”I stället för c-ordet – låt oss prata om sexkurvan”

Varje gång jag hör c-ordet nämnas på nyheterna tänker jag säga klitorisollon högt, skriver författare Anneli Jordahl.

Nu måste vi skapa ett hållbart Sverige

”Just in time”-filosofin har gällt såväl inom sjukvård och omsorg som i industrin. Det har gjort oss onödigt sårbara, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fackens företrädare vill ha mer jämställd föräldraförsäkring

DA granskarSju av tio avdelningsordförande inom IF Metall vill ha en mer jämställd föräldraförsäkring Även i Pappers och GS-facket vill många ha fler pappamånader. Det visar Dagens Arbetes undersökning som är ett samarbete med tidningen Kollega.

Försäkringen i siffror:

  • 25 procent av föräldradagarna tas ut av män.
  • 16 månader ingår i föräldraförsäkringen, varav 13 med den högsta ersättningsnivån.
  • 2 månader av föräldraförsäkringen är bundna till vardera förälder. 1995 bands den första månaden. 2002 tillkom den andra månaden.

Källa: Försäkringskassan

  • 93 procent av männens genomsnittliga lön, tjänar kvinnor i Sverige. Ett av argumenten för reserverade föräldramånader har varit att jämna ut löneskillnaderna mellan män och kvinnor.

Källa: SCB, 2012

– Inte förrän vi har en jämställd föräldraförsäkring får vi en jämställd arbetsmarknad, säger Ingrid Hanke, ordförande för IF Metalls avdelning 3 Norra Västerbotten, som vill att föräldraförsäkringen ska delas lika mellan föräldrarna.

Dagens Arbete har gjort en enkätundersökning bland samtliga avdelningsordförande i facken GS, Pappers och IF Metall. Undersökningen är ett samarbete med tidningen Kollega som skickat ut samma enkät till Unionens alla regionstyrelseordförande.

Frågan i enkäten löd: Tycker du att föräldraförsäkringen ska…

A: delas lika mellan föräldrarna?
B: delas i tre lika delar där en kan överlåtas?
C: se ut som den gör idag?
D: ha en annan fördelning?

IF Metall är det fackförbund där störst andel vill ha en ny försäkring. Sju av tio vill knyta fler månader till vardera föräldern. Tre av tio vill gå så långt som att dela den lika mellan föräldrarna. Stefan Hultman, IF Metalls avdelning 6 Mellersta Norrland, är en av dem.

– Det är ju för barnets bästa. Och det är ju ändå skattepengar vi använder så då kan man styra, säger han.

I Sverige är papporna i genomsnitt hemma knappt fyra av de sexton månader som föräldraförsäkringen omfattar, enligt Försäkringskassans statistik. Visserligen är det mer än de två månader som är vikta till pappan idag. Men de flesta avdelningsordförande i industriförbunden tycker att det trots allt är för lite.

Inom såväl Pappers som GS-facket och IF Metall vill majoriteten ha en ny föräldraförsäkring som viker fler månader respektive föräldern. Drygt hälften av Pappers ordföranden vill knyta upp mer tid och sex av tio inom GS.

– Jag tycker ju att det är bra att ha den tilldelad i tredelning. Men jag tror att man måste bedriva någon form av opinionsarbete också. Att hjälpa på traven med målet att det ska landa i en tvådelning, säger Seppo Sinimaa.

Han är ordförande för GS-fackets avdelning 9, Östra Svealand, och valde en tredelad föräldraförsäkring i enkäten.

– I grund och botten tycker jag att man ska få göra som man vill. Men det här är ett bra verktyg, konstaterar Ylva Ivarsson, ordförande för GS avdelning 13, Gävleborg, som även hon valde tredelning.

Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Folkpartiet är de partier i Riksdagen som vill binda upp fler dagar till vardera föräldern.

Folkpartiet är det enda regeringsparti som vill ha en tredje pappamånad. Partiet har haft en tradition av att vara progressiva i frågan. Men den tredje månaden har debatterats länge och röstats ner vid ett flertal landsmöten. Med åren har dock opinionen inom partiet svängt och under landsmötet tidigare i november röstades förslaget till slut igenom.

