Skuggsamhället är livsfarligtDen växande arbetslivskriminaliteten hotar både marknadsekonomin och människovärdet, skriver Helle Klein.

”När maken föreslog fjällvandrarryggsäck slog jag bakut. Jag ville anlända till en ny stad med stil”Anneli Jordahl om att ta tåget.

”Det har varit just sådana här gôrkonstiga grejer, som ketchup och senap och sådant. Men det kan ju vara precis vad som helst!” säger Laila Gustafsson. Hon jobbar som städerska på väveriet men hoppar ibland in i butiken också. Foto: THEO ELIAS

Jörgen snurrar fram skratten

”Modheses Hyperbingo” har sålt slut igen. Varje fredag lottar 
Jörgen Modh ut den hemliga lådan på Klässbols linneväveri. 
I den kan det finnas lite vad som helst.

Bor i Klässbol med fyra barn

 • Namn: Lars Jörgen Modh.
 • Ålder: 48 år.
 • Anställd i företaget: 4 år.
 • Befattning: Underhållsmekaniker.
 • Bor: Klässbol.
 • Familj: Frun Pernilla, 42 år, döttrarna Madeleine, 19 år, Melinda, 17 år, Malin, 14 år och sonen Mattias, 13 år.
 • Fritidsintressen: Motorer i allmänhet. Rally i synnerhet. Brukade köra en hel del rally förut, men efter en skada 2011 deltar han numera oftast som tävlingsledare.

Man kan höra en synål falla.

För några minuter sedan var det skrammel med tallrikar, småprat och trötta hälsningar. Nu är det alldeles tyst, så när som på smattret från lotterihjulet.

Jörgen Modh, lotterigeneralen, bryter strömmen på den gamla lampknappen som han monterat på apparaten. Metallskivan saktar ner och siffrorna blir synliga. Alla lotter är sålda.

Luften tätnar.

– Nummer sex, Laila!

Städerskan Laila Gustafsson har vunnit veckans ”Surpricen”, som den hemliga lådan kallas. Den lottas ut vid varje fredagsfrukost på Klässbols linneväveri och är något av veckans höjdpunkt. Vid varje tillfälle anordnas tre dragningar, hemliga lådan är alltid den sista.

– Ska hon få öppna nu va? frågar Jörgen när sorlet lagt sig.

Alla vill förstås veta vad som döljer sig i lådan och Laila sätter genast igång med att öppna paketet. Först papperet, sedan ska tejpen och kartongen rivas upp. 

– Nämen, utbrister hon plötsligt och håller upp en konservburk.

– Ärtsoppa?

Skratt och applåder bryter ut i fikarummet. Men Laila fortsätter rota runt i kartongen. Det finns något mer där. Hon föreslår att det kanske kan vara en fin cognac. Sen får hon grepp om flaskan.

– Senap!

Skratten fyller rummet igen och Jörgen kan konstatera att han lyckats överraska gänget på väveriet än en gång.

Jörgen har jobbat som underhållsmekaniker på linneväveriet i drygt fyra år. Men i verkligheten är han inte bara mekaniker. Han lagar vävmaskiner, men hänger också tavlor och fixar vattenledningar. Och anordnar lotterier.

– Jag tänkte att det vore roligt att göra något extraordinärt. Sälja lotter? Nä, vi får ju göra något kul av det.

För två år sedan introducerade Jörgen lotterihjulet. Inför premiären hade han byggt ihop apparaten, testat den och sedan tagit isär den igen. I smyg. Så en fredag slängde han plötsligt upp den på diskbänken mitt i frukosten.

– Jag tyckte det var en häftig grej. Gjort ett hjul och lagt ner tid, säger Linda Philipsson, kvalitetsansvarig på väveriet och rekordhållare i lotteriet med nio vinster.

”Modheses Hyperbingo” blev en omedelbar succé och plåthjulet har fortsatt att snurra varje fredag sedan dess. Namnet har Jörgen tagit med sig från ett lotteri han anordnade på en gammal arbetsplats. Men det är inte bara lotterier som intresserar honom, han har fler järn i elden. Bokstavligen.

Jörgen mekar nämligen en hel del med bilar och motorcyklar, och håller dessutom på med konstsmide. Just nu tittar han på ritningar på en salutkanon i miniatyr. Bra att ha vid invigningar, menar han.

– Jörgen är ju som han är, allt kan han hitta på, säger Laila och ställer ifrån sig skurhinken ett slag.

I stället för varm nyponsoppa och kaffe, doftar det nu av citronfriskt skurmedel i fikarummet.

Resten av arbetsstyrkan har gått ut i produktionen eller ner till butiken. Det börjar bli dags för Jörgen med. Han ska byta vävnålar i dag och till hans stora förtjusning har han inte gjort just den här justeringen förut. 

