Industriarbetarnas tidning

Enda utvägen: Att kämpa tillsammans

13 februari, 2014

Skrivet av Jan-Henrik Sandberg

Hur långt ut i världen sträcker sig svenska och nordiska företags ansvar för de anställdas väl och ve? Vanligtvis brukar dessa företag säga att deras anställda har bra löner, säker arbetsmiljö och fackliga rättigheter.

Det gäller i vart fall många av dem. Detta, tillsammans med mycket annat vackert, brukar uttryckas i dokument av olika slag: policys, uppförandekoder, etc. Hur detta sedan följs upp är i princip upp till företaget självt.

De företag som mer helhjärtat vill ställa upp för sina anställda tecknar särskilda avtal om detta med de berörda fackföreningarna. Jag tänker nu inte i första hand på de vanliga kollektivavtalen som finns på hemmaplan i Norden; de gäller ju bara här hemma. För att sprida goda villkor till de andra länder världen runt där de globala företagen finns skrivs ibland något som heter ”globala ramavtal” eller ”Global Framework Agreements”, som det heter på engelska. Dessa avtal är inte lika omfattande och hårt styrande som våra inhemska kollektivavtal, men de är naturligtvis väldigt mycket bättre än ensidiga företagspolicys. Ett sådant avtal skrivs mellan företaget, ett fackförbund inom den berörda branschen och den fackliga international som fackförbundet tillhör.

Med ett par års mellanrum träffas avtalsparterna för att följa upp hur avtalet har efterföljts. Både företag och fack rapporterar vad man har gjort, klagar eventuellt på varandra och diskuterar uppkomna problem. På så sätt kan de anställdas villkor steg för steg förbättras, inte bara här hemma utan i hela världen.

Det är ett bra system men förstås inte helt problemfritt. Knepiga situationer uppstår ibland i samägda företag, så kallade ”joint ventures”. Det företag som har skrivit på det globala ramavtalet kan till exempel äga en utländsk fabrik bara till hälften. Den andra halvan ägs av någon annan, ofta en lokal ägare i det land fabriken finns, kanske en diktatur eller ett land där demokratin inte är fullt utvecklad till den nivå vi är vana vid. Denne andre ägare kanske inte är särskilt intresserad av att följa reglerna i det globala ramavtalet. Bra löner? Landets minimilön får duga! Dålig arbetsmiljö? Äh, de får väl vänja sig! Rätt att bilda fackförening? Inte i vårt företag!

Det knepiga är förstås för det goda och civiliserade företaget att veta hur mycket det ska försöka påverka sin lokala och mer oborstade kollega. Man vill ju inte bli osams, för de lokala kontakterna är ofta avgörande för förankringen på den lokala marknaden. Osämja kan betyda trassel i produktion och försäljning som i sin tur medför att vinstslantarna inte rullar in i den takt man hoppats på. I sådana lägen finns en fara för det goda företaget att frestas att tumma på sina ambitioner. I värsta fall väljer man att blunda till förmån för husfriden med affärspartnern men till nackdel för de anställda. ”Ack, vad kan väl vi göra? Vi äger bara halva företaget och vår lokale partner följer de regler som gäller i landet.” Ungefär så kan det låta.

De anställda i det samägda företaget har då bara en utväg. Det är att genom den internationella fackliga gemenskapen ställa krav på båda de berörda företagen. Steg för steg, genom fackliga aktioner och opinionsbildning lokalt och globalt, har de att kämpa för sin rätt. Fackliga rättigheter och goda arbetsförhållanden ska man aldrig göra avkall på.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.