Industriarbetarnas tidning

Fackens företrädare vill ha mer jämställd föräldra­försäkring

2 december, 2013

Skrivet av Aron Engman

DA granskarSju av tio avdelningsordförande inom IF Metall vill ha en mer jämställd föräldraförsäkring Även i Pappers och GS-facket vill många ha fler pappamånader. Det visar Dagens Arbetes undersökning som är ett samarbete med tidningen Kollega.

Försäkringen i siffror:

  • 25 procent av föräldradagarna tas ut av män.
  • 16 månader ingår i föräldraförsäkringen, varav 13 med den högsta ersättningsnivån.
  • 2 månader av föräldraförsäkringen är bundna till vardera förälder. 1995 bands den första månaden. 2002 tillkom den andra månaden.

Källa: Försäkringskassan

  • 93 procent av männens genomsnittliga lön, tjänar kvinnor i Sverige. Ett av argumenten för reserverade föräldramånader har varit att jämna ut löneskillnaderna mellan män och kvinnor.

Källa: SCB, 2012

– Inte förrän vi har en jämställd föräldraförsäkring får vi en jämställd arbetsmarknad, säger Ingrid Hanke, ordförande för IF Metalls avdelning 3 Norra Västerbotten, som vill att föräldraförsäkringen ska delas lika mellan föräldrarna.

Dagens Arbete har gjort en enkätundersökning bland samtliga avdelningsordförande i facken GS, Pappers och IF Metall. Undersökningen är ett samarbete med tidningen Kollega som skickat ut samma enkät till Unionens alla regionstyrelseordförande.

Frågan i enkäten löd: Tycker du att föräldraförsäkringen ska…

A: delas lika mellan föräldrarna?
B: delas i tre lika delar där en kan överlåtas?
C: se ut som den gör idag?
D: ha en annan fördelning?

IF Metall är det fackförbund där störst andel vill ha en ny försäkring. Sju av tio vill knyta fler månader till vardera föräldern. Tre av tio vill gå så långt som att dela den lika mellan föräldrarna. Stefan Hultman, IF Metalls avdelning 6 Mellersta Norrland, är en av dem.

– Det är ju för barnets bästa. Och det är ju ändå skattepengar vi använder så då kan man styra, säger han.

I Sverige är papporna i genomsnitt hemma knappt fyra av de sexton månader som föräldraförsäkringen omfattar, enligt Försäkringskassans statistik. Visserligen är det mer än de två månader som är vikta till pappan idag. Men de flesta avdelningsordförande i industriförbunden tycker att det trots allt är för lite.

Inom såväl Pappers som GS-facket och IF Metall vill majoriteten ha en ny föräldraförsäkring som viker fler månader respektive föräldern. Drygt hälften av Pappers ordföranden vill knyta upp mer tid och sex av tio inom GS.

– Jag tycker ju att det är bra att ha den tilldelad i tredelning. Men jag tror att man måste bedriva någon form av opinionsarbete också. Att hjälpa på traven med målet att det ska landa i en tvådelning, säger Seppo Sinimaa.

Han är ordförande för GS-fackets avdelning 9, Östra Svealand, och valde en tredelad föräldraförsäkring i enkäten.

– I grund och botten tycker jag att man ska få göra som man vill. Men det här är ett bra verktyg, konstaterar Ylva Ivarsson, ordförande för GS avdelning 13, Gävleborg, som även hon valde tredelning.

Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Folkpartiet är de partier i Riksdagen som vill binda upp fler dagar till vardera föräldern.

Folkpartiet är det enda regeringsparti som vill ha en tredje pappamånad. Partiet har haft en tradition av att vara progressiva i frågan. Men den tredje månaden har debatterats länge och röstats ner vid ett flertal landsmöten. Med åren har dock opinionen inom partiet svängt och under landsmötet tidigare i november röstades förslaget till slut igenom.

Vänsterpartiet är det enda parti som vill gå så långt som att dela lika.

Men det finns också flera ordförande i de fyra fackförbunden som vill behålla föräldraförsäkringen som den ser ut idag. Inom Pappers vill nästan hälften att försäkringen ska se ut som den gör idag eller rivas upp och helt fördelas av föräldrarna själva.

Dennis Bäckman, som är avdelningsordförande för Pappers i Figeholm, tycker att det är tillräckligt med de två öronmärkta månaderna som finns idag.

– Det ska vara upp till föräldrarna att bestämma hur man vill ha det. Jag har själv tre barn och det är lite olika hur man har det i livet, säger han.

Bland Unionens regionstyrelseordförande vill hälften binda upp mer tid. Ungefär fyra av tio ordförande vill behålla försäkringen som den ser ut idag, och några vill ta bort vikta föräldramånader helt och hållet.

 

Grafik: DAVID NYMAN

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.