Industriarbetarnas tidning

Jörgen snurrar fram skratten

23 december, 2013

Skrivet av ARON ENGMAN

”Modheses Hyperbingo” har sålt slut igen. Varje fredag lottar Jörgen Modh ut den hemliga lådan på Klässbols linneväveri. I den kan det finnas lite vad som helst.

Bor i Klässbol med fyra barn

 • Namn: Lars Jörgen Modh.
 • Ålder: 48 år.
 • Anställd i företaget: 4 år.
 • Befattning: Underhållsmekaniker.
 • Bor: Klässbol.
 • Familj: Frun Pernilla, 42 år, döttrarna Madeleine, 19 år, Melinda, 17 år, Malin, 14 år och sonen Mattias, 13 år.
 • Fritidsintressen: Motorer i allmänhet. Rally i synnerhet. Brukade köra en hel del rally förut, men efter en skada 2011 deltar han numera oftast som tävlingsledare.

Man kan höra en synål falla.

För några minuter sedan var det skrammel med tallrikar, småprat och trötta hälsningar. Nu är det alldeles tyst, så när som på smattret från lotterihjulet.

Jörgen Modh, lotterigeneralen, bryter strömmen på den gamla lampknappen som han monterat på apparaten. Metallskivan saktar ner och siffrorna blir synliga. Alla lotter är sålda.

Luften tätnar.

– Nummer sex, Laila!

Städerskan Laila Gustafsson har vunnit veckans ”Surpricen”, som den hemliga lådan kallas. Den lottas ut vid varje fredagsfrukost på Klässbols linneväveri och är något av veckans höjdpunkt. Vid varje tillfälle anordnas tre dragningar, hemliga lådan är alltid den sista.

– Ska hon få öppna nu va? frågar Jörgen när sorlet lagt sig.

Alla vill förstås veta vad som döljer sig i lådan och Laila sätter genast igång med att öppna paketet. Först papperet, sedan ska tejpen och kartongen rivas upp.

– Nämen, utbrister hon plötsligt och håller upp en konservburk.

– Ärtsoppa?

Skratt och applåder bryter ut i fikarummet. Men Laila fortsätter rota runt i kartongen. Det finns något mer där. Hon föreslår att det kanske kan vara en fin cognac. Sen får hon grepp om flaskan.

– Senap!

Skratten fyller rummet igen och Jörgen kan konstatera att han lyckats överraska gänget på väveriet än en gång.

Jörgen har jobbat som underhållsmekaniker på linneväveriet i drygt fyra år. Men i verkligheten är han inte bara mekaniker. Han lagar vävmaskiner, men hänger också tavlor och fixar vattenledningar. Och anordnar lotterier.

– Jag tänkte att det vore roligt att göra något extraordinärt. Sälja lotter? Nä, vi får ju göra något kul av det.

För två år sedan introducerade Jörgen lotterihjulet. Inför premiären hade han byggt ihop apparaten, testat den och sedan tagit isär den igen. I smyg. Så en fredag slängde han plötsligt upp den på diskbänken mitt i frukosten.

– Jag tyckte det var en häftig grej. Gjort ett hjul och lagt ner tid, säger Linda Philipsson, kvalitetsansvarig på väveriet och rekordhållare i lotteriet med nio vinster.

”Modheses Hyperbingo” blev en omedelbar succé och plåthjulet har fortsatt att snurra varje fredag sedan dess. Namnet har Jörgen tagit med sig från ett lotteri han anordnade på en gammal arbetsplats. Men det är inte bara lotterier som intresserar honom, han har fler järn i elden. Bokstavligen.

Jörgen mekar nämligen en hel del med bilar och motorcyklar, och håller dessutom på med konstsmide. Just nu tittar han på ritningar på en salutkanon i miniatyr. Bra att ha vid invigningar, menar han.

– Jörgen är ju som han är, allt kan han hitta på, säger Laila och ställer ifrån sig skurhinken ett slag.

