Missbrukaren måste få hjälp

Arbetsgivaren ska inte vara både spanare, polis och domare. Att slänga ut anställda som fastnat i drogtester är fel väg att gå, skriver chefredaktör Helle Klein.

Skulle spelningen göra mig ung igen?

Några håller fast vid det ungdomliga, andra har släppt fram tanten och farbrodern, skriver Anneli Jordahl.

”Det har varit just sådana här gôrkonstiga grejer, som ketchup och senap och sådant. Men det kan ju vara precis vad som helst!” säger Laila Gustafsson. Hon jobbar som städerska på väveriet men hoppar ibland in i butiken också. Foto: THEO ELIAS

Jörgen snurrar fram skratten

”Modheses Hyperbingo” har sålt slut igen. Varje fredag lottar 
Jörgen Modh ut den hemliga lådan på Klässbols linneväveri. 
I den kan det finnas lite vad som helst.

Bor i Klässbol med fyra barn

 • Namn: Lars Jörgen Modh.
 • Ålder: 48 år.
 • Anställd i företaget: 4 år.
 • Befattning: Underhållsmekaniker.
 • Bor: Klässbol.
 • Familj: Frun Pernilla, 42 år, döttrarna Madeleine, 19 år, Melinda, 17 år, Malin, 14 år och sonen Mattias, 13 år.
 • Fritidsintressen: Motorer i allmänhet. Rally i synnerhet. Brukade köra en hel del rally förut, men efter en skada 2011 deltar han numera oftast som tävlingsledare.

Man kan höra en synål falla.

För några minuter sedan var det skrammel med tallrikar, småprat och trötta hälsningar. Nu är det alldeles tyst, så när som på smattret från lotterihjulet.

Jörgen Modh, lotterigeneralen, bryter strömmen på den gamla lampknappen som han monterat på apparaten. Metallskivan saktar ner och siffrorna blir synliga. Alla lotter är sålda.

Luften tätnar.

– Nummer sex, Laila!

Städerskan Laila Gustafsson har vunnit veckans ”Surpricen”, som den hemliga lådan kallas. Den lottas ut vid varje fredagsfrukost på Klässbols linneväveri och är något av veckans höjdpunkt. Vid varje tillfälle anordnas tre dragningar, hemliga lådan är alltid den sista.

– Ska hon få öppna nu va? frågar Jörgen när sorlet lagt sig.

Alla vill förstås veta vad som döljer sig i lådan och Laila sätter genast igång med att öppna paketet. Först papperet, sedan ska tejpen och kartongen rivas upp. 

– Nämen, utbrister hon plötsligt och håller upp en konservburk.

– Ärtsoppa?

Skratt och applåder bryter ut i fikarummet. Men Laila fortsätter rota runt i kartongen. Det finns något mer där. Hon föreslår att det kanske kan vara en fin cognac. Sen får hon grepp om flaskan.

– Senap!

Skratten fyller rummet igen och Jörgen kan konstatera att han lyckats överraska gänget på väveriet än en gång.

Jörgen har jobbat som underhållsmekaniker på linneväveriet i drygt fyra år. Men i verkligheten är han inte bara mekaniker. Han lagar vävmaskiner, men hänger också tavlor och fixar vattenledningar. Och anordnar lotterier.

– Jag tänkte att det vore roligt att göra något extraordinärt. Sälja lotter? Nä, vi får ju göra något kul av det.

För två år sedan introducerade Jörgen lotterihjulet. Inför premiären hade han byggt ihop apparaten, testat den och sedan tagit isär den igen. I smyg. Så en fredag slängde han plötsligt upp den på diskbänken mitt i frukosten.

– Jag tyckte det var en häftig grej. Gjort ett hjul och lagt ner tid, säger Linda Philipsson, kvalitetsansvarig på väveriet och rekordhållare i lotteriet med nio vinster.

”Modheses Hyperbingo” blev en omedelbar succé och plåthjulet har fortsatt att snurra varje fredag sedan dess. Namnet har Jörgen tagit med sig från ett lotteri han anordnade på en gammal arbetsplats. Men det är inte bara lotterier som intresserar honom, han har fler järn i elden. Bokstavligen.

Jörgen mekar nämligen en hel del med bilar och motorcyklar, och håller dessutom på med konstsmide. Just nu tittar han på ritningar på en salutkanon i miniatyr. Bra att ha vid invigningar, menar han.

– Jörgen är ju som han är, allt kan han hitta på, säger Laila och ställer ifrån sig skurhinken ett slag.

I stället för varm nyponsoppa och kaffe, doftar det nu av citronfriskt skurmedel i fikarummet.

