Industriarbetarnas tidning

LO: dåligt stöd bland medlemmarna

3 december, 2013

Skrivet av Aron Engman

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är inte förvånad över resultatet i Dagens Arbetes undersökning. Men han tror inte att LO-medlemmarna stödjer fler föräldramånader.

Resultatet av Dagens Arbete undersökning var inget som förvånade LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Snarare bekräftar det att LO har stöd att driva förslaget om en tredelad föräldraförsäkring. Undersökningen visar att majoriteten av avdelningsorförandena i de tre industrifacken GS, Pappers och IF Metall vill binda upp fler föräldramånader.

Karl-Petter Thorwaldsson har själv utrett föräldraförsäkringen 2004, åt den dåvarande Socialdemokratiska regeringen. Redan då föreslog han en tredelning av försäkringen.

– Men att genomföra det i praktiken kommer vara väldigt svårt. Det blir svårt att argumentera i frågan för att det hela tiden blir en debatt om att staten lägger sig i familjens liv. Det gör att frågan blir så känslig, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Han tror att det finns ett motstånd bland LO:s medlemmar för att knyta upp fler föräldramånader. Men det inte omöjligt att driva igenom förslaget om tredelning. Nyckeln, menar han, är att göra det på ett uppmuntrande sätt, att opinionsbilda och skapa debatt.

– Vi har försökt påverka Socialdemokraterna och det har varit mycket lyckosamt för nu är de för en tredelning, säger han.

Men Socialdemokraterna har inte velat bestämma sig för när de ska införa tredelningen. Vad förväntar du dig av Socialdemokraterna framöver?

– Jag hoppas att de ökar antalet månader under nästa mandatperiod. Det tycker jag är rimligt.

Hur mycket föräldraledigheten tog du ut med dina barn?

– Halva tiden. Då var det extremt ovanligt. Men jag hade en bra förebild inom facket. Jag hoppas vi får fram fler sådana förebilder inom facken idag.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.