Industriarbetarnas tidning

På söndag gäller det för Vasaloppsmontören

26 februari, 2014

Skrivet av Malin Timan

Profilen Vid Vasaloppets slut bor montören som efter 20 års uppehåll dammat av sina skidkunskaper. Hon är övertygad om att alla kan och tillsammans med 15 800 andra tar hon sig ännu en gång från Sälen till Mora. Anita Karlsson berättar om …

Profilen

  • Namn: Anita Karlsson.
  • Ålder: 60 år.
  • Bor: Mora.
  • Intressen: Friluftsliv av alla slag. Tycker om att plocka svamp och bär, gå med hunden i naturen och att leka med barnbarnen.
  • Yrke: Montör på Ostnor i Mora.
  • Aktuell: En av 15 800 skidåkare som söndagen den 2 mars beräknas åka de nio milen mellan Sälen och Mora.
  • Meriter: Har kört en halvklassiker, två öppet spår och åker sitt tredje Vasalopp.
Nio mil som passar alla

”Skidor har jag alltid åkt och i slutet av 80-talet körde jag Öppet spår och Vasaloppet tre år i rad. Sen vet jag inte vad som hände, jag tappade gnistan. Men förra året ville dottern få med mig igen så vi körde både halvklassikern och Vasaloppet och det gick det också. Inget konstigt egentligen, faktiskt tror jag att alla klarar det. Har man bara sett till att åka en del innan och tänker loppet i etapper går det att komma runt i motionsfart. Och jag tycker att man ska satsa på Vasaloppet, det är så mycket roligare än Öppet spår. Människor överallt som hejar på och en riktig folkfest.”

En utsåld Vasaloppsvecka

”Det är oerhört stort nu. För första gången är alla lopp under hela veckan slutsålda! Förr var det ju bara Vasaloppet, men nuförtiden börjar förberedelserna flera månader innan med att sätta upp läktare och målgång. Under sommarhalvåret går Cykelvasan och Vasastafetten. När Vasaloppsveckan kommer försöker alla vi som bor här hitta omvägar för att slippa köer. Men självklart betyder det oerhört mycket för Mora och det skulle vara en katastrof om det av någon anledning inte blev av. Jag tror att det blivit så här populärt för att folk behöver en målsättning, en moroti sitt liv och i sin träning.”

En Duracellkanin till montör

”Jag kan aldrig sitta still. Jag har monterat tvättställsblandare och disklådsblandare på Ostnor i 38 år. Det är egentligen ett stillastittande jobb men jag kan inte låta bli att röra på mig. Jag plockar och fixar och donar och i gruppen min kallar de mig för en Duracellkanin. Har man ett så monotont jobb måste man nästan röra på sig. Det är så många som skadar tummar, ryggar och axlar men jag har, peppar peppar, hittills aldrig känt av något. Säkert gör det sitt med allt fixande på jobbet och att jag tränar på fritiden, men jag skulle ju aldrig gå in i ett gym till exempel. Nej, då är det bättre att vara ute.”

Skidminnen som fastnat

Ett år när jag åkte var det 36 grader kallt och det stod funktionärer längs vägen för att plocka bort de som hade vita köldprickar i ansiktet. Jag klarade mig hela vägen runt men det var fruktansvärt. Ett år blåste det så mycket att de bara kunde ha ett spår öppet och ett år var det gröna gräsmattor och en enda isbana som alla skulle trängas i. Förra året var bäst. Alldeles underbart. Precis så hoppas jag att det blir i år igen.

 

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.