Industriarbetarnas tidning

Nya avtal ska undvika fler varsel

20 november, 2013

Skrivet av Malin Timan

Efter måndagens varsel på Atlas Copco i Örebro meddelar arbetsgivaren att det inte kommer bli fler. Facket jobbar nu för att konjunktursberoende arbetstid ska införas på företaget.

– Det är ett tufft sätt att markera. Utifrån vad vi ser i dag blir det inga fler varsel, men det är ju svårt att veta, säger Ulf Ström, klubbordförande på IF Metall.

Atlas Copco meddelade i måndags att det blir totalt 68 personer som får lämna företaget. 54 av dem är medlemmar i IF Metall. Till en början berörde varslet 110 medlemmar, men med hjälp av pensionsavgångar och avgångsvederlag för studier lyckades facket förhandla ned siffran.

Det är gruvindustrin som inte vågar nyinvestera i maskiner. Därför går det också sämre för den avdelning på Atlas Copco som bygger riggarna. Reservdelarna säljer däremot fortfarande bra.

Facket vill nu bygga upp en tidbank för att undvika varsel i framtiden. Och vd Hans Rimmerfors är med på tåget.

– Tanken är att vi inte sänker några löner utan går ner i arbetstid under lågkonkjunktur för att jobba in det senare, säger Ulf Ström.

Han hade hoppats på att någon form av konjunkturanpassat avtal skulle kunnat undvikit varsel också den här gången, men eftersom det ännu inte jobbats in någon tidbank blev det för svårt. Trots det är han ändå nöjd med de förhandlingar som varit.

– Vi kan inte vara stolta över de 54 som får gå, men vi kan vara stolta över att vi sänkte varslet med så många.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen