"Det pågår en ständig kamp mellan arv och förnyelse."Helle Klein om arbetarrörelsens framtid.

”Demokratin styrs av det som klickar bra”Jan Scherman efterlyser fler tråkiga och seriösa politiker och mindre yta. Men då måste vi väljare också ta vårt ansvar och lyssna, skriver han.

”Det har varit just sådana här gôrkonstiga grejer, som ketchup och senap och sådant. Men det kan ju vara precis vad som helst!” säger Laila Gustafsson. Hon jobbar som städerska på väveriet men hoppar ibland in i butiken också. Foto: THEO ELIAS

Jörgen snurrar fram skratten

”Modheses Hyperbingo” har sålt slut igen. Varje fredag lottar 
Jörgen Modh ut den hemliga lådan på Klässbols linneväveri. 
I den kan det finnas lite vad som helst.

Bor i Klässbol med fyra barn

 • Namn: Lars Jörgen Modh.
 • Ålder: 48 år.
 • Anställd i företaget: 4 år.
 • Befattning: Underhållsmekaniker.
 • Bor: Klässbol.
 • Familj: Frun Pernilla, 42 år, döttrarna Madeleine, 19 år, Melinda, 17 år, Malin, 14 år och sonen Mattias, 13 år.
 • Fritidsintressen: Motorer i allmänhet. Rally i synnerhet. Brukade köra en hel del rally förut, men efter en skada 2011 deltar han numera oftast som tävlingsledare.

Man kan höra en synål falla.

För några minuter sedan var det skrammel med tallrikar, småprat och trötta hälsningar. Nu är det alldeles tyst, så när som på smattret från lotterihjulet.

Jörgen Modh, lotterigeneralen, bryter strömmen på den gamla lampknappen som han monterat på apparaten. Metallskivan saktar ner och siffrorna blir synliga. Alla lotter är sålda.

Luften tätnar.

– Nummer sex, Laila!

Städerskan Laila Gustafsson har vunnit veckans ”Surpricen”, som den hemliga lådan kallas. Den lottas ut vid varje fredagsfrukost på Klässbols linneväveri och är något av veckans höjdpunkt. Vid varje tillfälle anordnas tre dragningar, hemliga lådan är alltid den sista.

– Ska hon få öppna nu va? frågar Jörgen när sorlet lagt sig.

Alla vill förstås veta vad som döljer sig i lådan och Laila sätter genast igång med att öppna paketet. Först papperet, sedan ska tejpen och kartongen rivas upp. 

– Nämen, utbrister hon plötsligt och håller upp en konservburk.

– Ärtsoppa?

Skratt och applåder bryter ut i fikarummet. Men Laila fortsätter rota runt i kartongen. Det finns något mer där. Hon föreslår att det kanske kan vara en fin cognac. Sen får hon grepp om flaskan.

– Senap!

Skratten fyller rummet igen och Jörgen kan konstatera att han lyckats överraska gänget på väveriet än en gång.

Jörgen har jobbat som underhållsmekaniker på linneväveriet i drygt fyra år. Men i verkligheten är han inte bara mekaniker. Han lagar vävmaskiner, men hänger också tavlor och fixar vattenledningar. Och anordnar lotterier.

– Jag tänkte att det vore roligt att göra något extraordinärt. Sälja lotter? Nä, vi får ju göra något kul av det.

För två år sedan introducerade Jörgen lotterihjulet. Inför premiären hade han byggt ihop apparaten, testat den och sedan tagit isär den igen. I smyg. Så en fredag slängde han plötsligt upp den på diskbänken mitt i frukosten.

– Jag tyckte det var en häftig grej. Gjort ett hjul och lagt ner tid, säger Linda Philipsson, kvalitetsansvarig på väveriet och rekordhållare i lotteriet med nio vinster.

”Modheses Hyperbingo” blev en omedelbar succé och plåthjulet har fortsatt att snurra varje fredag sedan dess. Namnet har Jörgen tagit med sig från ett lotteri han anordnade på en gammal arbetsplats. Men det är inte bara lotterier som intresserar honom, han har fler järn i elden. Bokstavligen.

Jörgen mekar nämligen en hel del med bilar och motorcyklar, och håller dessutom på med konstsmide. Just nu tittar han på ritningar på en salutkanon i miniatyr. Bra att ha vid invigningar, menar han.

– Jörgen är ju som han är, allt kan han hitta på, säger Laila och ställer ifrån sig skurhinken ett slag.

I stället för varm nyponsoppa och kaffe, doftar det nu av citronfriskt skurmedel i fikarummet.

Resten av arbetsstyrkan har gått ut i produktionen eller ner till butiken. Det börjar bli dags för Jörgen med. Han ska byta vävnålar i dag och till hans stora förtjusning har han inte gjort just den här justeringen förut. 

