Industriarbetarnas tidning

LO: dåligt stöd bland medlemmarna

3 december, 2013

Skrivet av Aron Engman

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är inte förvånad över resultatet i Dagens Arbetes undersökning. Men han tror inte att LO-medlemmarna stödjer fler föräldramånader.

Resultatet av Dagens Arbete undersökning var inget som förvånade LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Snarare bekräftar det att LO har stöd att driva förslaget om en tredelad föräldraförsäkring. Undersökningen visar att majoriteten av avdelningsorförandena i de tre industrifacken GS, Pappers och IF Metall vill binda upp fler föräldramånader.

Karl-Petter Thorwaldsson har själv utrett föräldraförsäkringen 2004, åt den dåvarande Socialdemokratiska regeringen. Redan då föreslog han en tredelning av försäkringen.

– Men att genomföra det i praktiken kommer vara väldigt svårt. Det blir svårt att argumentera i frågan för att det hela tiden blir en debatt om att staten lägger sig i familjens liv. Det gör att frågan blir så känslig, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Han tror att det finns ett motstånd bland LO:s medlemmar för att knyta upp fler föräldramånader. Men det inte omöjligt att driva igenom förslaget om tredelning. Nyckeln, menar han, är att göra det på ett uppmuntrande sätt, att opinionsbilda och skapa debatt.

– Vi har försökt påverka Socialdemokraterna och det har varit mycket lyckosamt för nu är de för en tredelning, säger han.

Men Socialdemokraterna har inte velat bestämma sig för när de ska införa tredelningen. Vad förväntar du dig av Socialdemokraterna framöver?

– Jag hoppas att de ökar antalet månader under nästa mandatperiod. Det tycker jag är rimligt.

Hur mycket föräldraledigheten tog du ut med dina barn?

– Halva tiden. Då var det extremt ovanligt. Men jag hade en bra förebild inom facket. Jag hoppas vi får fram fler sådana förebilder inom facken idag.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Statskontoret slog larm för flera år sedan – fel personer slussas till Samhall. Men ingenting har hänt. Unga med funktionsnedsättning hamnar utanför arbetslivet.
De sociala företagen som tar emot människor med svåra funktionshinder har svårt att klara konkurrensen med statliga Samhall.

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Underbemanning tär på Samhalls personal

Samhall i Karlstad har varit framgångsrikt att vinna kunder. Men personalen räcker inte till. Varje morgon träffas driftledarna för att få ihop folk till alla uppdragen. ”Vi bara kör”, säger Robert Hallstensson.

Dags att agera, närings­ministern

Helle Klein: ”Det sociala företaget blev ett vinstjagande bemanningsbolag som förstör både människor och marknad.”

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

HR styr allt men slipper ta ansvaret

Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.