Industriarbetarnas tidning

Är du rädd för att skada dig på jobbet?

28 april, 2014

Skrivet av VILLE HENRIK-KLEMENS

Över 30 000 personer skadades på jobbet 2013, enligt en rapport som LO publicerar i dag. DA har besökt tre arbetsplatser och pratat om faror och rädsla på jobbet.

Nils Enqvist, 51 år, möbelsnickare på Sjölinder snickeri, Skogås
– Nej risken finns alltid där men man kan ju inte gå runt och vara rädd hela tiden. Man måste ha respekt för alla maskiner, sågar och hyvlar. Det är också mycket buller. När jag var yngre var det inte lika noga med hörselskydd och det har lett till att jag har fått nedsatt hörsel. Man blir försiktigare med åren.Säkerhetsarbetet fungerar bra här. Vi kan alltid tala med skyddsombudet som kan gå direkt till chefen. Ser man några problem behöver man inte tveka om att ta upp dem.”

Sven Ove Axelsson, 58 år, 
ytbehandlare på Sjölinder snickeri
– Ja, vi jobbar med starka lösningsmedel. Man blir dåsig i huvudet efter att ha jobbat ett tag. Det finns vattenbaserade produkter som inte är lika farliga men, de funkar inte riktigt med den typ av verksamhet som vi har. Vi skulle också kunna ha bättre utsug för att göra luften renare och använda punktsug när vi slipar. Det gör vi inte i dag.

Conny Liljeros, 53 år, snickare och skyddsombud på Sjölinder snickeri
– Nej, vi har inte haft speciellt många olyckor. Jag tror att risken att skada sig är större om man går runt och är rädd, men man måste vara lyhörd och medveten om riskerna. Det är viktigt att man gör saker i rätt ordning och inte förhastar sig. En fördel med att jobba här är att arbetet är ganska varierat. Risken för förslitningsskador är mindre när man slipper upprepa samma moment hela tiden. Vi har regelbundna hälsokontroller och en bra dialog med ledningen.

Fredrik Wikholm, 31 år, operatör på LKV, Luft, Kraft och Värme-avdelningen på Stora Enso Skutskär.
– Inte rädd men det finns alltid i bak-
huvudet. Det finns väldigt mycket risker 
i vårt arbete och det gäller att vara medveten om dem. Det är hög värme och högt tryck i pannorna där vi bränner lut. Pannorna är från 60- och 70-talen och de skulle kunna bytas ut. Det är också ganska pressat ibland och det kan såklart påverka säkerheten. Men företaget uppmuntrar oss att rapportera incidenter, även de som inte leder till olyckor.

Mikael Ybert, 49 år, ordförande 
för Pappers avdelning 3 på Stora Enso Skutskär
– Nej, säkerhetsfrågorna tas på allvar av både chefer och anställda. Vi har inte haft särskilt många incidenter men det är högre tryck nu än för några år sedan och det påverkar säkerheten. Folk har sagts upp utan att tekniken har hängt med. Färre ska göra mer. När arbetsledarna 
inser vikten av att involvera skyddsombud och anställda i säkerhetsarbetet har vi betydligt färre problem. Nio av tio problem kan de då lösa direkt på plats.

Sara Willing, 25 år, operatör på LKV – Luft, Kraft & Värme-avdelningen på Stora Enso Skutskär
– Nej, inte direkt. Risker finns ju alltid 
och dem måste man ha koll på. Men 
vi har bra skyddskläder och det finns 
nästan alltid skyddsombud på skiftet som man kan fråga om det är något.

Joakim Carlsson, 50 år, operatör, Stora Enso Skutskär.
– Nej, jag har jobbat här i snart trettio år så jag har ganska bra koll på säkerheten. Men när man jobbar åtta- till tolvtimmarsskift utan rast är man ganska uppe 
i varv. Då gäller det att säkerhetstänket sitter i bakhuvudet så att man inte gör några misstag. Vi som jobbar skift får ju i regel kortare liv. Vi har samma pensionsålder som alla andra fast att vi jobbar hårdare. Det är också mycket svårare att få ledigt nu för tiden, eller att gå över till normala arbetstider.

