Industriarbetarnas tidning

Utredning om dödsfall på SSAB dröjer

4 februari, 2014

Skrivet av Malin Timan

Dödsolyckan på SSABTvå dödsfall och två inblandande bolag. Omständigheterna runt höstens arbetsplatsolycka på SSAB är svåra och utredningen väntas ta nära ett år till.

I oktober förra året omkom två män när de arbetade med underhållsarbete vid en cistern på SSAB. I mitten av januari avslutade företaget sin interna utredning, men åklagare Christer Forssman har långt kvar innan han har en klar bild över vad som hänt. Flera förhör väntar på att bli gjorda och den tekniska undersökningen av cisternen är fortfarande inte klar.

– Än har vi inte en klar bild. Vi ska reda ut om det finns en oaktsamhet i det här som kan vara straffbart. Det kan ju vara så att det inte går att säga att någon person eller något av bolagen är skyldiga.

Båda männen var inhyrda via entreprenör. Det gör utredningen extra komplicerad.

– Ibland märker man snabbt vad som hänt och vad som gått snett. Det här fallet är speciellt i och med att det är två olika bolag inblandade.

Kort efter olyckan kritiserade IF Metall företagets agerande. Man menade att bedömningen av nivån i tanken var fel och att vallen sattes upp för tidigt. Tomas Karlsson, vice ordförande i IF Metalls fackklubb på SSAB, ansåg att om riskbedömningen gjorts rätt hade båda männen överlevt.

Två utredare i Luleå jobbar nästan uteslutande med målet och Christer Forssman räknar med att allt ska vara klart senast årsskiftet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.