Vänsterpartiet är det enda parti som vill gå så långt som att dela lika.

Men det finns också flera ordförande i de fyra fackförbunden som vill behålla föräldraförsäkringen som den ser ut idag. Inom Pappers vill nästan hälften att försäkringen ska se ut som den gör idag eller rivas upp och helt fördelas av föräldrarna själva.

Dennis Bäckman, som är avdelningsordförande för Pappers i Figeholm, tycker att det är tillräckligt med de två öronmärkta månaderna som finns idag.

– Det ska vara upp till föräldrarna att bestämma hur man vill ha det. Jag har själv tre barn och det är lite olika hur man har det i livet, säger han.

Bland Unionens regionstyrelseordförande vill hälften binda upp mer tid. Ungefär fyra av tio ordförande vill behålla försäkringen som den ser ut idag, och några vill ta bort vikta föräldramånader helt och hållet.

 

Grafik: DAVID NYMAN

Läs mer:

Aron Engman

Läs mer från Dagens Arbete:

Arbetsrätten

Så här vill utredaren ändra las

I dag presenteras utredningen i riksdagen. Parterna har redan tidigare uttalat sitt missnöje. Nu säger också arbetsmarknadsminister Eva Nordmark att hon inte är nöjd – och hoppas att fack och arbetsgivare kan hitta en bättre lösning.

2

Forskare: Fördel arbetsgivarna i lasutredningen

Om förslagen om ändringar i las blir verklighet kan det göra småföretag mindre motiverade att förhandla med facket och teckna kollektivavtal, tror arbetsrättsexperten Caroline Johansson.

”Skamligt L och C – förslaget är allt annat än liberalt”

DEBATTAtt ta bort anställningstryggheten och med den yttrandefriheten, är den raka motsatsen till liberal politik, skriver sex företrädare för GS-facket.

Det här innebär förslagen för dig

DA REDER UTVisstidare, fastanställd, eller någon som chefen vill bli av med – vi reder ut vad förslagen om en ny arbetsrätt skulle innebära för dig.

Varken fack eller arbetsgivare nöjda

Nästa måndag presenterar regeringens utredare sina förslag på hur las kan förändras. SVT har tagit del av dem redan nu – och varken fack eller arbetsgivare är nöjda

1

Vägen mot en förändrad las

TidslinjeLagen om anställningsskydd ska ändras. Frågan är om det blir politikerna eller fack och arbetsgivare som får bestämma hur.

”Inte ens i Grönköping skulle arbetsrätten behandlas så här”

KRÖNIKAI överenskommelsen med MP, C och L heter det att ”Arbetsrätten moderniseras.” Fel! Det är tvärtom – en föråldring till när demokratin motarbetades, skriver journalisten Jan Scherman.

4

Full rulle i åttio år

ArkivbildenTimlönen vid Lilla Edets pappersbruk under det ekonomiska glansåret 1963 var 4,70 kronor.

Vilken öl blir din favorit i sommar?

TEST | ALKOHOLFRITTOm du fick ett glas kall öl på krogen, skulle du då känna om den var alkoholfri? Sju grafiker satte sju öl på prov.

1

Bilder av det nya Europa

BÖCKERDen ene är en underhållande provokatör. Den andre en klarsynt men skrämmande analytiker. Tillsammans ger de sin bild av ett sönderfallande Europa.

knytnäve

När oron blir till hot och slag

Våld i hemmetI tider av oro och kris är det extra lätt att bli frustrerad, ledsen och arg. Fler samtal kommer in till stödlinjen för våldsverkare. DA:s experter ger råd om hur du kan agera om du misstänker att din arbetskamrat är våldsam.

Bok om skuggsamhället kan få fint pris

DA-journalisten Elinor Torps bok Vi, skuggorna är nominerad till Wendelapriset som delas ut till årets bästa socialreportage.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

1

LO-tappet

”Vi arbetare vill inte få det som vi konstnärer har det”

DEBATTKan du uppge ett enda rimligt skäl att som anställd arbetare lämna din enda möjlighet att påverka ditt arbete, skriver ventilationsmontören och konstnären Jörgen Karlsson.

