”Fackföreningar är en del i människovärdets självförsvar”Helle Klein om civilsamhällets roll i motståndet mot nazismen.

”Demokratin styrs av det som klickar bra”Jan Scherman efterlyser fler tråkiga och seriösa politiker och mindre yta. Men då måste vi väljare också ta vårt ansvar och lyssna, skriver han.

Foto: BERTIL ENEVÅG

LO: dåligt stöd bland medlemmarna

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är inte förvånad över resultatet i Dagens Arbetes undersökning. Men han tror inte att LO-medlemmarna stödjer fler föräldramånader.

Resultatet av Dagens Arbete undersökning var inget som förvånade LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Snarare bekräftar det att LO har stöd att driva förslaget om en tredelad föräldraförsäkring. Undersökningen visar att majoriteten av avdelningsorförandena i de tre industrifacken GS, Pappers och IF Metall vill binda upp fler föräldramånader.

Karl-Petter Thorwaldsson har själv utrett föräldraförsäkringen 2004, åt den dåvarande Socialdemokratiska regeringen. Redan då föreslog han en tredelning av försäkringen.

– Men att genomföra det i praktiken kommer vara väldigt svårt. Det blir svårt att argumentera i frågan för att det hela tiden blir en debatt om att staten lägger sig i familjens liv. Det gör att frågan blir så känslig, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Han tror att det finns ett motstånd bland LO:s medlemmar för att knyta upp fler föräldramånader. Men det inte omöjligt att driva igenom förslaget om tredelning. Nyckeln, menar han, är att göra det på ett uppmuntrande sätt, att opinionsbilda och skapa debatt.

– Vi har försökt påverka Socialdemokraterna och det har varit mycket lyckosamt för nu är de för en tredelning, säger han.

Men Socialdemokraterna har inte velat bestämma sig för när de ska införa tredelningen. Vad förväntar du dig av Socialdemokraterna framöver?

– Jag hoppas att de ökar antalet månader under nästa mandatperiod. Det tycker jag är rimligt.

Hur mycket föräldraledigheten tog du ut med dina barn?

– Halva tiden. Då var det extremt ovanligt. Men jag hade en bra förebild inom facket. Jag hoppas vi får fram fler sådana förebilder inom facken idag.

Aron Engman

Läs mer från Dagens Arbete:

I Sverige förbrukar vi Foto: LISELOTT RYDBERG SÖRENSEN

Det rullar på – tack vare Katrin

ReportageKatrinefors bruk har inga formsvackor. När andra pappersbruk varslar och lägger ned investerar Metsä Tissue i stället hundratals miljoner i det anrika bruket. Framgången stavas dasspapper.

Några medlemmar har gått ur facket, andra har gått med. Håkan Lindqvist och Cesar Gatica är två av de 28 Pappersmedlemmarna i Mölnlycke i dag. Som klubb i IF Metall var de 30 medlemmar. Sammanlagt arbetar det 37 kollektivare och sex tjänstemän på fabriken. Foto: JONAS LINDSTEDT

”Pappers gör oss starkare”

FacktillhörighetHögre löner. Lägre avgifter. Mer att säga till om. När metallarna på SCA i Mölnlycke bytte till Pappers fackförbund fick de helt enkelt ett bättre avtal.

”Det har varit just sådana här gôrkonstiga grejer, som ketchup och senap och sådant. Men det kan ju vara precis vad som helst!” säger Laila Gustafsson. Hon jobbar som städerska på väveriet men hoppar ibland in i butiken också. Foto: THEO ELIAS

Jörgen snurrar fram skratten

”Modheses Hyperbingo” har sålt slut igen. Varje fredag lottar 
Jörgen Modh ut den hemliga lådan på Klässbols linneväveri. 
I den kan det finnas lite vad som helst.

Älskar du snö? Eller är det kanske det värsta du vet? Oavsett läggning finns det låtar som är på din sida. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Musik att snöa in på

Förr eller senare faller den. Snön alltså. Alldeles oavsett om vi vill det eller inte anländer vintern alltjämt varje år.

Fackens företrädare vill ha mer jämställd föräldraförsäkring

DA granskarSju av tio avdelningsordförande inom IF Metall vill ha en mer jämställd föräldraförsäkring.