Fadi Behnan, 42 år, testoperatör 
på Delaval, Tumba.
– Jag är försiktig, det kan ju alltid hända något. Klämskador är den största risken. Men arbetsmiljön här har blivit bättre och det går alltid att komma med egna förslag på hur man kan förbättra saker och ting.

Lena Lindbladh, 57 år, lager-
administratör på Delaval, Tumba.
– Nej inte alls men för några år sedan halkade jag och bröt handen då jag var ute och sprang på golvet utan arbetsskor. Så det är klart att det finns risker. 
Däremot har vi fått det mycket bättre på senare tid. Vi har börjat hålla möten varje vecka där vi kan lämna synpunkter på 
arbetsmiljön. För att alla ska må bra är det viktigt att man vågar säga vad man tycker.

Leif Kyrre Johansen, 49 år, montör 
på Delaval, Tumba.
– Inte numera. Förut hade vi en del gamla farliga maskiner och då var jag mer orolig att något skulle kunna hända. På den avdelning jag jobbar nu är det inte speciellt mycket risker.

Hur arbetar ni med arbetsmiljöfrågor på Delaval?

Markku Sandelin, 52 år, 
klubbordförande för IF Metall, 
(till höger).

– För några år sedan började vi ställa 
om vårt arbetssätt efter Lean. De handlar dels om att göra produktionen mer 
effektiv genom att ta bort alla onödiga moment, men också att förbättra arbetsmiljö och säkerhet. På ett sätt blir arbetet mer monotont, men vi byter också moment oftare och det minskar risken för att folk sliter ut sig. Ingen ska behöva stå och göra exakt samma sak dag ut och dag in. Förut gick mycket tid åt till att springa och hämta grejor här och där men nu ser vi till så att allt finns på rätt plats från början.

Juan Fransisco Mata, 52 år, 
huvudskyddsombud, (till vänster).
– Vi har möten där vi pratar om arbetsmiljö varje vecka och så uppmuntrar vi folk att säga till om något känns fel. Det har blivit mycket bättre sedan vi började lägga om produktionen för några år sedan. År 2012 vann vi Svenska Leanpriset för vårt arbete med att effektivisera och göra arbetsmiljön säkrare. En stor skillnad är att vi rapporterar tillbud mycket mer nu än tidigare. Det är viktigt för att förebygga olyckor.

LO:s rapport finns att läsa här. 

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Opinion

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

Jan Scherman: När Ebba Busch ljuger om sitt festande mitt i en coronakris använder hon sig av samma metod som Donald Trump

Skulle Boden bota min resångest?

Skulle Boden bota min resångest?

Den värsta resfebern lugnas av ett nattåg mot Norrland, skriver Anneli Jordahl.

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

Även vi bör återuppta diskussionen om att förbjuda militanta nazistorganisationer som NMR, skriver journalisten Lisa Bjurwald

Sverige är på rätt väg ur krisen

Sverige är på rätt väg ur krisen

Att förstärkningen av a-kassan blir kvar är en seger för tryggheten, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Ni har tystat oss bit för bit, LKAB”

”Ni har tystat oss bit för bit, LKAB”

Brukspatronen har satt kniven i det sista av Malmbergets levande kulturscen, skriver musikern Johan Airijoki.

Självklart väljer vi medlemmarnas sida

Självklart väljer vi medlemmarnas sida

När vi tar strid för varandra visar vi att vi är en kamporganisation, skriver Pontus Georgsson.

Livets gång syns bara från sidan

Livets gång syns bara från sidan

Det är hjärtat som visar oss vägen. Och hundar, skriver Carl-Einar Häckner.

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

Kvar efter metoo finns något viktigare än debatten om rätten att skuldbelägga enskilda personer, skriver sex förtroendevalda i IF Metall.

Vi är på väg in i ett nytt läge

Vi är på väg in i ett nytt läge

När vi i Sverige skryter lite extra säger vi att vi är världsmästare i omställning, skriver Peter Larsson.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.