Facket, nej tack! Eller kanske ändå?

CoronaeffektenI flera år har fackförbunden brottats med sjunkande organisationsgrad. Så kom en annan kris. Nu rapporterar flera förbund om medlemmar som strömmar till.

Efter coronan

”Arbete är en fundamental mänsklig rättighet”

DEBATTArbetsmarknadspolitiken måste bli mer aktiv igen, inte avvecklas, skriver Ulf Dahlsten, tidigare  statssekreterare hos Olof Palme och författare till boken ”Efter Coronan. Svensk Modell i Kris”.

”Sverige har lösningarna – nu måste vi nå ut”

DEBATTKlimatkrisen kommer att finnas kvar när Coronapandemin bedarrat. Här finns en möjlighet för Sverige att visa ledarskap och vända kris till möjlighet, skriver Ylva Berg, vd för Business Sweden.

”Vi behöver EU – och mer ödmjukhet”

DEBATTSverige behöver nya system för att trygga leverantörskedjorna, en positiv EU-politik och ödmjukt lärande, skriver Christian Berggren, professor och en en av författarna till boken ”Alternativ till outsourcing”.

Har du rätt till a-kassa?

DA guidarUnder coronakrisen har regeringen både lättat på reglerna för att få ersättning och höjt beloppen för den som uppfyller villkoren från a-kassan. Följ DA:s guide för att ta reda på vilken ersättning du har rätt till.

”Sjukdomen kan drabba alla – folk fattar inte det”

Bilmekanikern Fredrik, 45 år, låg nedsövd i respirator i tre veckor. Nu vill han varna för hur hårt covid-19 kan slå – även mot dem som inte är gamla.

Joachim Dagerud på Mälarplast. Foto: Lina Larsson

"Jag trivs just här"

ÖGONBLICKETKlockan är 16.08 på Mälarplast AB i Eskilstuna.

Illustration: Josephine Skapare

Får chefen neka min semester?

Fråga om jobbet | LedighetHar arbetsgivaren skyldighet att ge en orsak till varför en semesteransökan avslås, eller räcker det att bara säga nej?

”Petters och Saras död skapar inga rubriker”

KRÖNIKAPandemin har fått oss att verkligen bry oss om varandra. Bra! Samtidigt får det mig att tänka på en annan, ständigt bortglömd epidemi – drogdöden, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Dagens Arbete nr 5 ute nu!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

Krisstöd

Volvo drar tillbaka aktieutdelningen

Facket: Ett klokt och moget beslut. ”Varje krona som stannar i bolaget är bra för vår anställningstrygghet”, säger Mikael Sällström, verkstadsklubbens ordförande på AB Volvo i Göteborg.

7

”Hur var det med hedern och samvetet?”

KRÖNIKAOm du skickar in en ansökan om a-kassa måste du på heder och samvete intyga att du verkligen är arbetslös. Precis som företag som söker krisstöd intygar att de är i en djup ekonomisk kris, skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist.

1

I permafrostens rike

BildreportageI republiken Sacha (Yakutia) lever invånarna under hårda villkor och stora klimatkontraster.

Regionala skyddsombud

”Skyddsombud behövs i kris”

KRÖNIKADet är minst sagt upp­rörande att de, mitt under pågående coronakris, meddelar att de tänker rösta nej till förslaget att låta de regionala skydds­ombuden komma in på fler arbetsplatser, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

1

Håll pärlan skinande

Tvätta bilenBiltvättsproffset Silas Mulondo skulle aldrig köra in sin Toyota i en automattvätt. Det kan repa lacken. I stället visar han hur du får fram glansen i en gör-det-själv-hall.

Han är IF Metalls nya förbundssekreterare

Martin Gunnarsson är smålänningen som vill pröva nya sätt att värva medlemmar till IF Metall, och som med åren lärt sig att lugna ner sig lite.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.