– Jag är ju en sådan person, om jag gör något för andra gången då anser jag att det är serieproduktion och då är det inte roligt längre.

– Man ska ha mer roligt än man har tråkigt, och kan man glädja andra på samma gång så är det bara positivt. 
 

Lotterihjulet

 • Främst byggd av skrot från linneväveriet.
 • Ramen består av överblivna fyrkantsprofiler och vinkeljärn. På den sitter ett vevlager från sonens gamla cykel, som fungerar som själva snurrmekanismen för lotterihjulet. Den snurrar i sin tur av en kasserad drivrem från en vävmaskin. I andra änden drivs remmen runt av en liten elmotor från ett havererat kylskåp.
 • Hjulet är en plåtbit och ovanför den sitter en kattstrypare, själva pekaren som visar vilket nummer som vunnit.
 • Apparaten sitter i väggen med en vanlig 220-volts stickkontakt. En vit lampknapp fungerar som start och stopp.

Exempel ur Surpricen

 • Hemliga lådan innehåller ofta ätbara överraskningar. Bland dessa kan nämnas spaghetti, potatis, kex och marmelad, choklad, minttabletter och müsli. Men arbetarna på väveriet har även vunnit köksgeråd och annat som är bra att ha. Till exempel bakplåtspapper, värmeljus, tändstickor och en kökskniv.
 • Jörgens tanke med hemliga lådan är att det ska vara saker som man har någon nytta av men som aldrig kostar mer än 20 kronor. 

Klässbols linneväveri

 • Ett familjeföretag som finns i Klässbol i Stavnäs socken, Värmland.
 • Har specialiserat sig på linnevävar vävda i jacquardmaskiner. Företaget har varit kunglig hovleverantör sedan 1970-talet och levererar textilier till Nobelfesten varje år sedan 1991.
 • På väveriet arbetar 22 fast anställda, varav 13 är kollektivanställda.

ARON ENGMAN

Läs mer från Dagens Arbete:

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Bortstädad: Mannen som försvann

BortstädadHan kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Tidslinje: Så har skuggsamhället vuxit fram

TidslinjeEn rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

Delpension

Arbetsgivare missar betala in pensionspengar

Har du koll på att du får pengar till den nya delpensionen? Anställda kan förlora tusenlappar när arbetsgivare missar att betala in premien. Vi visar hur du kollar ditt pensionsbesked.

”Det är skönt att komma ifrån jobbet”

Sugen på att jobba mindre när du blir äldre? Möjligheten finns, men det är svårt för de flesta att få det att gå runt ekonomiskt. I stålindustrin, däremot, har man sparat extra till pensionen länge.

”Skulle gärna vara mer med barnbarnen”

På Svenska Fönster i Edsbyn är det inte ovanligt att gå ner i tid när pensionsåldern närmar sig. En riktig långhelg varannan vecka kan göra de sista yrkesåren lite lättare.

Läs allt om avtal 2020 här

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

2
Motorer i Volvo Cars fabrik i Skövde.

Skövdefacket försiktigt positivt till nya motorbolaget

Facket på Volvo Cars motorfabrik i Skövde är försiktigt positivt till Geelys planer på att lägga tillverkningen av förbränningsmotorer i ett eget bolag – ser möjligheter att växa. Men det finns en oro att man missar elektrifieringen.

Avtal 2020

Vad är viktigast i avtalsrörelsen?

DA frågarVilka frågor är viktigast att ditt fackförbund driver i avtalsförhandlingarna? Vi frågade några industriarbetare vad de tycker. Nu vill vi även höra DIN åsikt!

2

Världsekonomin och klimatet påverkar avtalsrörelsen

PerspektivSnart börjar dragkampen om din nya lön. Förr varnade man att alltför höga löneökningar skulle sänka ekonomin. Nu kommer hotet från helt andra håll: Trumps tullar och klimatet, skriver Harald Gatu.

Svenskt Näringsliv: Löneökningstakten måste ner

Avtal 2020Svenskt Näringsliv målar upp en dyster prognos inför avtalsrörelsen 2020. Men att dra ner på löneökningarna är inte svaret, enligt Unionens chefsekonom Katarina Lundahl, som hävdar att löneökningstakten redan minskat.

2

”Nu är det mer rättvist”

LönerMånga tjänar långt under snittlönen, och kvinnor tjänar mindre än män. Inför varje avtalsrörelse dyker frågan upp: Hur blir lönerna mer rättvisa? För tre år sedan prövades en ny lösning – nu börjar resultatet synas.

Franska gruvarbetare demonstrerar

Franska gruvarbetare kan få skadestånd

I Frankrike kan de som har jobbat med farliga ämnen få skadestånd för att de är oroliga för att bli sjuka. 731 franska gruvarbetare har fått stöd för sina krav i Högsta Domstolen.

