Industriarbetarnas tidning

Hilde förstörde miljontals kubikmeter skog

20 november, 2013

Skrivet av Malin Timan

HildeStormen Hilde beräknas ha förstört en till två miljoner kubikmeter skog till ett värde av en halv miljard kronor. Skogsbolaget SCA flyger hela veckan över de drabbade områdena för att se var de mest akuta insatserna behövs. För GS-facket kommer det stora arbetet snart att börja.

Under tisdagen började SCA arbetet med att inventera skogen i Västerbotten. Sedan stormen Hilde drog in över landet beräknas en till två miljoner kubikmeter skog ha förstörts i Västerbotten, Jämtland och norra Ångermanland. Allt till ett värde av en halv miljard kronor. Inlandskommunerna i Västernorrland, Dorotea, Åsele, Lycksele och Vilhelmina ser ut att ha drabbats hårdast.

– Det vi kan se är att det mycket skador på gallringar och det är både problematiskt och tråkigt, säger Birgitta Boström som är förvaltningschef för SCA skog i Västerbotten.

Birgitta Boström var en av dem som under tisdagen i en helikopter åkte hundratals mil över de drabbade områdena för att se hur mycket stormen förstört. För GS-facket väntar jobbet när röjningsarbetet väl börjar. Arbetet med att röja i stormskadad skog är farligt och utbildning kan komma att behövas.

– Vi har pratat om att åka ut och titta i skogarna. På något sätt måste vi upplysa de som arbetar om vilken säkerhet som behövs vid sådant här arbete, säger Magnus Eriksson, ombudsman på GS-fackets avdelning norr.

Men först fortsätter arbetet med att scanna av skogen. SCA flyger hela veckan för att få en bättre och mer detaljerad bild över skadorna.

– Vi behöver nu detaljplanera och sen prioritera vad som måste göras direkt och vad som kan vänta. Först nästa vecka tror vi att vi kan se mer exakt hur stora skadorna blivit, säger Birgitta Boström.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.