– Jag är ju en sådan person, om jag gör något för andra gången då anser jag att det är serieproduktion och då är det inte roligt längre.

– Man ska ha mer roligt än man har tråkigt, och kan man glädja andra på samma gång så är det bara positivt. 
 

Lotterihjulet

 • Främst byggd av skrot från linneväveriet.
 • Ramen består av överblivna fyrkantsprofiler och vinkeljärn. På den sitter ett vevlager från sonens gamla cykel, som fungerar som själva snurrmekanismen för lotterihjulet. Den snurrar i sin tur av en kasserad drivrem från en vävmaskin. I andra änden drivs remmen runt av en liten elmotor från ett havererat kylskåp.
 • Hjulet är en plåtbit och ovanför den sitter en kattstrypare, själva pekaren som visar vilket nummer som vunnit.
 • Apparaten sitter i väggen med en vanlig 220-volts stickkontakt. En vit lampknapp fungerar som start och stopp.

Exempel ur Surpricen

 • Hemliga lådan innehåller ofta ätbara överraskningar. Bland dessa kan nämnas spaghetti, potatis, kex och marmelad, choklad, minttabletter och müsli. Men arbetarna på väveriet har även vunnit köksgeråd och annat som är bra att ha. Till exempel bakplåtspapper, värmeljus, tändstickor och en kökskniv.
 • Jörgens tanke med hemliga lådan är att det ska vara saker som man har någon nytta av men som aldrig kostar mer än 20 kronor. 

Klässbols linneväveri

 • Ett familjeföretag som finns i Klässbol i Stavnäs socken, Värmland.
 • Har specialiserat sig på linnevävar vävda i jacquardmaskiner. Företaget har varit kunglig hovleverantör sedan 1970-talet och levererar textilier till Nobelfesten varje år sedan 1991.
 • På väveriet arbetar 22 fast anställda, varav 13 är kollektivanställda.

ARON ENGMAN

Läs mer från Dagens Arbete:

Varning för nostalgin

LedareTill arbetarrörelsens styrka hörde en gång dess förmåga att odla längtan i stället för saknaden, förmågan att bära de provisoriska utopierna utan att fastna i dogmerna.

1

Ladda ner DA nr 6 här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

2
Elin Näslund på Runö

”Jag tänker inte skämmas”

Efter dokusåpanSom första kvinna och bara 26 år gammal blev hon ordförande för IF Metall i Malmfälten. Ödet verkade utstakat, men Elin Näslund valde en annan väg. Offentlig kärleksjakt i Ensam mamma söker.

1

”Sommarjobbarna är industrins framtid”

KrönikaSommaren är här, och med den chansen för unga människor att påbörja sitt arbetsliv. Se till att stötta dem som sätter foten på industrigolvet för första gången, skriver Marie Nilsson, förbundsordförande för IF Metall.

Marie Nilsson: ”Högerextrema ska aldrig få vinna”

AlmedalenIF Metall manifesterar till stöd för RFSL, som i år valt att inte delta under Almedalsveckan på grund av hot från nazister.

Lenart Cerqueira har ungefär ett halvår kvar på ledigheten med barnet som de är familjehem åt. Foto: David Lundmark

”Många kom fram och frågade”

VAD HÄNDE SEN?Förra vintern mötte vi Lenart Cerqueira, som hade fått tjänst­ledigt från Volvo Cars för att ta hand om ett barn som ett familjehem. I dag har vardagen kommit åter. Och vissa tankar framåt.

Företag vägrade förhandla – döms i Arbetsdomstolen

DomEtt företag i Stockholmstrakten vägrade förhandla om kollektivavtal med IF Metall. Nu ger Arbetsdomstolen facket rätt: företaget har varit skyldigt att förhandla.

3

Ögonspårning ska sprida ­kunskaper

EYETRACKING Ett par glasögon som registrerar vad du tittar på när du jobbar – kan det vara något? På Gnosjö automatsvarvning håller man på att testa. Kanske blir det lättare för erfarna att lära ut jobbet till nya.

Northvolts tänkta batterifabrik och dess vd Peter Carlsson.

Grönt ljus för batterifabrik i Skellefteå

TEKNIKBatteribolaget Northvolt ska nu ha säkrat finansieringen för bygget av batterifabriken i Skellefteå. Det kan starta i augusti.

När röken har lagt sig

arbetsmiljöGummibranschen har en mörk historia. Men nu är arbetsmiljön bättre. Eller? Ingen vet vad gummiröken innehåller, så arbetarna har hittat egna sätt att skydda sig.

General Electric i Belfort. Foto: AP

Franska facket tar strid mot GE

TvistGeneral Electric lovade att skapa 1000 nya jobb i Frankrike. I stället blir det tvärtom. Facken är ursinniga. "Företaget drivs av rent finansiella intressen", säger ombudet Philippe Petitcolin.

