Industriarbetarnas tidning

Gemensamt kan vi vända trenden

15 januari, 2014

Nu laddar GS förbundsstyrelse för ett nytt späckat fackligt år. Förutom att 2014 är ett spännande politiskt år  kommer vi att göra strategiska satsningar för att öka medlemsantalet i förbundet.

Den uttryckliga målsättningen när GS bildades 2009 var att skapa förutsättningar för en facklig verksamhet så nära medlemmarna som möjligt. Den bärande idén bakom denna strategi är att vi vet att det fackliga medlemskapet finner sin huvudsakliga näring i vad som händer på den egna arbetsplatsen. 

Därför är det av vital betydelse att ha en facklig närvaro just där.

Utmaningen ligger i att upprätthålla denna fackliga närvaro i ett läge där våra medlemmars arbetsgivare rationaliserar och investerar bort jobb. Denna utveckling gör att förbundets resurser minskar.

Förbundsstyrelsens fokus har de senaste åren varit att hålla fokus på kostnadssidan, just för att freda den lokala fackliga verksamheten så långt som möjligt. Även om vi har mycket arbete kvar att göra har vi ändå kommit i ett läge där vi också kan göra strategiska och offensiva satsningar.

Så vad är det vi ska göra? Vi ska under året förstärka den lokala organisationen. Syftet är att stödja våra avdelningar i arbetet med att värva medlemmar och organisera arbetsplatser. Vi ska rikta särskilt fokus på arbetsplatser där vi i dag har problem med den fackliga närvaron.

Glädjande nog ska vi också samarbeta med GS a-kassa. 

Vi noterar naturligtvis det gemensamma intresset i att anställda inom våra branscher ska kunna kombinera ett fackligt medlemskap med att  försäkra sig mot arbetslöshet.

Förhoppningen är att vår gemensamma satsning ska leda till att vi kan vända den negativa medlemsutvecklingen och att vi kan växa in i nästa kongressperiod. Man ska veta att det är ett rejält ackord med tanke på att vi förmodligen får vänja oss vid att våra branschers utveckling kommer att leda till färre anställda. Utmaningen blir inte lättare av att GS redan i dag har en stabil organisationsgrad. 

Men om vi alla hjälps åt kan denna gemensamma satsning bidra till att stärka vår gemensamma styrka. Det är ju egentligen det allt handlar om. Den fackliga grundidén att vi är starkare tillsammans än var och en för sig. Det är vårt ansvar att visa att samhället bäst byggs med solidaritet.

Även om de senaste årens samhällsutveckling ställt våra kärnvärderingar i väntläge är jag övertygad om att den fackliga idén är tidlös och att det är på arbetsplatserna  vi kan vända utvecklingen. Om vi lyckas kan vi förutom att stärka medlemmarnas inflytande på arbetsplatsen samtidigt bli en starkare röst för en politik som värnar löntagarnas rättigheter.

Det finns alltså all anledning att kavla upp skjortärmarna och visa varandra att det är möjligt. 2014 blir ett spännande år! 

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.