I stället för varm nyponsoppa och kaffe, doftar det nu av citronfriskt skurmedel i fikarummet.

Resten av arbetsstyrkan har gått ut i produktionen eller ner till butiken. Det börjar bli dags för Jörgen med. Han ska byta vävnålar i dag och till hans stora förtjusning har han inte gjort just den här justeringen förut.

– Jag är ju en sådan person, om jag gör något för andra gången då anser jag att det är serieproduktion och då är det inte roligt längre.

– Man ska ha mer roligt än man har tråkigt, och kan man glädja andra på samma gång så är det bara positivt.

Lotterihjulet

 • Främst byggd av skrot från linneväveriet.
 • Ramen består av överblivna fyrkantsprofiler och vinkeljärn. På den sitter ett vevlager från sonens gamla cykel, som fungerar som själva snurrmekanismen för lotterihjulet. Den snurrar i sin tur av en kasserad drivrem från en vävmaskin. I andra änden drivs remmen runt av en liten elmotor från ett havererat kylskåp.
 • Hjulet är en plåtbit och ovanför den sitter en kattstrypare, själva pekaren som visar vilket nummer som vunnit.
 • Apparaten sitter i väggen med en vanlig 220-volts stickkontakt. En vit lampknapp fungerar som start och stopp.

 

Exempel ur Surpricen

 • Hemliga lådan innehåller ofta ätbara överraskningar. Bland dessa kan nämnas spaghetti, potatis, kex och marmelad, choklad, minttabletter och müsli. Men arbetarna på väveriet har även vunnit köksgeråd och annat som är bra att ha. Till exempel bakplåtspapper, värmeljus, tändstickor och en kökskniv.
 • Jörgens tanke med hemliga lådan är att det ska vara saker som man har någon nytta av men som aldrig kostar mer än 20 kronor.

 

Klässbols linneväveri

 • Ett familjeföretag som finns i Klässbol i Stavnäs socken, Värmland.
 • Har specialiserat sig på linnevävar vävda i jacquardmaskiner. Företaget har varit kunglig hovleverantör sedan 1970-talet och levererar textilier till Nobelfesten varje år sedan 1991.
 • På väveriet arbetar 22 fast anställda, varav 13 är kollektivanställda.

Döden på jobbet

Varje år dör runt 50 människor i olyckor på jobbet. Genom de anhöriga visar vi vilka de omkomna var. I snitt tar det tusen dagar innan åtal väcks. En lång väntan för de sörjande.

De kom inte hem från arbetet

Förra året omkom 46 personer i olyckor på jobbet. Här berättar anhöriga om människorna bakom statistiken.

Föräldrarna: Man vittrar sönder

Olle Andersson Larsson och Christina Andersson fick vänta ett och halvt år innan åtalet lades ner. Ingen ställs till svars för deras son Robins död.

Utdragen väntan för de anhöriga

Efter en dödsolycka tar det i snitt 1000 dagar innan åtal väcks, visar Dagens Arbetes genomgång. Sedan kan det dröja över ett år innan domen kommer.

Åklagaren: Förstår att det kan upplevas som lång tid

Dödsolyckor är svåra att utreda, säger Jörgen Lindberg, vice kammarchef och vice chefs­åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema.

Kammaråklagaren: De här ärendena måste prioriteras upp

Varken polis eller politiker prioriterar dödsolyckor i arbetslivet. ”De långa utredningstiderna är oacceptabla”, säger Kammaråklagare Christer Forssman.

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Straffa företag som försummar säkerheten, och ge skyddsombuden rätt förutsättningar. Så vill arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) förhindra att människor dör på jobbet.

Osäkert anställda vågar sällan larma

Ryckigheten i det nya arbetslivet är en stor för­klaring till varför dödsolyckorna sker. Hur arbetet är organiserat, skriver Elinor Torp.

Kamratstödet behövs – mer än någonsin

Facket måste bli det sammanhang där sorgen kan bearbetas, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.