Industriarbetarnas tidning

”Dagens Arbete pekar på problem som finns”

19 december, 2013

– Dagens Arbete ger en bra beskrivning av problemen med resultatredovisning,  säger Yvonne Thorsén, analytiker på Arbetsförmedlingen. Hon syftar på DA:s artikel ”Falsk bild av omställning” som bland annat handlar om TSL:s sätt att använda statistik.

– Jätteintressant, säger hon. Från vår sida är vi mycket intresserade av mer realism i debatten. Det finns mycket ideologiskt önsketänkande.

I artikeln går Dagens Arbete bland annat igenom statistiken som redovisar hur omställningsföretagen lyckats med att ordna jobb till de uppsagda. Granskningen visar på många fällor i statistiken. Personer som fått tillbaka sitt gamla jobb finns med i statistiken som lyckade resultat av omställning. Och de nya jobben som redovisas kan vara behovsanställningar på några timmar.

– Artikeln pekar på problem som: Vad är ett lyckat resultat? Det är stor skillnad för vem det gäller, säger Yvonne Thorsén.

Hon säger att Arbetsförmedlingen numera saknar den här typen av resultatredovisning. Tidigare fanns ett ratingsystem där man kunde ge betyg till de enskilda företagen, men det är borttaget.

– Det är väldigt orättvist om man börjar räkna upp hur många som fått jobb. Vi har så många olika grupper. Vi har personer som inte jobbat på 10 år till exempel.

Men Arbetsförmedlingen ska gå vidare med försöken att hitta en bättre resultatredovisning. Samtidigt säger Yvonne Thorsén att man generellt sett vet att tjänsternas betydelse är ganska små. Andra faktorer är viktigare när det gäller chanserna att hitta ett jobb.

– Det är 5-10 procents skillnad mellan dem som fick en insats och dem som inte fick en insats. Det visar internationell forskning om arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

Det är också svårt att slå fast, för dem som fick stöd, att det faktiskt var den privata aktören som ordnade jobbet.

Yvonne Thorsén nämner Australien. Där har man försökt att bevisa den saken. När man granskade redovisningen upptäcktes rätt många tveksamheter, säger hon.  I Sverige finns inga motsvarande studier.

Är det provocerande för er som arbetar på Arbetsförmedlingen när TSL:s ”fantastiska” resultat lyfts fram?

– Inte direkt provocerande, och inte just när det gäller TSL, säger Yvonne Thorsén. Men det kan vara problematiskt när man får det att verka som om det finns enkla lösningar. Vi ser ju att  det finns stora dilemman.

– Ibland kan man bli lite stött på de som låtsas att små skruvningar i systemet skulle ge ett gyllene land på andra sidan regnbågen. 

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.