Replokalen är en magisk plats

Hur mycket får drömmar kosta?, undrar Carl-Einar Häckner.

Striden om tiden har börjat – igen

Precis som företagsledare kräver ökad förutsägbarhet av politiken behöver arbetarna känna ökad förutsägbarhet i arbetet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Det händer att de inte får någon lön alls”

Trygga anställningar, bra arbetsmiljö och goda villkor är saker som vi jobbar för i Pappers. För att kunna teckna avtal om detta behöver vi en motpart.

På riksplanet har vi Industriarbets-givarna/Skogsindustrierna; på det lokala planet har vi våra arbetsgivare i de olika pappersindustri-företagen. Vi är vana vid att ha en rejäl motpart att snacka med, någon som har bra koll på vad som händer på våra arbetsplatser, någon som tar ansvar för att följa avtalen. Ja, jag vet att det inte alltid fungerar så bra som det borde, men i grova drag råder ganska god ordning i vår bransch. Starka parter och ordning och reda på arbetsmarknaden behövs för att den svenska modellen med kollektivavtal ska fungera.

I andra branscher är läget värre. Se bara på byggsvängen! Det finns nog inget område som är så drabbat av de senaste årens förändringar på arbetsmarknaden. Särskilt tydligt har det blivit sedan EU utvidgades till att omfatta många östeuropeiska länder. Fri rörlighet för arbetskraften i kombination med ökad outsourcing och allt flitigare användning av underentreprenörer har alltmer trasat sönder tidigare tydliga och stabila förhållanden. Kollektivavtalen blir svåra att hävda när arbetsgivarna blir otydliga.

Förstå mig rätt! Det är inget fel att människor får resa fritt inom EU och söka arbete. Men när våra vänner från andra länder kommer hit ska de jobba på svenska kollektivavtal. De ska ha samma löner och villkor som de svenska arbetarna har. Entreprenadverksamhet har funnits länge, inte minst i byggbranschen. Men i dag skapas långa entreprenörskedjor när arbetsgivarna skaffar arbetskraft genom entreprenörer som i sin tur använder sig av underentreprenörer etcetera, i många och långa led. I botten på dessa kedjor finns ibland riktigt dåliga arbetsgivare som på det mest hänsynslösa sätt utnyttjar arbetare från de fattigaste länderna i världen. De arbetar ofta under urusla förhållanden. Det händer att arbetarna i denna vår arbetsmarknads mest skumma undervegetation plötsligt inte får någon lön alls. Underentreprenören går kanske inte ens att få tag på längre. Vem bär ansvaret då?

Fackförbundet Byggnads krävde i senaste avtalsrörelsen ordning och reda i byggbranschen. En arbetsgrupp bildades tillsammans med arbetsgivarmotparten och den har jobbat fram till för några veckor sedan. Så viktig var arbetsgruppen att båda parterna hade rätt att säga upp hela kollektivavtalet om de inte blev nöjda med gruppens arbete. Den möjligheten har nu Byggnads använt sig av, något som för mig är högst förståeligt med tanke på det synbarligen magra resultatet.

Nu kräver Byggnads att arbetsgivarna ska ta huvudentreprenörsansvar, det vill säga garantera goda villkor i hela entreprenörskedjan. Om en underentreprenör sviker sina anställda och slutar betala ut lön ska de ovanför i kedjan betala i stället. Sådana krav på ordning och reda är viktiga även för Pappers medlemmar och därför värda vårt stöd. Vi vill inte få oreda i vår bransch!

Nu återstår det att se hur dessa brännande problem ska lösas. Det kan ske genom att Byggnads och Byggindustrierna genom avtal går före eller det kan ske genom lagstiftning. Men lösas måste de!

Läs mer:

Jan-Henrik Sandberg

Läs mer från Dagens Arbete:

Själva rösten är faktiskt huvudsaken

Har du svårt att hitta det bästa partiet, ett parti som tycker precis som du? Välj då det minst dåliga! Demokratin fungerar bara om du röstar. Se till att få ändan ur vagnen och ta dig till vallokalen!

Det är dags att mobilisera

Sommaren har gått in på upploppet. Det blir en spännande höst, för nu är det dags för spurten! Det är förstås spurten inför valdagen jag tänker på. Efter åtta år av borgerlig politik är det nu hög tid att byta till en mer löntagarvänlig politik under socialdemokratisk ledning.

Tufft att få ner de gröna på jorden

Som ordförande för Pappers får jag ett och annat brev. Det är en blandning av allt möjligt: konstruktiv kritik, beröm, skäll och förslag. När jag har kritiserat smygrasisterna i Sverigedemokraterna kan det ibland dimpa ner en främlingsfientlig uppkastning i brevkorgen, kryddad med personangrepp, kraftuttryck och massor av utropstecken.

