Industriarbetarnas tidning

Fira jul med pärlor från de små förlagen

18 december, 2013

Skrivet av Kerstin Matz

I god tid inför julen bullar bokhandlarna upp med alla succéer i glansiga omslag från de stora förlagen. Men i skymundan finns en annan bokmarknad – de små förlagens verksamhet som likt härdig vintergröna lever genom förläggarnas entusiasm och hängivna kärlek till boken. Och genom en och annan Nobelpristagare.

Vinn! bokpaket

Vi lottar ut ett paket med alla fem böckerna. Gå in här, senast den 16 januari.

Den då mycket unge förläggaren Örjan Gerhardsson på Bakhåll i Lund var tidig med att upptäcka egyptiern Naguib Mahfouz. För förlaget Elisabeth Grate betydde priset till Le Clézio mycket precis som för Tranan när det gick till Mo Yan förra året. 

Så varför inte i alla fall en gång om året gå förbi succéhögarna och hitta något annat. Det behöver inte alltid vara sprillans nyskrivet. Våren 1914 tog den unga journalisten Ester Blenda Nordström jobb hos en bonde och skrev sedan En piga bland pigor, utgiven på nytt av Bakhåll. Hon berättar om arbetsdagen från halv fem på morgonen till halv tio på kvällen, om mjölkning, slakt och lördagsdans. Stor bokframgång då och den håller än i dag. Varje sida lever.

Per Erixon debuterade 1988 men har inte återupptagit skrivandet förrän nu. Som det blev från Lindelöws handlar om 1969 då Janne, 15 år, förlorar sin bäste vän i midsommarnatten och hur omvälvande detta blir för hans framtid. En berättelse för unga och för alla som minns sin egen ungdom, om mamman som försöker hålla ihop familjen, maniske pappa arkitekten som super bort jobbet, brorsan som försvinner i Europas hippievärld. Och Janne som försöker bli vuxen.

En yngre pojke är huvudperson i Pierre Szalowskis rörande Fiskar ändrar riktning i kallt vatten från Sekwa (som haft stor framgång med Igelkottens elegans av Muriel Barbery). Elvaåringen får veta att föräldrarna ska skiljas och bönfaller himlen om hjälp. Det är 1998 och strax dånar en fruktansvärd isstorm över hans hemstad Quebec. Den hjälper inte honom tycker pojken utan bara grannarna, en invandrare, ett gaypar, en strippa. Men till slut ordnar stormen allt och den störste pessimist har fått lite tröst.

Ingen tröst finns att få i en lika märklig som välskriven roman från andra världskriget, Ny finsk grammatik, Karneval förlag. Italienaren Diego Marani berättar om en svårt skadad man i en jacka märkt med namnet Sampo Karjalainen. Han vårdas i Trieste 1943 av en finsk läkare i tyska armén. Sampo har varken minne eller språk. Läkaren vill att han ska återerövra finskan och ser till att han kommer till Finland. En bok man inte glömmer om förlust av ett förflutet som inte går att hitta någonstans bland finskans femton kasus.

En jul utan deckare är för många otänkbart. Kuslig krypspänning finns i rikt mått i Magnus Montelius debut Mannen från Albanien utgiven av Columbi Publishing. Lysande spionthriller, mycket ovanligt i svensk deckarflora. En man med albanskt pass störtar hösten 1990 ner för stupet vid Stadsgården i Stockholm. Två reportrar vill lösa mysteriet, liksom polisen, Säpo och försvarets underrättelsetjänst. Trådar tillbaka till det radikala 60-talet. Vibbar av Le Carré, det är inte det sämsta.  

Du kanske också vill läsa…

Julens bästa kulturklappar

Julens bästa kulturklappar

Sällskapsspel, böcker, tid – eller ett gåvokort för fem fotbollslag i Kenya. Kolla in våra förslag till under-granen-presenter som inte kostar skjortan.

Önska dig en trendig pocket i jul

Önska dig en trendig pocket i jul

Spartider stundar och billigt är senaste modet – varför inte också när det gäller böcker. Följ senaste trenden, glöm dyra boknyheter och sätt upp en pocket på önskelisten.

Jämlikheten som försvann

Jämlikheten som försvann

Bilden av Sverige som ett unikt jämlikt land lever kvar trots att vi i dag har lika djupa klassklyftor som på 1940-talet. Den nyutgivna antologin Klass i Sverige sticker hål på en föråldrad självbild.

Nya vinklar på Palme och Sträng

Nya vinklar på Palme och Sträng

När Olof Palme uppmärksammas gäller det nästan alltid mordet. Men Palme, tillsammans med Gunnar Sträng, var med och skapade välfärdslandet Sverige. Journalisten Lennart Lund tipsar om böcker som ger nya perspektiv på dem båda.

Litterär pandemi för karantänsoffan

Litterär pandemi för karantänsoffan

I tusentals år har pandemierna och farsoterna dragit genom litteraturen och lämnat lidande och död i sina spår – men även en stor portion kärlek och framtidstro. Dagens Arbete ger dig tipsen till karantänsoffan.

Det nya ljudet från Bakersfield

Det nya ljudet från Bakersfield

Miljoner fattigbönder tvingades fly sina hem och samlades i nödtorftiga läger. I dessa utanförskapsområden växte den amerikanska arbetarklassen­s musik fram: en modern, uppkäftig country and western.

Deckarklassiker i nya kläder

Deckarklassiker i nya kläder

Omvärlden förändras, deckargåtan består. De riktigt bra kriminalhistorierna kan leva långt efter författarens död. DA:s deckarexpert Lennart Lund dyker ner i floden av nyutgivna klassiker.

En eldig svensk historia

En eldig svensk historia

Vedspisar och pinnstolar. De fanns där i stugorna, till synes självklara inslag bland trasmattor och kopparkittlar. Ingen har berättat deras historia – förrän nu.

Höjden av återhämtning

Höjden av återhämtning

Tidspress och höga krav – ibland går det bara inte längre. Anne-Marie Höglund berättar om hur naturen hjälpte henne att läka, och tipsar om böcker och en film för sönderstressade själar.

Hitta vägen till mästerverken

Hitta vägen till mästerverken

Att läsa en klassiker – låter det tungt? Det behöver det inte vara. DA guidar dig till mästerverken som varken är tjocka eller svåra.