Foto: Mats Erlandsson

95 varslas när V-Tab lägger ner i Västerås

95 varslas.Anledningen är MittMedias val att inte förnya sitt avtal med V-Tab, uppger vd Peder Schumacher.

Här byggs framtidens vindkraft

ENERGIBara de sista detaljerna återstår. Sedan har en före detta båtbyggares idé från 90-talet förverkligats. På Moelvens limträfabrik byggs vindkraftstorn i trä.

Makten över företagen

Vinsten framför allt

Aktieägarna förstFörr tackades de anställda för sina insatser. I dag är aktieägarna viktigas­t. Sveriges största industriaffär gjordes för att ägarna skulle tjäna miljarder.

”Kortsiktigheten kan leda till katastrof”

INTERVJUAktieägarnas makt riskerar att leda till katastrof. Därför måste företagen styras efter helt nya regler. Det kan politikerna ordna, säger Oxfordprofessorn Colin Mayer.

Rekordstora utdelningar – men hur länge till?

PERSPEKTIV”Våren är aktieägarnas skördetid. Sällan har bolagen på Stockholmsbörsen delat ut så mycket pengar som nu: långt över 250 miljarder kronor. Kul för dem som är med på festen, men är det bra för morgondagen?”, skriver DA:s Harald Gatu.

Färre industriarbetare med i facket

För tredje året i rad minskar andelen industriarbetare som vill vara med i facket. Det visar en ny rapport gjord av tankesmedjan Arena Idé.

1

Striden om arbetsrätten

Oro när facket förhandlar om turordning

Håller facket på att sälja ut en hjärtefråga – eller finns det en chans till ökad trygghet på arbetsmarknaden? När fack och arbetsgivare nu förhandlar om arbetsrätten väcker det starka känslor.

4

Europa sent ute med egna batterifabriker

PerspektivScania och Ikea stöttar svenska Northvolt. Men Volvo Cars väljer asiatiska tillverkare. Europa har hamnat på efterkälken i batteritekniken, skriver DA:s Harald Gatu.

IF Metall stämmer företag för brott mot kollektivavtalet

ARBETSDOMSTOLENIF Metall stämmer ett företag i Uppsala inför Arbetsdomstolen. Företaget har infört sammanfallande semesterår, trots att det enligt facket bryter mot semesterlagen och kollektivavtalet.

”Det är skönt att få ta i”

ProfilenHalva veckan väver Petra Elström exklusiva mattor i Märta Måås-Fjetterströms verkstad i Båstad. Men det är bland kossorna som hennes vecka kommer i balans.

Dödsolycka i Lycksele

En man i 55-årsåldern har omkommit efter en arbetsplatsolycka i en serviceverkstad i Lycksele.

Dödsolycka i Södra Sandby

En man i 20-årsåldern omkom igår efter en arbetsplatsolycka på en betongfabrik i Södra Sandby utanför Lund.

IF Metall stämmer bilvårdsföretag

16 bilvårdsarbetare i Göteborg har haft för låga löner, enligt IF Metall. Därför stämmer facket arbetsgivaren inför Arbetsdomstolen, AD.

4

Ta med en arbetskompis och rösta

KRÖNIKA | EU-VALET ”Vi behöver ett EU som bryr sig. Det är våra jobb det handlar om, vår vardag och våra liv”, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Skuldfällan

Blir Kjell någonsin fri?

Kjells firma gick i konkurs för 27 år sedan. Huset såldes med tvång och skulderna började växa. Han hoppades bli ”förlåten” vid pensioneringen – i stället kom ett brev från Kronofogden. Läs eller lyssna på DA:s reportage.

EU-valet

Allt du vill veta om EU-valet

Nu är det bara dagar kvar till valet till Europaparlamentet. Behöver du veta mer innan du bestämmer dig? Vi guidar om hur EU funkar, vad partierna vill och vad medlemskapet betyder för dig som jobbar.

4

Las ska utredas på ett år

Regeringen har nu tillsatt utredningen som på ett år ska föreslå ändringar i lagen om anställningstrygghet, bland annat ”tydligt utökade undantag från turordningsreglerna”. Men om parterna under tiden kan enas om en förändrad Las kan deras förslag bli lag i stället för utredarens.

8

”Nästa års avtalsrörelse började i dag”

PerspektivSvensk basindustri har svårt att hitta rätt arbetskraft och hämmas av höga lönekostnader och krångliga tillståndsprocesser, enligt Industriarbetsgivarna. DA:s Harald Gatu har läst nya rapporten och konstaterar att nästa års avtalsrörelse redan har börjat.

1

Månadsklocka ska ge färre ­olyckor

ARBETSMILJÖ Ett tema per månad. Så arbetar Kvarn­sveden för att öka säkerhetstänket på bruket. ”Det blir lättare när man har en sak i taget att ­fokusera på”, säger huvudskyddsombudet Jan Grundelius.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.