Dags att staka ut förbundets framtid

Först av allt en påminnelse: Gå och rösta i valet till Europaparlamentet! Valet är lika viktigt som de som hålls i höst. Skynda dig! Sista dagen att rösta är 25 maj.

Almanackan påminner om viktiga datum

Det milda vårljuset är här. Jag ser det när jag tittar ut genom tågfönstret. På åkrarna står stora flockar av tranor, uppblandade med en och annan svan.

Arbetsgivarens dagdrömmar får styra

Den här krönikan skriver jag på förmiddagen fredagen den 30 augusti. Det är ännu skön sommar, men den senaste veckan har bjudit på händelser som inte är så värst angenäma.

Femte jobbskatteavdraget delar facket

Femte jobbskatteavdraget delar arbetarrörelsen. GS-fackets ordförande PO Sjöö tycker att det bör rivas upp om socialdemokraterna vinner valet. Men IF Metall går på samma linje som S-ledningen.

Föräldrar ska inte bestämma själva

Varför tjänar kvinnor mindre än män? Från arbetsgivarorganisationernas företrädare (de flesta av dem män, förstås) sägs det att kvinnor väljer mindre kvalificerade jobb.

Sandberg ordförande för världens pappersarbetare

Jan-Henrik Sandberg har valts till ny ordförande för världens pappersarbetare. Han ersätter finska Pappers ordförande Jouko Ahonen.

Pappers säger nej till nya industriavtalet

Nej till det nya industriavtalet! Det beslutet tog Pappers förbundsårsmöte i dag.

Kritik mot lanseringen av Thorwaldsson

Respektera valberedningens arbete. Det menar GS och Pappers ordförande efter att IF Metall nu lanserat en kandidat till posten som ny LO-ordförande.

Sandberg omvald som Pappers ordförande

Jan-Henrik Sandberg omvaldes på fredagskvällen till förbundsordförande i Pappers.

Pappers-attack mot moderaterna

Moderaternas förändrade politik är av kosmetisk art. Det menade Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg när han i dag öppnade Pappers 23:e kongress i Norrköping.

Konflikten stärkte Sandberg

Hans företrädare tvingades bort, men Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg har sina avdelningsordförande bakom sig.

Full ersättning till de strejkande

Alla strejkande under Pappers konflikt med arbetsgivarna kommer att få full kompensation.

"Skogsindustrierna ger fel bild"

Skogsindustrierna ger fel bild av förhandlingsläget, menar Jan-Henrik Sandberg. Han syftar på en formulering på organisationens hemsida som ger intrycket att medlarna, de opartiska ordförandena, lagt ett nytt bud.

LO stöder Pappers konflikt

LO ställer sig helt och fullt bakom Pappers lagda varsel.

Sammanbrott i förhandlingarna

Förhandlingarna mellan Pappers och Skogsindustrierna har strandat igen.

Pappers träffar motparten i dag

Pappers och Skogsindustrierna gör nu ett nytt försök att på egen hand sy ihop ett nytt löneavtal. I dag klockan 10.00 träffas parterna på nytt – denna gång med Pappers som värd.

Rungande nej från Pappers

Pappers säger som väntat ett rungande nej till de opartiska ordförandenas slutliga hemställan.

Pappers tvingas skjuta på varsel

De opartiska ordförandena, opo, tvingar Pappers att skjuta upp sin övertidsblockad med motiveringen att skapa mer förhandlingsutrymme.

Pappers avvisar nya budet

Pappers säger nej till medlarnas nya bud.

Pappers säger nej till medlarbud

Pappers säger nej till medlarnas första hemställan.

Avtalsskiss väcker många frågor

De opartiska medlarnas, opo:s, första skiss till förbunden för avtal 2010 reser många frågor.

Pappers släppte två krav

Pappers släpper kravet på utbildning i stället för uppsägning.

"Vi är överens om att det blir ett kort avtal"

Pappers och Skogsindustrierna har funnit varandra i en fråga i den pågående avtalsrörelsen.

Facklig moteld om arbetsmiljön

Svenskt Näringsliv vill försvaga det fackliga inflytandet i arbetsmiljöarbetet och lägga större ansvar på arbetstagarna.

Omplacering i Hylte väcker ont blod

En omplacering i Hyltebruk vållar irritation mellan det lokala facket och Pappers centralt.

Omplacering i Hylte väcker ont blod

En omplacering i Hyltebruk vållar irritation mellan det lokala facket och Pappers centralt.

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.