Industriarbetarnas tidning

Seskarösågen kan starta igen

4 november, 2013

Skrivet av Malin Timan

Flera är intresserade av att köpa den nu nedlagda Seskarösågen utanför Haparanda. Om köpet går igenom kan verksamheten i bästa fall vara igång till våren. Det bekräftar Anders Nilsson från Sveaskog som är ansvarig för försäljningen.

Seskarösågen har haft det svårt under flera år. 2010 köptes den upp av Sveaskog i ett försök att rädda verksamheten. Ett år senare arrenderades den ut till finska Morven, men inte heller då gick det bra. Sommaren 2012 stängdes verksamheten än en gång ner.

Men än finns hopp om fortsatt liv på sågen. Den är sedan i somras till salu och tre eller fyra har nu visat intresse för att köpa.

 – Vi har några intressenter som vill bedriva sågverksamhet igen, säger Anders Nilsson som är chefscontroller på Sveaskog och ansvarig för försäljningen.

Konjunkturläget och råvarupriser spelar förstås in för de eventuella köparna, men sågverket i sig är intakt och har alla förutsättningar för att verksamheten ska kunna köras igång. Om båda parter kommer överens skulle det kunna betyda att sågverket kan vara igång igen till våren.

 – Jag bedömer det som seriösa intressenter, men vågar inte svara på om köpet kommer gå igenom eller inte, säger Anders Nilsson från Sveaskog som är ansvarig för försäljningen.  

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.