Resten av arbetsstyrkan har gått ut i produktionen eller ner till butiken. Det börjar bli dags för Jörgen med. Han ska byta vävnålar i dag och till hans stora förtjusning har han inte gjort just den här justeringen förut. 

– Jag är ju en sådan person, om jag gör något för andra gången då anser jag att det är serieproduktion och då är det inte roligt längre.

– Man ska ha mer roligt än man har tråkigt, och kan man glädja andra på samma gång så är det bara positivt. 
 

Lotterihjulet

 • Främst byggd av skrot från linneväveriet.
 • Ramen består av överblivna fyrkantsprofiler och vinkeljärn. På den sitter ett vevlager från sonens gamla cykel, som fungerar som själva snurrmekanismen för lotterihjulet. Den snurrar i sin tur av en kasserad drivrem från en vävmaskin. I andra änden drivs remmen runt av en liten elmotor från ett havererat kylskåp.
 • Hjulet är en plåtbit och ovanför den sitter en kattstrypare, själva pekaren som visar vilket nummer som vunnit.
 • Apparaten sitter i väggen med en vanlig 220-volts stickkontakt. En vit lampknapp fungerar som start och stopp.

Exempel ur Surpricen

 • Hemliga lådan innehåller ofta ätbara överraskningar. Bland dessa kan nämnas spaghetti, potatis, kex och marmelad, choklad, minttabletter och müsli. Men arbetarna på väveriet har även vunnit köksgeråd och annat som är bra att ha. Till exempel bakplåtspapper, värmeljus, tändstickor och en kökskniv.
 • Jörgens tanke med hemliga lådan är att det ska vara saker som man har någon nytta av men som aldrig kostar mer än 20 kronor. 

Klässbols linneväveri

 • Ett familjeföretag som finns i Klässbol i Stavnäs socken, Värmland.
 • Har specialiserat sig på linnevävar vävda i jacquardmaskiner. Företaget har varit kunglig hovleverantör sedan 1970-talet och levererar textilier till Nobelfesten varje år sedan 1991.
 • På väveriet arbetar 22 fast anställda, varav 13 är kollektivanställda.

Läs mer: Ditt arbete

ARON ENGMAN

Läs mer från Dagens Arbete:

Judo kan mildra fallet

FALLOLYCKORLär dig falla som en kampsportare, och du kan slippa göra dig illa. Ny forskning visar att fallträning genom judo kraftigt ökar deltagarnas förmåga att falla på rätt sätt.

Knarket i industrin

”Drogtester är som ett lotteri”

Om du åker fast i ett drogtest på jobbet kan du köpas ut, polisanmälas, omplaceras eller skickas till behandlingshem. Rättsläget är oklart. Privata företag bestämmer själva hur de gör.

3

Åkte fast i drogtest – och fick ­behålla jobbet

ArbetsrättMårten åkte fast i ett drogtest på jobbet. Platschefen ville sparka ut honom, men han tog strid. ”Arbetsgivaren ska skita i vad jag gör på min semester.”

Volvo kan ha begått narkotikabrott

Volvo kan ha gjort sig skyldigt till narkotikabrott. Företaget har inte polisanmält när de hittat misstänkta droger i lokalerna. I stället har Volvo sparat misstänkt knark.

Sålde knark via företagets mobil

Langare använde företagets mobil för att sälja knark. Trots att företaget tidigare flaggat för drogrelaterade problem inledde polisen ingen förundersökning.

Dagens Arbete granskar knarket i industrin

Fabriksgolven är knarklangarnas nya arena. Polisen står handfallen. Dagens Arbete granskar knarket i industrin. Läs de anställdas berättelser om hur de knarkat på jobbet.

2

Striden om arbetsrätten

Fem LO-förbund lämnar Las-förhandlingarna – men IF Metall är kvar

ArbetsrättFacket gör för stora eftergifter mot arbetsgivarna om anställningstryggheten anser fem fackförbund och hoppar av förhandlingarna. Men IF Metall tänker vara kvar.

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Ministerns möte med skuggsamhället

Nya arbetsmarknadsministern Eva Nordmark fick följa med på en inspektion – det blev en ögonöppnare. ”En av de illegala arbetarna bodde på biltvätten.” Nu vill hon ta krafttag mot arbetslivskriminaliteten.

Människoexploatering prövas i rätten för första gången

PerspektivDen nya lagen om människoexploatering sätts på prov i ett aktuellt rättsfall. En fällande dom kan bli vägledande, skriver DA:s Elinor Torp, som bevakar den utbredda arbetslivskriminaliteten i Sverige.

