Industriarbetarnas tidning

Information på olika språk ska säkra arbetsmiljön

6 november, 2013

Skrivet av Malin Timan

AnsvarskedjanMed tillsyn, kunskap och information på olika språk vill arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M) säkra arbetsmiljön för underleverantörer.  Men Maria Stenberg (S) anser inte att hon fick tillräckligt bra svar under tisdagens interpellationsdebatt  i Riksdagen.

Läs också vår granskning om ansvarskedjan i statliga Sveaskog:

Adrians död – ingens ansvar

– Med en ökad globalisering och ökad rörlighet mellan olika länder så följer ju också ökad utstationering. Den här utvecklingen tror jag i grunden är positiv, sa arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M) under tisdagens interpellationsdebatt.    

Interpellationen var begärd av Maria Stenberg (S) med anledning av att människor skadas och till och med dör på sina arbetsplatser. Stenberg ville få svar på vad arbetsmarknadsministern tänker göra för att det ska bli klart vem som har ansvaret över arbetsmiljön för utstationerad arbetskraft, alltså arbetstagare som tillfälligt jobbar i Sverige, där ofta långa kedjor av underleverantörer finns.

– Arbetsmiljöregleringen innefattar alla arbetstagare som utför arbete i Sverige. Det gäller även de arbetstagare som är anställda av underleverantörer och de som är utstationerade, svarade Elisabeth Svantesson.

Svantesson tog också upp att det sedan i somras finns en anmälningsskyldighet för den som utstationerar arbetskraft till Sverige och att det på sikt kommer göra det lättare för Arbetsmiljöverket att målinrikta sina insatser. Dessutom, sa hon, jobbar Arbetsmiljöverket med ett projekt där de gör djupstudier av arbetsolyckor för att förhindra att de händer igen.

Men för Maria Stenberg räckte inte svaret. Så länge människor skadas och dör på jobbet kan man inte vara nöjd, sa hon.  

– Det är lätt att säga att jo, alla arbetstagare ska innefattas av den lagstiftningen vi har. Men det är ju uppföljningen och efterlevnaden av vår lagstiftning som blir problematisk.

Stenberg ville också ha en garanti för att utstationerad arbetskraft ska jobba på arbetsplatser med kollektivavtal.

– Varför kan inte arbetsmarknadsministern ta i sin mun att det är viktigt att också utstationerad arbetskraft finns på arbetsplatser där det finns kollektivavtal?  Det finns fortfarande mycket politiskt att göra för att säkra arbetsmiljön.

Men Elisabeth Svantesson stod på sig. Tillsyn, kunskap och information på olika språk var det hon anser kan göras för att arbetsmiljön ska bli säkrare för utstationerad arbetskraft och långa kedjor av underleverantörer.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?