"Det föll sig naturligt att ta hälften var"

"Det föll sig naturligt att ta hälften var"Jimmy Olsson delar föräldraledigheten lika med sin fru. Det är dubbelt så mycket tid som de flesta andra pappor tar ut.

Sjöö: Vi måste skärpa till oss

GS-facket går på LO:s linje med en tredelad föräldraförsäkring. Men saknar samtidigt egna kongressbeslut som stödjer den linjen.

Förbundet driver på för tredelning

IF Metall vill ha en tredelad föräldraförsäkring. Genom att stödja LO:s linje lyfter de också frågan till Socialdemokraterna, menar vice förbundsordförande Veli-Pekka Säikkälä.

Uppgivet på Akzo Nobel i Gamleby

UppsägningStämningen är dyster på Akzo Nobel i Gamleby sedan företaget varslade om nedläggning i förra veckan. IF Metalls klubbordförande Roger Lundberg tror inte att det går att rädda några jobb. – Det känns inget vidare, det gör det inte. Det är tufft, säger han.

Inget skadestånd för lönestrul på ABB

LönestrulPappers får inget skadestånd för lönestrulet på ABB. Parterna lyckades inte nå en överenskommelse under de centrala förhandlingarna. Nu planerar facket att stämma ABB.

"Jag har onekligen själv en liten folkbildare i mig"

Hallå där…Susanna Alakoski, som vunnit Tidningen Vi:s litteraturpris 2013, och som är krönikör på Dagens Arbete.

Det är inte bara blandningen av kvinnor och män som gör Dannemoragruvan till en bra arbetsplats. Ylva Henriksson tror att det delvis beror på att verksamheten är nystartad. ”Det är glad atmosfär. Allt är nytt och fint här,lokaler och maskiner. Jag tror att det är mycket sådant som gör det också, faktiskt”, säger hon. Foto: THEO ELIAS

Fler kvinnor för en säkrare gruva

jämställdhet Var tredje metallare är kvinna i Dannemoragruvan. Målet var att slippa en machokultur och få en säker arbetsplats. Lösningen, en rekryteringsdag bara för kvinnor.

Bild från filmen. Foto: LARS GÖRAN BERGSTRÖM

"Vi måste skriva den här historien själva"

FilmÅfors glasbruk lades ner förra året, i somras stängde även Orrefors. På lördag har Agneta Gustavssons kortfilm om arbetarnas sista dagar på bruken premiär.

Manifestation mot gruvboomen i Stockholm

Skriv om minerallagen. Det krävde de samiska demostranterna som på lördagen tågade genom Stockholm.

"Företrädaren (Hillevi Engström) sa att arbetsmiljöfrågorna var viktiga, och nu har Svantesson alla möjligheter att visa det", säger Helle Klein.  Foto: PETER FRÖVÉN

Ministern får ”Döden på jobbet”

Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein lämnade idag över boken Döden på jobbet till arbetsmarknadsministern. IF Metalls ordförande Anders Ferbe lämnade samtidigt fackets krav till regeringen.

Linda Fredriksson, 35 år, jobbar som truckförare på måleriet. Totalt har hon jobbat 15 år i företaget.

"Som vanligt får vi veta allting sist"

Besvikelsen och ilskan var stor när nyheten spreds på Volvo Lastvagnar.– Vi gör ett riktigt bra jobb. Och så pissar de på oss så där, säger Linda Fredriksson, truckförare på måleriet.

Färre jobbolyckor med ny enkät

ArbetsmiljöFärre olyckor på jobbet med ny enkät. Anställda ska bli friskare och företagen spara pengar.– Det är en win-win situation för alla, säger Britt-Marie Larsson på Prevent.

Nya arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson (M), statsminister Fredrik Reinfeldt och nya biståndsministern Hillevi Engström vid pressträffen i Riksdagshuset i Stockholm  Foto: JANERIK HENRIKSSON

"Ingen ny arbetsmarknadspolitik att vänta"

UPPDATERADElisabeth Svantesson blir Sveriges nya arbetsmarknadsminister. Det stor klart efter tisdagens regeringsförklaring. Men på IF Metall förväntar man sig ingen ny jobbpolitik för den skull.

Samarbete med näringslivet kan vara del av lösningen

Skolor ute i landet vill satsa mer på samarbeten med företag. Men Teknikföretagarna tror mer på regeringens nya förslag. Att bygga om industriprogrammet igen.

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.