Industriarbetarnas tidning

Varm vinter problem för skogsbolag

6 februari, 2014

Skrivet av Malin Timan

Februari och ingen tjäle i marken. Flera skogsbolag tvingas omprioritera arbetet när det milda vädret fortsätter. Fryser inte vägar och skogsmarker snart innebär det problem.

Det började med mycket regn. Efter det snö innan kylan till slut slog till. Men för sent. Snön isolerade den blöta marken och på flera håll i landet har tjälen fortfarande inte lagt sig.

För skogsbolagen som under vinterhalvåret sköter underhållsarbete i områden dit det annars inte går att ta sig innebär det här problem. De tunga maskinerna förstör både marker och vägar och gör arbetet omöjligt att genomföra.

– Nu kan vi fortfarande arbeta i trakter där det går att köra, men fortsätter det så här blir det besvärligt för vår del, säger Mikael Ambjörn, virkesområdeschef på Mellanskog i Västmanland.

Fortsätter det ett par veckor till måste Mellanskog prioritera om turordningen på avverkningarna och vissa områden kan tvingas vänta till nästa år. Men också vägarna ställer till problem.

– När det är så här varmt är det ofta vägarna som blir en flaskhals, säger Mikael Ambjörn.

När vägarna inte fryser kan inte virket hämtas upp och leveranserna till industrierna kan inte gå som planerat.

Bengt Rös arbetar med skogsvård På Stora Enso och ser att samma problem kan drabba även dem. För att industrin ska få sitt virke måste vägarna frysa. Än har det däremot inte varit några problem. Stefan Pettersson som ansvarar för sektionsinköp på Kvarnsvedens pappersbruk menar att det inte kommer bli det heller. Bruken har tillräckligt stora lager för att klara en vinter även vid sämre leverans.

Att tjälen inte sätter sig i skogen drabbar också Stora Enso. Bengt Rös tror att flera områden kommer behöva vänta till nästa år. 

– Det dröjde till långt in i januari innan kylan slog till så redan då fick vi börja jobba i tjällossningstrakter där vi annars brukar gå in i april. Än så länge har vi mark att jobba med, men det är klart att det blir problem när vi börjar ta från de här områdena redan nu.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.