Industriarbetarnas tidning

”Det händer att de inte får någon lön alls”

20 mars, 2014

Skrivet av Jan-Henrik Sandberg

Trygga anställningar, bra arbetsmiljö och goda villkor är saker som vi jobbar för i Pappers. För att kunna teckna avtal om detta behöver vi en motpart.

På riksplanet har vi Industriarbets-givarna/Skogsindustrierna; på det lokala planet har vi våra arbetsgivare i de olika pappersindustri-företagen. Vi är vana vid att ha en rejäl motpart att snacka med, någon som har bra koll på vad som händer på våra arbetsplatser, någon som tar ansvar för att följa avtalen. Ja, jag vet att det inte alltid fungerar så bra som det borde, men i grova drag råder ganska god ordning i vår bransch. Starka parter och ordning och reda på arbetsmarknaden behövs för att den svenska modellen med kollektivavtal ska fungera.

I andra branscher är läget värre. Se bara på byggsvängen! Det finns nog inget område som är så drabbat av de senaste årens förändringar på arbetsmarknaden. Särskilt tydligt har det blivit sedan EU utvidgades till att omfatta många östeuropeiska länder. Fri rörlighet för arbetskraften i kombination med ökad outsourcing och allt flitigare användning av underentreprenörer har alltmer trasat sönder tidigare tydliga och stabila förhållanden. Kollektivavtalen blir svåra att hävda när arbetsgivarna blir otydliga.

Förstå mig rätt! Det är inget fel att människor får resa fritt inom EU och söka arbete. Men när våra vänner från andra länder kommer hit ska de jobba på svenska kollektivavtal. De ska ha samma löner och villkor som de svenska arbetarna har. Entreprenadverksamhet har funnits länge, inte minst i byggbranschen. Men i dag skapas långa entreprenörskedjor när arbetsgivarna skaffar arbetskraft genom entreprenörer som i sin tur använder sig av underentreprenörer etcetera, i många och långa led. I botten på dessa kedjor finns ibland riktigt dåliga arbetsgivare som på det mest hänsynslösa sätt utnyttjar arbetare från de fattigaste länderna i världen. De arbetar ofta under urusla förhållanden. Det händer att arbetarna i denna vår arbetsmarknads mest skumma undervegetation plötsligt inte får någon lön alls. Underentreprenören går kanske inte ens att få tag på längre. Vem bär ansvaret då?

Fackförbundet Byggnads krävde i senaste avtalsrörelsen ordning och reda i byggbranschen. En arbetsgrupp bildades tillsammans med arbetsgivarmotparten och den har jobbat fram till för några veckor sedan. Så viktig var arbetsgruppen att båda parterna hade rätt att säga upp hela kollektivavtalet om de inte blev nöjda med gruppens arbete. Den möjligheten har nu Byggnads använt sig av, något som för mig är högst förståeligt med tanke på det synbarligen magra resultatet.

Nu kräver Byggnads att arbetsgivarna ska ta huvudentreprenörsansvar, det vill säga garantera goda villkor i hela entreprenörskedjan. Om en underentreprenör sviker sina anställda och slutar betala ut lön ska de ovanför i kedjan betala i stället. Sådana krav på ordning och reda är viktiga även för Pappers medlemmar och därför värda vårt stöd. Vi vill inte få oreda i vår bransch!

Nu återstår det att se hur dessa brännande problem ska lösas. Det kan ske genom att Byggnads och Byggindustrierna genom avtal går före eller det kan ske genom lagstiftning. Men lösas måste de!

Du kanske också vill läsa…

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Den orädda strategen

Den orädda strategen

Jan-Henrik Sandberg var Pappers ordförande 2006-2014.

Pappers-attack mot moderaterna

Moderaternas förändrade politik är av kosmetisk art. Det menade Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg när han i dag öppnade Pappers 23:e kongress i Norrköping.– Att det är på låtsas skiner igenom när man ser försämringarna för de arbetare som råkat bli sjuka eller arbetslösa. Pappers kongressöppning präglades mycket av det stundande valet. Under kongressparollen ”Med dig, […]

Full ersättning till de strejkande

Alla strejkande under Pappers konflikt med arbetsgivarna kommer att få full kompensation.– Ingen som strejkade ska förlora pengar. Vi har råd att hålla alla skadeslösa, säger Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg. Ytterst är det Pappers förbundsstyrelse som tar beslutet, men det finns inget som tyder på att de har en annan mening. Därför kan exempelvis de […]