Arbetsgivaren som ville vara laglig

ArbetslivskriminalitetAnto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

3

Tjänstepension

Anders, 22, sparar till pensionen

TjänstepensionNär Anders Engberg, 22, förstod att inga premier betalas in till tjänstepensionen innan 25 års ålder slängde han ihop en kalkyl. Resultatet – det kan betyda en miljon kronor mindre när han går i pension.

Det här behöver du ha koll på om pensionen

PensionstipsSatsa på att jobba så många år som möjligt – det är viktigare än att spara till pensionen, tycker pensionsekonomen Kristina Kamp

10 frågor om tjänstepension

DA reder utVad är tjänstepension, vem har rätt till den och när betalas den ut?

Elbilen banar väg för industripolitiken

PERSPEKTIVI dag säljs inte många elbilar. Ändå håller elbilen på att utlösa stora skälvan i världens viktigaste bilnation Tyskland. Samtidigt har utvecklingen fått EU att brådstörtat damma av en gammal goding: industripolitiken.

Sofia sadlade om till fransstylist

PROFILENSofia Hansemyr tröttnade på jobbet som maskinoperatör på Sandvik. Hon lärde upp sig till fransstylist, startade en salong och sade till sist upp sig.

Avtal 2020

Teknikföretagen byter förhandlingschef

Strax innan avtalsrörelsen inleds på allvar meddelar Teknikföretagen att deras förhandlingschef Anders Weihe slutar.

1

IF Metall väljer samordning i avtalsrörelsen

IF Metalls avtalsråd har antagit både LO-samordningen och Facken inom industrins avtalsplattform.

Ordföranden för Facken inom industrin

Industrifacken kräver 3,0 procent

Det finns ingen anledning att växla ned löneökningstakten. Det anser Facken inom industrin som kräver 3,0 procent på ett år.

1

Nu avgörs om LO får driva sina krav på bättre försäkringar

AvtalsförsäkringarDet låter som en byråkratisk detalj – men det kan vara avgörande för vad du får i pension eller ersättning om du blir sjuk av jobbet. Nu avgörs striden om förhandlingsordningen.

2

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

3

Vi kräver riktiga löneökningar

KRÖNIKANu ska vi ge järnet för att få igenom våra krav i avtalsrörelsen: Mer pengar, bättre pension, säkrare arbetsplatser och ett jämställt arbetsliv.

3 000–4 000 husvagnar senare

ÖGONBLICKET Klockan är 10.47 på Solifer Polar i Dorotea.

Bildreportage

Ingen klaustrofobi. Varvs­arbetaren Johan Forsander är svetsare och perfektionist. Den här dagen jobbar han djupt inne i ångfartyget Bohusläns trånga ångpanna. Foto: Sören Håkanlind

Sista varvet

BildreportagetFotografen Sören Håkanlind skildrar verksamheten på Gotenius Varv. I dag är det enda varvet som finns kvar den gamla varvsstaden Göteborg.

1

Stora arbetsmiljörisker på tunga industrier

ARBETSMILJÖNio av tio tunga industrier har brister i arbetsmiljön. Det konstaterar Arbetsmiljöverket efter inspektioner av 480 kemi- och processintensiva företag.

Riskerna som skapar dödsolyckor

ArbetsmiljöNär de högsta riskerna för alla åtta faktorer sammanfaller ökar sannolikheten att skadas och dö på jobbet 25 gånger.

Med satiren som livsstil

EWK-vinnareKarin Sunvisson är grundli­g i sitt arbete. I Stockholm kan hon inte bo. Det är för dyrt. Hon har valt en livsstil som ger henne frihete­n att låta bilderna ta den tid de behöver.

Industrin och klimatet

Drönarbild över marken som förbereds för bygget av Northvoltfabriken

Vägen till en ny bilindustri

OmvandlingenI elbilssamhället är det de nya företagen som driver utvecklingen. Men vad händer med de tusentals anställda som är beroende av den gamla förbränningsmotorn?

Verktyg med gummi skyddar montörerna

ARBETSMILJÖVibrationsskador har länge plågat svenska industriarbetare. Men kanske finns en enkel lösning? På Volvo i Arvika pågår ett forskningsprojekt för att ta fram verktyg som inte skadar montörerna.

DA testar: Bästa stolsryggsäckarna

DA testarLånga dagar i skogen kräver en rejäl ryggsäck och en bra stol – lyckligtvis går de att kombinera. På älgjaktens första dag samlades Finntorps jaktlag för att ta reda vilken stolsryggsäck du ska köpa.

Illustration, person som källsorterar

Vad gör jag med korken till mjölken?

PlaståtervinningHur plast ska återvinnas är inte alltid lätt att veta. Och hur mycket av den svenska plasten återvinns faktiskt? DA reder ut ett par oklarheter.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.