Industriarbetarnas tidning

Inget skadestånd för lönestrul på ABB

26 november, 2013

Skrivet av Aron Engman

LönestrulPappers får inget skadestånd för lönestrulet på ABB. Parterna lyckades inte nå en överenskommelse under de centrala förhandlingarna. Nu planerar facket att stämma ABB.

– Vi har tappat tålamodet. De ska göra rätt för sig, säger Matts Jutterström, förhandlingsombudsman på Pappers.

ABB införde ett nytt löne- och tidrapporteringssystem i maj förra året. Det visade sig krångla till löneutbetalningarna ordentligt. Felaktiga löner har betalats ut på ett flertal arbetsplatser inom företaget. En del har knappt fått någon lön alls medan andra fått tusentals kronor för mycket.

Pappers medlemmar har varit bland de värst drabbade. Samtliga 85 medlemmar har fått fel lön var och varannan månad sedan systemet infördes, enligt Matts Jutterström.

– Du kan bara tänka dig själv. Varje månad du får lön så vet du inte vad du får. Och du vet inte om du får rätt eller fel. Så fort du gör en ändring i schemat så blir det fel. Till slut vågar man ju inte göra någonting alls, säger han.

Pappers har tidigare gått ut och krävt skadestånd för strulet med lönerna. Men de har inte lyckats nå en överenskommelse under de lokala förhandlingarna med ABB. Parterna möttes igen i fredags, denna gång för centrala förhandlingar, men inte heller då kunde de lösa tvisten.

– Vi anser att det är helt klart att man har brutit mot våra kollektivavtal. Medlemmarna får ett helvete varje månad för att de inte får rätt lön. Bara den veteskapen är hialös. Det har ju gått ett och ett halvt år, säger Matts Jutterström som deltog i förhandlingarna.

Nu ska han undersöka om det finns det möjligheter att gå vidare med en stämning mot ABB.

– Alla drabbade borde ha ett ekonomiskt skadestånd för kränkning eftersom att det har hänt så många gånger, säger han.

– Vi kommer att ta nya lokala tvister så fort de dyker upp. Vi kommer att köra på.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen