Industriarbetarnas tidning

Enad kamp mot Electrolux

27 mars, 2014

Skrivet av KRISTINA WALLIN

Electrolux”Kämpa, kämpa, kämpa.” Arbetarna vid Electrolux fabriker i Italien ser inget alternativ när koncernen vill få ner lönekostnaderna på Polen-nivå. Och efter några veckors strejker och stopp för varorna från fabrikerna har de vunnit en första seger. Men arbetslösheten är fortfarande ett levande hot.

Fem fabriker i Italien

  • Electrolux har fem fabriker i norra Italien med totalt 5 700 anställda och ytterligare 17 fabriker i resten av Europa (varav två i Sverige).
  • Det ursprungliga förslaget från Electrolux Italia innebar att bara lönen från det centrala avtalet betalas ut, inga ob-tillägg, färre raster, sex timmars betalda timmar per dag, produktiviteten upp med en sjättedel, minskning till hälften av ledigheten för fackligt arbete och stängning av en fabrik.
  •  Electrolux Italia har nu deklarerat att det är berett att diskutera en ny plan utan löneminskningar och utan fabriksstängningar.
  •  Lönen i dag är cirka 10500 kronor efter skatt, medan levnadskostnaden är minst lika hög som i Sverige. Enligt första förslaget skulle lönen blivit 7200 kronor.
  •  Arbetarna på Electrolux fabriker arbetar i dag sex timmar i stället för åtta, men med full lön.

På det höga gallerstaketet runt fabriken hänger röda och gröna fanor och fladdrar i vinden. Ett gäng arbetare står vid ett tält alldeles utanför grindarna och pratar med varandra. Så fort en lastbil är på väg in eller ut går en av dem mot den för att kontrollera vad den transporterar och hur mycket det är.

Detta är Electrolux fabrik i närheten av Rimini. Arbetarna har slagit läger utanför fabrikens ingång sedan 5 februari, för att kunna kontrollera dygnet runt att ingen bryter mot den blockad facken utlyst. Inte mer än tre fjärdedelar av de produkter som byggs på en dag får föras ut.

– Meningen är att vi ska fylla upp lagren och sätta press på företaget på så sätt, förklarar Michele Bulgarelli, som är ansvarig för metallfacket Fiom i staden Forlì.

De anställda har redan sett resultat av sin kamp. I januari skickade företagsledningen för Electrolux Italia ut ett dokument till facken, där de krävde att arbetarna skulle sänka sin lön med en tredjedel, bli mer produktiva och ha färre raster, för att kunna konkurrera med kostnaderna i Polen. Efter arbetarnas blockader och strejker tog Electrolux ett steg tillbaka och var beredda att förhandla om saken.

– Vi ger inte upp. Om jag ska tjäna mindre än mina knappt 10500 kronor efter skatt som jag gör i dag så har jag inte råd att jobba, säger Alessia, en av arbetarna som deltar i strejkerna.

Kampandan är hög, trots att veckorna går och företaget nästan dagligen skickar brev till facken med hot om uppsägningar om inte strejkerna och blockaderna upphör.

– Ungefär två tredjedelar av arbetarna deltar i stridsåtgärderna. I princip ingen är emot strejkerna, men några är rädda för att företaget ska sätta sina hot i verket, konstaterar Elisa Guidi som är fackordförande Fiom på fabriken.

Hon går mot en lastbil som är på väg ut. Föraren vägrar att visa henne dokumenten om lasten, men efter en snabb ordväxling ändrar han sig.

– Om han inte visat dem hade vi blockerat lastbilen, förklarar en av arbetarna för mig.

Den grupp som strejkat går in på fabriken igen. Efter en halvtimme kommer en ny grupp ut. De äter lite från buffén som ständigt står uppdukad och pratar om hur framtiden ser ut för Italien och dem själva.

Problemet för Electrolux arbetare i Italien är att det inte finns några alternativ för dem om de förlorar sina jobb. Den svåra krisen har stoppat upp i princip alla investeringar.

– Vi har hur många arbetare som helst i andra företag som inte fått ut sin lön på månader. Under de första förhandlingarna var företagets attityd lite att vi skulle vara tacksamma för att Electrolux arbetare får sin lön regelbundet, berättar Enrico Imolesi från metallfacket Uilm.

Alla metallfacken har tillsammans krävt att regeringen ska gå in och hjälpa till, genom att sänka arbetsgivaravgifterna för vitvaruproduktionen. 

– Om inte kostnaderna per arbetad timme sjunker kommer vi att förlora produktionen till billigare länder, konstaterar Elena Lattuada, Fioms vice ordförande.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.