Industriarbetarnas tidning

Låt dig inte luras av SD:s maskerad!

5 december, 2013

Hösten flyger fram och snart är det jul. Knappt har vi svalt skinkan förrän butiksreklamen vill att vi ska köpa lax och oxfilé till nyår. Även nyåret passerar raskt. Bing-bång i nyårsklockan på tv, fartyg tutar i hamnen och fyrverkerierna sprakar mot himlen. Fuskchampagnen smakar surt och vi fryser om fingrarna där vi står i snödrivan. Det är nytt år. Igen.

Vi går in i 2014. Året innehåller ovanligt många tillfällen för oss att påverka det samhälle vi ska leva i. Jag tänker på valen till Europaparlamentet, Sveriges riksdag, kommuner och landsting. Det är du som bestämmer hur det ska gå. Du har din röst.

Den europeiska union vi en gång gick med i förändras. EU har problem. Du läser om det dagligen i tidningarna, hör det ständigt i nyhetsprogrammen. Grekland, Portugal, Spanien med flera är i gungning. 

Nu säger många sådant som vid Sveriges EU-inträde skulle ha avfärdats som skrämselpropaganda: mer makt till Bryssel, mer centralisering, hårdare styrning av medlemsländerna. Vill du ha det så? Du måste tänka efter. Det är ju du som bestämmer.

I Sverige har de borgerliga partierna – ”alliansen”– regerat i snart åtta år. Det är åtta år av politik som gjort Sverige kallare. Borgarna har fördelat om pengar till dem som redan har det gott ställt, pengar som man tagit från de utsatta i samhället genom skattesänkningar som urholkat vår gemensamma välfärd. Sådan politik driver bara den som aldrig på allvar har upplevt en arbetares villkor. 

Sådan politik driver bara den som tror att människor är ovilliga till arbete och bara kan fås att jobba genom att man kastar fläskstycken till dem som redan arbetar medan man jävlas med dem som inget arbete har. Du kan slå in på en bättre politisk väg genom att rösta på Stefan Löfven och Socialdemokraterna.

Jo, du, det var en sak till. Se upp för dem som vill hetsa dig mot människor från andra länder! Sant är att alla människor bidrar till samhället med både styrkor och problem. Vi som bott här länge bidrar med våra; de som nyligen kommit hit bidrar med sina. 

Sant är också att vi mer sakligt, öppet och fördomsfritt behöver diskutera hur vi kan ta tillvara den styrka som finns hos varje människa och hur vi bäst ska lösa de problem som uppstår oss människor emellan. Men inte ska väl problemen få dig att tycka illa om invandrare? 

Köp inte Sverigedemokraternas främlingsfientlighet! Den bygger i grunden på rasism och en förvriden syn på svenskhet. SD har rottrådar som leder tillbaka till nazismen. De polerar sig gradvis. På 1990-talet gick de i militärkläder med rakade skallar och misshandlade folk. I dag klär råskinnen sig i kostym och slips, ett slags svärmorsdrömsmode. Det är på sitt sätt strålande komiskt, men våldet finns där ännu. Det viftas hotfullt med järnrör när slipsknuten hamnat på sned. Låt dig inte luras av maskeraden! Sverigedemokraterna har inget gott att erbjuda Sverige och de har inget med demokrati att göra.

Låt oss inför 2014 lova varandra att rösta för demokrati och frihet, för arbetarklassens rätt och solidaritet människor emellan. Det vore ett nyårslöfte att känna stolthet över.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.