Giftig mark

Arbete pågår – då stoppas saneringen

MiljöskuldDe anställda på Ovako i östgötska Boxholm jobbar på giftig mark. En undersökning har varnat för risker med förorenat damm, men företaget gör en annan bedömning.

Här finns den giftiga marken

KartaEn lång industrihistoria har lämnat avtryck runt om i landet. I den interaktiva kartan ser du var industrierna som lämnat efter sig de allvarligaste föroreningarna finns. De flesta har ännu inte sanerats.

DA:s reporter kan få pris för bevakningen av Skuggsamhället

TidskriftsprisetElinor Torp kan bli Årets journalist. Hon nomineras för sitt envisa arbete med att belysa den underbevakade skuggvärlden på en bitvis helt laglös arbetsmarknad.

”Ser fram emot att Hitachi tar över”

VAD HÄNDE SEN?Lorenz Karlsson på ABB i Öjebyn hade tillsammans med Niclas Nilsson räddat fabriken från nedläggning. Men hur blev det efteråt?

Ta rygg på Kommunal – slopa bidraget till S

DEBATTArgumentet att Socialdemokraternas politik är den bästa för LO:s medlemmar faller platt. Vilken politik som är bäst för den ena och den andra är inte upp till någon kongress att besluta om, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

1

Robotiseringen av arbetslivet

Ibrahim Baylan talar på Industridagen

Näringsministern: Sverige kan slå världen med häpnad – om vi lyckas med omställningen

AutomatiseringÖverge inte människorna i den tekniska utvecklingen. Det vore förödande för vårt land, varnade näringsminister Ibrahim Baylan när han på måndagen talade inför Industridagen.

Robotarm samt Ove Leichsenring

Robotiseringen som kom av sig

IndustrirobotarSvensk industri satsar allt mindre på robotar. I fjol sjönk försäljningen av industrirobotar till de svenska företagen med 20 procent. Det kan stå oss dyrt nu när vi går mot sämre tider, varnar branschen.

”Farligt om många förlorar på teknikutvecklingen”

Samhället tar stora risker om många förlorar på den tekniska utvecklingen, varnar Oxfordekonomen Carl Benedikt Frey. Men Sverige står bättre rustat än andra länder, menar han. Förutsatt att vi satsar på bra omställningsavtal, utbildning och utbyggda kommunikationer.

Hur påverkar AI våra jobb?

Stora framtidsdagenExperter inom artificiell intelligens medverkar under en heldag om hur utvecklingen påverkar vårt arbetsliv. Följ dagen på da.se!

Gruppbild, prisutdelning

Höganäs får Industrins jämställdhetspris

Höganäs AB får priset för sitt ”strategiska och breda arbete” för jämställdhet. Fredrik Emilson, vd: ”Vi är ett inkluderande företag.”

Så ska svenskt stål bli fossilfritt

UTSLÄPPSvensk ståltillverkning står för omkring en tiondel av Sveriges utsläpp av koldioxid. Så här ser den nya tekniken ut.

1

Följ med oss på skyddsronden, Svenskt Näringsliv och Företagarna

DEBATT | ARBETSMILJÖI stället för att prata om hur mycket de regionala skyddsombuden kostar kanske vi ska prata om hur mycket vi sparar åt företagen. I sanktionsavgifter – eller i att människoliv räddas, skriver Linda Forså och Victoria Boström, regionala skyddsombud för IF Metall.

1

Nu är Dagens Arbetsmiljö här

Ny tidningSnart når första numret av den nystartade papperstidningen Dagens Arbetsmiljö läsarna. ”Tidningen ska både avslöja, inspirera och vara ett nyttigt sammanhang för alla som tycker arbetsmiljö är viktigt”, säger chefredaktör Helle Klein.

Anna Jensen Naatikka slutar vid kongressen

IF Metalls förbundssekreterare Anna Jensen Naatikka ställer inte upp till omval vid kongressen nästa år.

Längtan, kärlek och rock n´roll

BILDREPORTAGETMärta Thisners "Drunk in Love" handlar om längtan efter närhet, gemenskap och kärlek. Ett sökande efter identitet och sexualitet och att leva ut på natten.

Vill tillbaka till landslaget

PROFILENVolvomontören Ronny Röhr tävlade i tio år i svenska dartlandslaget. I höst börjar han träna för att på nytt försöka säkra en plats. Här berättar han om hur man gör för att hålla fokus, och om pilkasten han minns.

INDUSTRIN VS VÅRDEN

Skilda världar

ARBETSMILJÖNy teknik och ständiga ­förbättringar har gjort att Stellan klarat kroppen trots 30 år i industrin. Vårdens kvinnor har däremot samma hjälpmedel som på 80-talet, trots att ny teknik finns. Undersköterskan Åsa får ofta förlita sig på muskelkraft.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.