Industriarbetarnas tidning

Här är min topplista för 2013

5 december, 2013

Så har ännu ett år gått och julfriden tar så sakteliga oss människor i besittning. Eftersom detta är årets sista krönika tänkte jag summera året med min alldeles egna fackliga topplista för 2013.

5. Fackliga framgångar i Swaziland

Swaziland är en absolut monarki i skuggan av storebror Sydafrika. Kungahuset styr landet med järnhand och vältrar sig i lyx medan folket plågas av ohälsa och arbetslöshet. Den 20 september hölls det parlamentsval och flera fackliga kandidater blev invalda i parlamentet. En nyhet som måhända inte omedelbart förändrar vardagen för folket  men som förhoppningsvis är det första positiva steget mot demokrati i Swaziland och bekräftar fackets viktiga roll i demokratiseringsprocesser.

4. Glesbygd och storstad i symbios

Under året invigdes Strandparken, ett nytt bostadsområde i Sundbybergs kommun strax utanför Stockholm. De åtta våningar höga trähusen tillverkas i Bygdsiljum i Västerbotten. Ett bra exempel på modernt byggande som inte bara är klimatsmart utan också är effektivt att producera. Men framförallt ett fantastiskt samspel mellan glesbygd och storstad. Här skapas sysselsättning i västerbottnisk glesbygd samtidigt som man lättar på bostadsbristen i Sveriges folktätaste kommun. Oemotståndligt.

3. S tar bladet från munnen

I november tar Stefan Löfven bladet från munnen och meddelar att Socialdemokraterna går till val på egna meriter. Det blir alltså inget organiserat valsamarbete med V eller MP 2014. Beskedet kanske inte förvånar så många men jag tycker ändå det är viktigt eftersom det visar på en vilja att ta ansvar för Sverige och en respekt för att det är valresultatet som ska avgöra hur Sverige ska styras. Det kontrasterar också starkt till den borgerliga alliansens cementering av en omodern och bitvis förlamande blockpolitik.

2. Borg rättar till ett fel

Sedan 2007 har landets löntagare fått betala en riskpremie för hög arbetslöshet i sin a-kassa. Anders Borg närde en teori att landets löntagare på detta sätt skulle hålla tillbaka sina lönekrav. Problemet för Borg är att teorin som sådan har väldigt lite med verkligheten att göra. Den sammantagna effekten av regeringens totala experiment med A-kassan är att över 100 000 löntagare lämnat försäkringen och att svenskarnas ekonomiska skydd vid arbetslöshet åkt rutschkana i internationell jämförelse. Under året meddelade dock finansministern att den differentierade arbetslöshetsavgiften ska tas bort från årsskiftet. Det är ju nu själva den att man ska bli glad över att något som är uppenbart fel rättas till. Betänk dock att det gäller den borgerliga regeringen och att förväntningarna är lågt ställda, därför denna höga placering på topplistan.

1. Facklig sammanhållning i avtalsrörelsen

I början på april träffas de första avtalen i den stora avtalsrörelse som präglat svensk arbetsmarknad under 2013. Bortsett från att avtalen ger god grund för reallöneutveckling, visade LO:s förbund denna gång återigen att vi kunde hålla samman. Sammanhållning är en gammal facklig paradgren och egentligen den enda styrkan vi har. När det sprack förra avtalsrörelsen blev det uppenbart att vi försvagade oss själva. Symboliken i årets fackliga sammanhållning har så stor betydelse för vår legitimitet att jag tycker den förtjänar en ohotad förstaplats på denna topplista.

Avslutningsvis tillönskas alla medlemmar och läsare en riktigt God Jul!

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?