke ur dessa tvister”

Orden är den gamla Metallordföranden och socialdemokraten Fritjof Ekman som trodde på att alla på en arbetsplats skulle tillhöra samma fack. Men varför, och hur ser det egentligen ut i dag?

Ernst Wigforss – ett liv i folkhemmets tjänst

Ernst Wigforss – ett liv i folkhemmets tjänst

I det här avsnittet får du lära känna Ernst Wigfors, riksdagsmannen och ideologen som var en huvudperson i den socialdemokratiska framgångssagan på 1900-talet.

Kampen om makten på jobbet

Kampen om makten på jobbet

Vad hände egentligen med kampen om verkligt inflytande på arbetet? Jan Scherman, som en gång skrev en rasande debattbok i ämnet, gästar Dagens Arbete Historia.

Helene Ugland – braständaren som försvann

Helene Ugland – braständaren som försvann

I det här avsnittet berättas historien om en kvinna som haft stor påverkan på historien, men som också valde fel strider och därför fick sitt arbete sopat under mattan för att glömmas bort.

Därför hamnade kvinnorna i skymundan i arbetarrörelsen

Därför hamnade kvinnorna i skymundan i arbetarrörelsen

I slutet av 1800-talet strejkade arbetare för att hindra anställning av kvinnor. 2022 blir IF Metall ett feministiskt fackförbund. Vad hände däremellan? 

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

När den svenska arbetarrörelsen växte fram var Ungdomsmarschen hiten nr 1. En sång som då slog både Internationalen och Arbetets söner, och som sjöngs på alla möten.