Industriarbetarnas tidning

”Otis känner sig trygg eftersom vi båda har varit hemma”

2 december, 2013

Skrivet av ­Rasmus Columbus

Det blev kanske inte riktigt som de hade tänkt sig. Men Petra och Henrik är glada att de lyckades dela upp föräldraledigheten så pass mycket som de gjorde. Livet blir lite enklare när båda kan hjälpas åt.

Så fungerar föräldraförsäkring och föräldralön

  • Föräldrapenningen kan utbetalas under högst 480 dagar för vård av barn i hemmet. 390 av dagarna medför ersättning på 80 procent av lönen. 60 av de dagarna är reserverade för vardera förälder.
  • Under de resterande 90 dagarna ligger ersättningen på 180 kronor per dag.
  • Samtidigt kan föräldrarna få en jämställdhetsbonus. Det innebär 50 kronor extra per dag för den tid de delar lika, max 13 500 kronor per barn.
  • Det finns också ett inkomsttak på 445 000 kronor per år. Det betyder att den högsta möjliga ersättningen blir 946 kronor per dag.
  • Lägsta möjliga ersättning är 225 kronor per dag för dem som har mycket låg eller ingen inkomst.

FÖRÄLDRALÖN

  • Från januari 2014 har alla privatanställda med kollektivavtal inom LO rätt till föräldralön i upp till sex månader. Tillägget ska komplettera föräldrapenningen så att man sammanlagt får ut 90 procent av sin lön under ledigheten.
  • För att få föräldralön i sex månader måste en ha varit anställd i minst två år. Har en varit anställd i minst ett år kan man få föräldralön i två månader.

Källa: Försäkringskassan och LO

– Det är många tjejer som sagt ”men gud, hur kan du åka ifrån ditt barn som är så litet, så länge?” Och jag bara ”Va? Han har ju en pappa!”

Den här fredagen är Petra Ekerum och Henrik Mattsson lediga från sina jobb på Arctic Paper i Munkedal. 1,5-åriga Otis är på förskolan och än så länge är det lugnt i huset som de flyttade in i för tre år sedan. Henrik kokar kaffe och Petra tvättar napparna som de hittat lite varstans i huset.

Innan Otis kom hade de tänkt att de skulle dela rätt så lika på föräldraledigheten. Men förlossningen var svår och efteråt mådde inte Petra så bra.

– Det är liksom ingen som har berättat hur jobbigt det är att få barn. Man tror att det ska vara som på film, man sitter och glittrar och myser med sin lilla bebis. Och så är det bara totalt kaos, säger hon.

Nu kan hon skratta åt det. Men efter att Otis föddes tog det åtta månader innan hon kände sig redo att återvända till arbetet. Då tog Henrik ut en månad, sen tog hon en, sen tog Henrik tre. Över sommaren tog hon ut tre till och Henrik hade semester.

– Många har nog förhoppningen att man ska dela lika. Sen blir det inte alltid så ändå, säger Petra.

– Jag tror att det kan bli så med första barnet, att kvinnan är hemma mer då. Det är så mycket nytt och man går igenom så mycket, både kroppsligt och psykiskt. Och vissa ammar ganska länge, det kan också påverka.

Eftersom de båda jobbar skift har de ändå möjlighet att vara hemma mycket. Och de är glada att de har kunnat dela upp det som de gjorde. Båda klarar av att vara ensamma med Otis längre perioder och de är inte låsta av att bara en av dem kan få honom att somna eller äta. Och de tror att uppdelningen har varit bra även för Otis.

– Han är en väldigt öppen liten kille. Han har aldrig varit mammig eller pappig, han tycker om alla. Jag tror att han känner sig trygg, eftersom vi båda varit hemma, säger Petra.

Otis kommer inspringande under glada skrik efter att Henrik hämtat upp honom på förskolan. Han ropar hej, visar upp jämfotahoppen han nyss lärt sig och pekar på sin gröna tramptraktor.

– Titta! Traktor! 

Pedalerna når han inte ner till än, så Henrik skjutsar runt honom. Otis sköter ratten och skrattande krockar de in i nästan varenda möbel i vardagsrummet. Traktorer har varit hans största intresse sedan de höll på med ett vägarbete utanför och Petra medger att hon nu börjar bli lite trött på att titta på traktorklipp på Youtube.

På pappersbruket tjänar de ungefär lika mycket, så ekonomin behövde aldrig avgöra vem som skulle ta den mesta tiden. Båda är osäkra på om fler föräldradagar borde knytas till föräldrarna eller inte.

– Jag tycker det räcker med barnet, säger Henrik. Det är anledning nog att vara hemma. Man vill ju spendera tid med sitt barn.

– Men det är ju inte tillräckligt för många, svarar Petra. 

Hon tror att en tvådelad försäkring kan vara bra för att få fler pappor att stanna hemma. Men ser samtidigt att ekonomin ofta styr vem som tar ut mest. Både hon och Henrik tror att det behövs någon sorts attitydförändring för att få fler att dela jämställt.

– Jag tror att det handlar om att kvinnan ska låta mannen ta ansvar också. Släppa kontrollen. Man måste fatta att det är väldigt skönt när båda kan lika mycket saker, säger Petra.

–  Och kanske skulle papporna bli bättre på att kräva sin rätt också. 

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?