Industriarbetarnas tidning

Jörgen snurrar fram skratten

23 december, 2013

Skrivet av ARON ENGMAN

”Modheses Hyperbingo” har sålt slut igen. Varje fredag lottar Jörgen Modh ut den hemliga lådan på Klässbols linneväveri. I den kan det finnas lite vad som helst.

Bor i Klässbol med fyra barn

 • Namn: Lars Jörgen Modh.
 • Ålder: 48 år.
 • Anställd i företaget: 4 år.
 • Befattning: Underhållsmekaniker.
 • Bor: Klässbol.
 • Familj: Frun Pernilla, 42 år, döttrarna Madeleine, 19 år, Melinda, 17 år, Malin, 14 år och sonen Mattias, 13 år.
 • Fritidsintressen: Motorer i allmänhet. Rally i synnerhet. Brukade köra en hel del rally förut, men efter en skada 2011 deltar han numera oftast som tävlingsledare.

Man kan höra en synål falla.

För några minuter sedan var det skrammel med tallrikar, småprat och trötta hälsningar. Nu är det alldeles tyst, så när som på smattret från lotterihjulet.

Jörgen Modh, lotterigeneralen, bryter strömmen på den gamla lampknappen som han monterat på apparaten. Metallskivan saktar ner och siffrorna blir synliga. Alla lotter är sålda.

Luften tätnar.

– Nummer sex, Laila!

Städerskan Laila Gustafsson har vunnit veckans ”Surpricen”, som den hemliga lådan kallas. Den lottas ut vid varje fredagsfrukost på Klässbols linneväveri och är något av veckans höjdpunkt. Vid varje tillfälle anordnas tre dragningar, hemliga lådan är alltid den sista.

– Ska hon få öppna nu va? frågar Jörgen när sorlet lagt sig.

Alla vill förstås veta vad som döljer sig i lådan och Laila sätter genast igång med att öppna paketet. Först papperet, sedan ska tejpen och kartongen rivas upp.

– Nämen, utbrister hon plötsligt och håller upp en konservburk.

– Ärtsoppa?

Skratt och applåder bryter ut i fikarummet. Men Laila fortsätter rota runt i kartongen. Det finns något mer där. Hon föreslår att det kanske kan vara en fin cognac. Sen får hon grepp om flaskan.

– Senap!

Skratten fyller rummet igen och Jörgen kan konstatera att han lyckats överraska gänget på väveriet än en gång.

Jörgen har jobbat som underhållsmekaniker på linneväveriet i drygt fyra år. Men i verkligheten är han inte bara mekaniker. Han lagar vävmaskiner, men hänger också tavlor och fixar vattenledningar. Och anordnar lotterier.

– Jag tänkte att det vore roligt att göra något extraordinärt. Sälja lotter? Nä, vi får ju göra något kul av det.

För två år sedan introducerade Jörgen lotterihjulet. Inför premiären hade han byggt ihop apparaten, testat den och sedan tagit isär den igen. I smyg. Så en fredag slängde han plötsligt upp den på diskbänken mitt i frukosten.

– Jag tyckte det var en häftig grej. Gjort ett hjul och lagt ner tid, säger Linda Philipsson, kvalitetsansvarig på väveriet och rekordhållare i lotteriet med nio vinster.

”Modheses Hyperbingo” blev en omedelbar succé och plåthjulet har fortsatt att snurra varje fredag sedan dess. Namnet har Jörgen tagit med sig från ett lotteri han anordnade på en gammal arbetsplats. Men det är inte bara lotterier som intresserar honom, han har fler järn i elden. Bokstavligen.

Jörgen mekar nämligen en hel del med bilar och motorcyklar, och håller dessutom på med konstsmide. Just nu tittar han på ritningar på en salutkanon i miniatyr. Bra att ha vid invigningar, menar han.

– Jörgen är ju som han är, allt kan han hitta på, säger Laila och ställer ifrån sig skurhinken ett slag.

I stället för varm nyponsoppa och kaffe, doftar det nu av citronfriskt skurmedel i fikarummet.