Pappers avvisar nya budet

Pappers säger nej till medlarnas nya bud.– Budet var en rejäl besvikelse, säger Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg, som också kritiserar hur arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv styr och ställer i den pågående avtalsrörelsen. Redan i går avvisade Unionen och Sveriges ingenjörer det nya budet från medlarna, de opartiska ordförandena, opo. I dag, söndag, följer de fyra […]

LO stöder Pappers konflikt

LO ställer sig helt och fullt bakom Pappers lagda varsel.– Jättebra. Det känns skönt att ha LO-gemenskapen i ryggen, säger Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg. De senaste dagarna har Svenskt Näringsliv trappat upp propagandakriget mot Pappers och Elektrikerförbundet. I stort uppslagna annonser i morgon- och kvällspress anklagar Svenskt Näringsliv de båda förbunden för att vilja slå […]

”Skogs­industrierna ger fel bild”

Skogsindustrierna ger fel bild av förhandlingsläget, menar Jan-Henrik Sandberg. Han syftar på en formulering på organisationens hemsida som ger intrycket att medlarna, de opartiska ordförandena, lagt ett nytt bud. – Det är inte frågan om en hemställan (ett bud, red. kommentar). De opartiska ordförandena, opo, vill endast ha svar på några frågor inför de fortsatta […]

Rungande nej från Pappers

Pappers säger som väntat ett rungande nej till de opartiska ordförandenas slutliga hemställan.– Det fanns alldeles för lite av våra hjärtefrågor i förslaget, konstaterar Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg. Redan i går lät motparten Skogsindustrierna meddela att de säger ja till medlarbudet, men Pappers avvisar i dag budet helt. – Vi hoppas nu att Skogsindustrierna verkligen […]

Facklig moteld om arbetsmiljön

Svenskt Näringsliv vill försvaga det fackliga inflytandet i arbetsmiljöarbetet och lägga större ansvar på arbetstagarna.– Helst vill de väl att facket helt ska kopplas bort, säger Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg. Det är i en debattartikel i Dagens Nyheter (DN Debatt måndag 22 juni), undertecknad av LO:s vice ordförande och fjorton förbundsordföranden, som facket går till […]

”Vi är överens om att det blir ett kort avtal”

Pappers och Skogsindustrierna har funnit varandra i en fråga i den pågående avtalsrörelsen.– Vi är överens om avtalstidens längd, att den blir kort, säger Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg. Annars händer det inte så mycket i löneförhandlingarna. Arbetet fortsätter i de arbetsgrupper som bildats. – Vi fortsätter prata om lägstalöner och ser över texterna i kollektivavtalet. […]

Avtal 2023

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Trettio år av sent sällskap

Trettio år av sent sällskap

En del har musik i öronen när de jobbar. Andra har Karlavagnen.

Här är bästa nattkäket

Här är bästa nattkäket

Skift- eller nattarbete? Forskaren Maria Lennernäs Wiklund tipsar om vad du bör äta – och när.

Hur ska skiftgåtan lösas?

Hur ska skiftgåtan lösas?

På en skiftlagsträff i Skoghall försöker man skruva till det perfekta schemat. Kan man ha dygnet runt-drift utan att det går ut över de anställdas hälsa? Sveriges ledande forskare har svaret.

Så skapas det bästa skiftschemat

Så skapas det bästa skiftschemat

Du riskerar hälsan när du jobbar skift. Men det finns en effektiv lösning: arbetstidsförkortning.
Det anser Göran Kecklund, professor vid stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Hur påverkas kroppen – och knoppen – när man är vaken på natten? DA:s expert reder ut det du behöver veta om återhämtning, dygnsrytm och den biologiska klockan.

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Alla föräldrar borde ha lagstadgad rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid. Det tycker både röda och blå i riksdagen. Men där får de inget gehör.

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

I dag jobbar många maskinförare tvåskift. Arbetet är detsamma kvällstid, men känslan en annan. Mats Lind och Patrik Olson kör utanför Skinnskatteberg en mörk och snöfri kväll i februari.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

Nattens rytm

Nattens rytm

Ulf Isacson började att fotografera när han arbetade som taxichaufför. Bilderna i reportaget är från hans bok Jag valde bort dagen.