Industriarbetarnas tidning

Fackets företrädare vill dela ledigheten

2 december, 2013

Skrivet av RASMUS COLUMBUS

Minst en tredjedel av dagarna bör vigas åt pappan. Hälften av Pappers avdelningsordförande vill ha en mer jämställd föräldraförsäkring.

Försäkringen i siffror:

  • 25 procent av föräldradagarna tas ut av män.
  • 16 månader ingår i föräldraförsäkringen, varav 13 med den högsta ersättningsnivån.
  • 2 månader av föräldraförsäkringen är bundna till vardera förälder. 1995 bands den första månaden. 2002 tillkom den andra månaden.

Källa: Försäkringskassan

Så gjorde vi undersökningen:

  • 93 procent av männens genomsnittliga lön, tjänar kvinnor i Sverige. Ett av argumenten för reserverade föräldramånader har varit att jämna ut löneskillnaderna mellan män och kvinnor.

Källa: SCB, 2012

– Lämnar man det öppet blir det i praktiken kvinnan som blir hemma och det leder till ojämlikhet, säger Anders Lönnberg, ordförande i Pappers avdelning 38 i Hyltebruk.

Han är en av dem som tycker att reglerna kring föräldraförsäkringen bör göras om så att ledigheten delas upp i två lika stora delar, knutna till varje förälder. En åsikt han delar med Pappers förbundsordförande Jan-Henrik Sandberg. I en krönika i DA tidigare i år lyfte han tvådelningen som ett sätt att komma åt kvinnors trögare karriärutvecklingar och löneklyftorna mellan kvinnor och män.

I dag är två av föräldraförsäkringens sexton månader knutna till vardera förälder och kan inte överlåtas. I genomsnitt tar svenska pappor ut ungefär fyra månader per barn.

– Om man delar upp föräldraförsäkringen så skickar man signalen att alla borde vara lika, att det är något eftersträvansvärt. Ungefär som man gjorde när man förbjöd barnagan, säger Anders Lönnberg.

Störst stöd bland Pappers avdelningsordförande har en tredelad föräldraförsäkring. Två delar ska då vara knutna till vardera förälder och den tredje ska kunna överlåtas. Tre av tio väljer det alternativet och en av dem är Åsa Lundell, ordförande i avdelning 53 i Norrköping.

– När min karl ville vara hemma sa de att ”du får välja mellan att vara kärring eller vara arbetare”, berättar hon.

– Så killarna kan behöva lite mer hjälp. Det måste bli mer jämställt, men samtidigt är det bra med en tredjedel som man kan styra över själv.

På andra sidan finns de som inte vill binda upp fler pappa- eller mammamånader. Där vill de flesta behålla systemet som det ser ut i dag. Men knappt var femte ordförande vill att det ska vara helt upp till de enskilda familjerna hur de vill dela upp sin ledighet.

Att man bör se till varje familjs situation, och speciellt deras ekonomi, anger många som skäl.

– Det ska vara upp till föräldrarna att bestämma hur man vill ha det. Jag har själv tre barn och det är lite olika hur man har det i livet, säger Dennis Bäckman, ordförande i avdelning 86 i Figeholm. 

Han tycker att det är tillräckligt med de två öronmärkta månaderna som finns i dag.

– Problemet med hela systemet är att taket är för lågt. Så det blir pengarna som styr i slutändan. Tyvärr är det oftast karlarna som tjänar lite mer, och då blir det så att de tar ut mindre.

Även om åsikterna går isär kring hur man ska dela upp föräldraförsäkringen ser många ordföranden att allt fler pappor tar ut större delar av ledigheten.

– Bland de yngre tycker man det är mer naturligt att ta ut mer. Man märker att männen pratar mer om barnen och är mer delaktiga, säger Tomas Sandberg, ordförande i avdelning 52, Örebro.

Läs alla artiklarna i granskningen:

Grafik: DAVID NYMAN 

 

 

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.