Industriarbetarnas tidning

”Många går med i facket trots arbetsgivarnas motstånd”

5 februari, 2014

Skrivet av Ville Henrik-Klemens

IndonesienVåld, takasserier och hot om uppsägningar är något som många fackligt aktiva i Indonesien tvingas leva med. Trots det växer facket och allt fler vågar gå ut i strejk mot orättvisor och låga löner. Det berättar Mikael Hedström, ungdomsansvarig för IF Metall i Halland, på ett  seminarium om den fackliga situationen i Indonesien.

Fakta om Indonesien:

  • Med nästan 240 miljoner invånare är Indonesien är världens fjärde folkrikaste land.
  • 5,8 procent låg Indonesiens tillväxt på förra året. Trots en liten nedgång räknas Indonesien fortfarande som ett av världens stora tillväxtländer. Men tillväxten har inte kommit alla till del och klyftorna har ökat, både mellan fattiga och rika och mellan olika delar av landet.
  • Sedan diktaron och generalen Suharto störtades 1998 har Indonesien fått demokrati, yttrande- och organisationsfrihet, men korruptionen har bestått och repressionen mot fackligt aktiva är utbredd.
  • 70 fackföreningar finns registrerade på Indonesiens arbetsmarknadsdepartement och många olika centralorganisationer konkurrerar med varandra.
  • 4,3 miljoner Indonesier uppskattades arbeta utomlands år 2012, bland annat i Malaysia, Gulfstaterna och Hong Kong. Majoriteten är unga kvinnor som arbetar som hushållsarbetare, oftast till låga löner och under svåra arbetsförhållanden.

Källor: IOM och LO-TCO Biståndsnämnd

Nästan två miljoner indonesiska arbetade gick i oktober förra året ut i en av världens största strejker hittills. Arbetarna krävde högre minimilöner, sjukvård och ett stopp på otrygga anställningar genom bemanningsföretag.

Mikael Hedström, ungdomsansvarig för IF Metall i Halland, hade blivit ditbjuden av det indonesiska metallarbetarfacket FSPMI och var på plats under de dramatiska dagarna i Jakarta.

– Det var otroligt mycket folk överallt. Arbetsgivarna hade hyrt in paramilitära grupper som åkte runt på motorcyklar och attackerade arbetarna med kniv, berättade han under ett seminarium om den fackliga situationen i Indonesien, arrangerat av IF Metall och LO-TCO Biståndsnämnd.

Arbetare som organiserar sig riskerar att bli svartlistade av arbetsgivaren eller nekade att jobba övertid, förklarade Mikael Hedström. Ett hårt slag eftersom de låga minimilönerna gör de flesta beroende av att jobba övertid för att kunna försörja sina familjer.

Ett av de värsta företagen är enligt Mikael Hedström mobiltelefontillverkaren Samsung, där ledningen flera gånger slagit ner på de anställdas försök att organisera sig och avskedat de som gått med i facket.

Men på många andra företag har det gått bättre och trots motstånd från både arbetsgivare och politiker har allt fler anslutit sig till metallarbetarfacket de senaste åren. Tillsammans med IF Metall och LO-TCO Biståndsnämnd har de deltagit i olika fackliga utbildningsprojekt, bland annat i hur man håller studiecirklar.

Den fria fackliga rörelsen i Indonesien är ung, ändå finns det mycket som vi i Sverige kan lära oss från dem, berättade Bengt Forsling, ombudsman för IF Metall i Göteborg som deltagit i projektet.

– Vi tycker att vi är duktiga här i Sverige och i början tänkte vi mest att vi skulle åka ner och lära dom hur man arbetar fackligt, men när vi kom ner fick vi höra att facket där bara på några månader lyckats värva 20 000 nya medlemmar, sade han.

Projektet har varit framgångsrikt, framförallt har fackets demokratiska strukturer stärkts och många unga och kvinnor tagit plats på alla nivåer inom rörelsen, förklarade Bengt Forsling.

De fria indonesiska fackföreningarna började ta form först efter störtandet av diktatorn Suharto 1998. Splittringen mellan många olika konkurrerande förbund är idag en av de största utmaningarna för den indonesiska fackföreningsrörelsen, berättade Eva Hansson, lektor på Stockholms universitet som befann sig i Indonesien under revolutionen.

– En viktig del i kampen för demokrati låg i att folk i industriområdena på Java började kräva rätten att organisera sig. Det får vi sällan höra eftersom media främst brukar fokusera på medelklassen och de studenter som protesterade, sade hon.

Eva Hansson berättade också att både facket och andra sociala rörelser i Indonesien är bra på att använda sociala medier för att mobilisera folk. Trots att runt 70 procent lever i fattigdom är Indonesien det land med flest twitter-användare i världen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.