Industriarbetarnas tidning

Medvetet att försämra skyddet vid arbetslöshet

20 mars, 2014

Skrivet av Per-Olf Sjöö

Ibland får jag frågan varför GS satsar på regeringsskifte vid höstens riksdagsval. Ska inte en fackförening vara politiskt neutral?

Mitt svar brukar vara att det är alldeles omöjligt att samtidigt vara facklig företrädare för GS och politiskt neutral. Låt mig ta några exempel.

Det är Sveriges riksdag som fattar beslut om hur a-kassan ska se ut. Nivåer och försäkringsvillkor har stor betydelse för GS medlemmar, särskilt som risken för arbetslöshet är hög i våra branscher. Efter snart åtta år med Fredrik Reinfeldt som statsminister har kvaliteten på svensk a-kassa åkt rutschkana i internationell jämförelse. När OECD undersökte nivån på olika länders ersättningsnivåer visade det sig att Sverige 2002 låg på sjätte plats. 2010 hade vi plats 24.

För alliansregeringen är det medveten politik att försämra skyddet vid arbetslöshet eftersom det ligger i linje med deras politiska övertygelse. De tror helt enkelt att sämre skydd ökar drivkraften hos människor att skaffa nytt jobb.

En stor majoritet av GS medlemmar tycker inte som regeringen i denna fråga. Tvärtom är ett av de viktigaste fackliga kraven att förbättra a-kassan. För att kompensera regeringens nedrustning tvingades GS införa en egen inkomstförsäkring vid arbetslöshet. Medlemmarna betalar alltså för egna pengar en försäkring för att det statliga skyddet är för dåligt. Socialdemokraterna (S) har redan i höstens budgetmotion identifierat behovet av att stärka a-kassan.

I höstas presenterade också LO och S ett 10-punktsprogram som innehöll åtgärdsförslag för att förbättra situationen på svensk arbetsmarknad.

Det handlar bland annat om att stärka skyddet för migrerande arbetskraft, förstärka fackets verktyg för att teckna kollektivavtal och att stärka upp regelverket vid inhyrning av arbetskraft.

Programmet ska ses i ljuset av att villkoren på arbetsmarknaden har hårdnat och att otryggheten har brett ut sig på våra arbetsplatser. Det är alltså angelägna fackliga krav som S nu åtagit sig att ta ombord vid ett regeringsskifte i höst.

Ibland sägs det att skillnaderna mellan partierna är små i svensk politik. Jag tycker att det är en grov missbedömning. Ett av de största problemen i Sverige i dag är att långtidsarbetslösheten biter sig fast. Det är främst grupper med låg utbildning som har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden. Nuvarande regering närmar sig det problemet med ett uttryck de försåtligt kallar ”sänka trösklarna”. Det är en omskrivning för att vi ska skapa fler låglönejobb som matchar en låg utbildningsbakgrund.

Ett annat sätt att närma sig denna fråga är att satsa på utbildning. Socialdemokraterna har tillsatt en forskningskommission som uttrycker skillnaden i synsätt så här: ”Politiken bör inriktas på att stärka utsatta grupper snarare än att försöka anpassa arbetsmarknaden efter dem”.

Man kan gå igenom fler politikområden och upptäcka att det är stora skillnader på inriktning. Om man som facklig företrädare brinner för att stärka löntagarnas ställning i det här landet går det inte att förhålla sig neutral. En facklig-politisk samverkan med Socialdemokraterna är inte ett historiskt arv att förvalta. Det är 2014 en central del i det fackliga arbetet för att stärka medlemmarnas ställning i samhället.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?