Industriarbetarnas tidning

”Jag är duktigt taggad inför min uppgift”

14 november, 2013

Skrivet av Malin Timan

Han kallas ofta arbetarförfattare och intresserar sig för religion, klassresor och litteratur. I DA tänker han skriva om den rättslösa arbetsmarknaden och rovdjurssamhället där allt handlar om att roffa åt sig. Kristian Lundberg är Dagens Arbetes andra nya krönikörtillskott.

Läs Kristians Lundbergs gästkrönika:

Vad är en människa värd?

Han har egentligen redan smygstartat. Texten Vad är en människa värd? är ett avstamp i de berättelser och analyser av samhället som vi snart kommer få mer av. Snart är det nytt år och tid för Kristian Lundberg att kliva in som fast krönikör i Dagens Arbete. En uppgift som han är både glad och stolt över att anta.

– Det har allt mer blivit så att den skönlitteratur som intresserade mig från början närmar sig ett fält som nu inte längre är litterärt utan allt mer blir både fackligt och politiskt. Och då blir jag också intresserad av att få en plattform där de här båda olika enheterna kan mötas i nåt slags samtal med sig själva.

Plattformen är Dagens Arbete. Den fackförbundstidning som han redan som liten inspirerades av. Han tyckte om krönikörerna som kombinerade arbetsmiljöfrågor med oväntade ingångar. Nu är han själv en av dem.

– Det finns ett behov av att få kliva in i det kollektiva. Något som förklarar samtiden som den faktiskt ser ut. Inte som man önskar att den skulle se ut utan där det finns en möjlighet till identifikation. Men också av att känna att man inte är ensam.

Kristian Lundberg släppte sin första bok Genom September 1991. Sedan dess har han skrivit ett tjugotal böcker, allt från lyrik till kriminalromaner. Flera av dem prisbelönta och flera av dem med en tydlig inriktning på klass, arbetarkultur och hemstaden Malmö.

Under åren har han också skrivit krönikor ibland annat Aftonbladet och tidningen Dagen. Och från och med årsskiftet går det alltså också att läsa om hans tankar och funderingar i Dagens Arbete. Kristian Lundberg kommer att skriva om frågor som han brinner för. Rättslösheten på arbetsmarknaden, litteraturen, bemannings-företagen, fattigdomen och rovdjurssamhället där allt går ut på att roffa åt sig.

Snart är du igång på riktigt. Hur laddad är du?

Jag är oerhört både glad och stolt över att få medverka i DA – så, med andra ord är jag duktigt taggad inför min uppgift.

Fotnot: Den andra nya krönikören på Dagens Arbete är journalisten Lena Sundström. Läs mer om henne här.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.