Industriarbetarnas tidning

Lönebidrag debatteras i Riksdagen

22 november, 2013

Skrivet av Malin Timan

Dagens Arbete kunde förra året avslöja att flera arbetsgivare struntar i att försäkra anställda som går på lönebidrag. Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M) förutsätter att Arbetsförmedlingen rättat till problemet, men riksdagsledamot Teres Lindberg (S) hävdar motsatsen.

Våren 2012 kunde Dagens Arbete avslöja att Arbetsförmedlingen skickar sjuka och funktionshindrade till arbetsgivare som struntar i försäkringar och pensioner. Granskningen satte fart på debatten och Arbetsförmedlingen fick sig en läxa från regeringen. Under fredagen togs frågan än en gång upp i Riksdagen. Mediernas fokus har blåst över men problemen fortsätter, sa riksdagsledamot Teres Lindberg (S). Lindberg tog upp exempel på att tusentals av de arbetsgivare som riksdagens utredningstjänst kontrollerat, fortfarande inte tecknat arbetsskadeförsäkring för sina anställda.

Elisabeth Svantesson (M) svarade med att regeringen nyligen tillsatt en utredning som ska se över oseriösa aktörer på arbetsmarknaden. Utredningen ska redovisas till våren. Till dess förutsätter hon att Arbetsförmedlingen sköter sitt jobb, alltså bara ger arbetsgivare rätt att anställa personer med lönebidrag om de kan garantera att försäkringar finns.

– Det är min utgångspunkt, att Arbetsförmedlingen efter vad som kom fram förra året ser till att varje person som via Arbetsförmedlingen får det här lönebidraget också ska vara skyddad.

Men Teres Lindberg (S) anser ändå inte att det görs tillräckligt och krävde i debatten konkreta åtgärder för att något ska hända.

– Om inte regeringen går från ord till handling kommer de här berättelserna fortsätta. Det är enskilda människor som drabbas av att arbetsgivarna inte betalar de försäkringar de har rätt till. De försäkringar som vi skattebetalare faktiskt är med och betalar för att de ska betala. Det är dags att handla nu.

Läs granskningen här:

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.