Industriarbetarnas tidning

”Bra om den omvända Robin Hood-politiken”

24 februari, 2014

– Filmen var bra. Den visar vad som verkligen hänt under de här åren. Man vänjer sig liksom vid alla försämringar. Men det var synd att de inte tog upp bemanningsexplosionen.

Lena Edlund syftar på ökningen av antalet inhyrda. Själv monterar hon byggkomponenter på Thorsman & co AB i Nyköping till vardags. Hennes företag har många bvemanningsanställda, och inte bara vid arbetstoippar.

– De har andra villkor än vi som är anställda. De förutsätts komma hit som ett slags maskiner. För att utföra ett visst arbetsmoment.

Hon tycker att LO:s film visar den omvända Robin Hood-politiken på ett tydligt sätt. Skattelättnaderna har gynnat dem som redan har det bra och missgynnat de som har det sämre ställt, anser hon.

Själv har hon ett fast jobb sedan några år, men hon ser otryggheten på nära håll genom sin äldste son. Han har haft ett antal visstidsjobb och gått utbildningar innan han kom in på ett (tillfälligt) jobb inom industrin.

– Men det har med konjunkturen och göra också, säger hon. Den har varit oviss efter krisen 2008. Många av jobben som försvann kommer aldrig mer igen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.