Industriarbetarnas tidning

”Pappers gör oss starkare”

24 mars, 2014

Skrivet av ARON ENGMAN

FacktillhörighetHögre löner. Lägre avgifter. Mer att säga till om. När metallarna på SCA i Mölnlycke bytte till Pappers fackförbund fick de helt enkelt ett bättre avtal.

Så skapades Pappers 
avdelning 69 Mölnlycke

  • Den 1 mars 2012 gick 30 medlemmar i IF Metall på SCA:s fabrik i Mölnlycke över till Pappers.
  • Större inflytande var ett av de tyngsta skälen till flytten, då varje arbetsplats inom Pappers formar en egen avdelning i stället för en klubb i mängden.
  • Lägre medlemsavgift och bättre försäkringsutbud hos Pappers bidrog också till beslutet.
  • SCA var till en början skeptiskt till övergången, eftersom Pappers avtal skulle bli dyrare för dem.
  • Arbetarna tillverkar i dag absorberande papper för vården men gick fram till övergången under IF Metalls avtal med Sveriges textil- och modeföretag, Teko. Detta eftersom de tidigare främst tillverkade operationslakan, plåster och gasbindor.
  • 40 personer 
arbetar på fabriken i Mölnlycke. Av de tio som inte gick med i Pappers fanns fyra tjänstemän, fyra oorganiserade och två medlemmar i andra förbund.

Metallklubben Eklanda gick i mars 2012 över till Pappers. Om man tittar ut över produktionshallarna på SCA Hygiene Products AB i Mölnlycke är det kanske inte så konstigt. Pappersrullar står staplade lite här och var. En del står längs efter väggarna. Andra står på kö framför en maskin som kastar ut tvättdukar i rasande fart. Just den maskinen krånglar visserligen i dag, men den gemensamma nämnaren är det där fluffiga papperet. Celldukar, servetter och andra absorberande produkter.

Men kollektivarna i Mölnlycke blev inte pappersarbetare på grund av just papperet i tillverkningen, eller bristen på metall för den delen.

Möjligheten till lägre avgifter, högre löner och bättre avtal lockade många av medlemmarna. Under 2011 tappade klubben dessutom halva styrkan – den halvan som satt på huvudkontoret i Mölndal – som gick över till Unionen som tjänstemän. De var några av orsakerna till att de till sist bestämde sig för att ta steget från klubb i IF Metall till avdelning i Pappers. De ville helt enkelt ha mer att säga till om.

– Det är bara att ringa ett samtal. Man kan prata med vem som helst, när som helst. Det kunde jag inte i IF Metall, säger Håkan Lindqvist.

Han är avdelningsordförande för Pappers avdelning 69. Han har en lång historia av fackliga uppdrag inom såväl Livs som Beklädnads, senare Industrifacket, och åt IF Metalls 36:e avdelning Göteborg har han bland annat varit regionalt skyddsombud.

– Sen kanske vi är en ny frisk fläkt i Pappers också, säger han och syftar på deras nya avtal.

Det lokala avtalet i Mölnlycke är en sorts blandning av det bästa från deras gamla metallavtal och det nuvarande Pappersavtalet. En ganska annorlunda variant sett till Pappers andra arbetsplatser.

– Avtalsmässigt är vi starkare än vi var med IF Metall. Med dem hade vi Teko-avtalet som är IF Metalls sämsta avtal. Så vi är glada att vi kom därifrån. Men det fanns inte bara dåliga delar i det avtalet, säger han.

En av godbitarna som Håkan Lindqvist är speciellt stolt över att de tog med sig från det gamla avtalet är formuleringen ”Ledighet beviljas utan restriktioner”. Men med fördelarna i det nya fackförbundet har också ett ökat ansvar följt.

– Det har blivit bättre men det har också blivit svårare. Nu får vi göra mer själva på avdelningen. Vi får stå på egna ben, säger Håkan Lindqvist.

– Pengamässigt har det blivit bättre, tycker Cesar Gatica.

Han är maskinoperatör sedan fyra år på SCA, och står just nu med armarna instuckna i den maskin som egentligen ska göra tvättdukar. Den kärvar fortfarande.

”Arbetsmiljöfrågor är det absolut viktigaste. Det är nummer ett”, säger Tobias Nyrén, 43 år, team leader på lagret på SCA. Han är skyddsombud på Pappersavdelningen i Mölnlycke.

Visst har informationen från Pappers fungerat bättre än den de fick från IF Metall. Övertidsersättningen och lönerna har ökat för de flesta, men det kan variera eftersom de har individuella löner nu. Och i dag har alla hemförsäkring genom facket.

Men varken Cesar Gatica eller kollegan Tobias Nyrén (19 år på SCA) tycker att de fått mer inflytande sedan de blev pappersarbetare.

– Jag är inte så engagerad i facket så jag har inte märkt det så mycket. Det har alltid varit på samma sätt. Men vi har fått något bättre avtal, säger Tobias Nyrén.

Avdelning 69 är det första nytillskottet i Pappers sedan 1971. Det är klart att förbundet var intresserat till en början. Såväl ombudsmän som annan personal från förbundet kom på besök. Flera gånger.

– Mindre intresserade är de inte i dag. Vi har fått påstötningar både från distrikt och förbund. Nu har vi haft sju besök på kort tid och det är positivt för medlemmarna ser dem inte så ofta annars, säger Håkan Lindqvist.

– Vi var starka som klubb, men vi är ännu starkare som avdelning. Vi har både de ekonomiska fördelarna på bordet och ett eget starkt lokalt kollektivavtal. När man läser det avtalet som Pappersmedlem är det en guldklimp.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.