Resten av arbetsstyrkan har gått ut i produktionen eller ner till butiken. Det börjar bli dags för Jörgen med. Han ska byta vävnålar i dag och till hans stora förtjusning har han inte gjort just den här justeringen förut.

– Jag är ju en sådan person, om jag gör något för andra gången då anser jag att det är serieproduktion och då är det inte roligt längre.

– Man ska ha mer roligt än man har tråkigt, och kan man glädja andra på samma gång så är det bara positivt.

Lotterihjulet

 • Främst byggd av skrot från linneväveriet.
 • Ramen består av överblivna fyrkantsprofiler och vinkeljärn. På den sitter ett vevlager från sonens gamla cykel, som fungerar som själva snurrmekanismen för lotterihjulet. Den snurrar i sin tur av en kasserad drivrem från en vävmaskin. I andra änden drivs remmen runt av en liten elmotor från ett havererat kylskåp.
 • Hjulet är en plåtbit och ovanför den sitter en kattstrypare, själva pekaren som visar vilket nummer som vunnit.
 • Apparaten sitter i väggen med en vanlig 220-volts stickkontakt. En vit lampknapp fungerar som start och stopp.

 

Exempel ur Surpricen

 • Hemliga lådan innehåller ofta ätbara överraskningar. Bland dessa kan nämnas spaghetti, potatis, kex och marmelad, choklad, minttabletter och müsli. Men arbetarna på väveriet har även vunnit köksgeråd och annat som är bra att ha. Till exempel bakplåtspapper, värmeljus, tändstickor och en kökskniv.
 • Jörgens tanke med hemliga lådan är att det ska vara saker som man har någon nytta av men som aldrig kostar mer än 20 kronor.

 

Klässbols linneväveri

 • Ett familjeföretag som finns i Klässbol i Stavnäs socken, Värmland.
 • Har specialiserat sig på linnevävar vävda i jacquardmaskiner. Företaget har varit kunglig hovleverantör sedan 1970-talet och levererar textilier till Nobelfesten varje år sedan 1991.
 • På väveriet arbetar 22 fast anställda, varav 13 är kollektivanställda.

Arbetsrätt Striden om las

”Använd strejken mot försämringarna som föreslås”

Det finns ingen anledning att sätta sig vid ett förhandlingsbord där försämringar kommer att bli vägledande, skriver sex tidigare förtroendevalda inom IF Metall.

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

En stark industri kräver yrkesskickliga industriarbetare med uppdaterade kunskaper och trygga jobb, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Facklig självmordsstategi att förhandla las under fredsplikt”

Om vi inte åtminstone försöker använda fackets enda motmakt när grundläggande intressen hotas så kommer allt fler att ställa sig frågan varför de alls ska vara organiserade, skriver Volvoarbetaren och skribenten Lars Henriksson.

LO-förbunden eniga: Las-förhandlingarna återupptas

På ett extrainsatt representantskap på fredagen beslutades att förhandlingarna om las, lagen om anställningsskydd, ska fortsätta.

Pontus Georgsson

Pappers vill ha en ”tredje väg” i las-förhandlingarna

Pappers planerar att säga nej till fortsatta förhandlingar om anställningstryggheten. I stället föreslår förbundet en ”tredje väg” – att föra in frågan i avtalsrörelsen.

Industriarbetsgivarna: Vi ska inte förhandla utifrån politikernas förslag

Mer fokus på kompetens än turordning. Det hoppas Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf blir resultatet när parterna de närmaste månaderna ska förhandla om anställningsskyddet.

Öppnare förhandlingar ska lösa vårens LO-kaos

En rejäl omstart, mer insyn och inflytande och några röda linjer som inte får korsas – så hoppas LO läka ihop sprickan som uppstått under diskussionerna om arbetsrätten.

Kom två minuter för sent – fick inte jobba kvar på Textilia

Nebije kom några minuter för sent vid två tillfällen. Det räckte för att inte få ett nytt kontrakt på Textilia i Rimbo. Där är en tredjedel av arbetsstyrkan visstidsanställd – en otrygghet som tär.