Industriarbetarnas tidning

Från tryggheten på bruket 
till springvik 
på förskolan

3 april, 2014

Reportage”Svara på detta sms med JA eller NEJ” 
står det i Anne-Louise Johanssons telefon. Är hon snabb kan det betyda några timmars inhopp på ett dagis. Den trygga tillvaron på pappersbruket är ett minne blott.

Norrköpings svarta vecka

  • De sista dagarna i januari blev en svart vecka för Norrköping. Tre industriföretag meddelade ungefär samtidigt att de 
flyttar sin verksamhet från Norrköping.
  • Först ut var vitvaruföretaget Whirlpool med 323 anställda och 120 inhyrda, sen 
kom borrföretaget Seco Tools med runt 90 anställda och senare samma dag tillverkaren av kosttillskott Vitamex Manufacturing med 70 anställda.
  • Holmen Papers pappersbruk i Braviken utanför Norrköping, sa upp totalt 125 personer under hösten 2013.

Vi besöker Norrköping en kort tid efter den svarta veckan. Inom loppet av några dagar kom beskedet att tre stora industrier flyttar från staden. Det var verstadsförektagen Whirlpool och Seco Tools och läkemedelstillverkaren Vitamex.

– Det råder ett slags kristillstånd i området, säger Anne-Louise Johansson.

– Nu blir vi fler som får konkurrera om jobben. Många yngre välutbildade som plötsligt står utan jobb.

Anne-Louise är en av många industriarbetare som redan i höstas fick lämna sitt fasta jobb på Bravikens pappersbruk för en osäker anställning i en annan bransch.

Vi kör in på en parkeringsplats framför ett stort enplanshus i gult tegel. Det är tidigt på morgonen i Söderköping, en liten stad två mil utanför Norrköping. Gryningsljuset är blekt och en mjölkaktig dimma skymmer himlen. På gården syns en liten polisbil i trä och rutschkanor. Föräldrar som ska lämna sina barn och kvinnor ur personalen hälsar på Anne-Louise.

Vi har åkt hit för att Anne-Louise ska visa sitt nya arbete. Egentligen börjar Anne-Louise först klockan 12.00. Hon har tur, hon har ett halvtidsjobb på dagiset sen en månad tillbaka. Förmiddagarna är fortfarande ett osäkert kort. Närsomhelst kan det komma ett sms från kommunen. Då gäller det att hugga direkt så att hon blir först av de 300 som är inskrivna på kommunens bemanningsenhet.

För fyra månader sen såg Anne-Louises till-varo helt annorlunda ut. Hon åkte ut till Holmens pappersbruk i Braviken varje dag, stämplade in, hejade på arbetskamraterna och började dagens arbete. I över 30 år har hon gått genom samma fabriksgrindar. Men i höstas tog det slut. Anne-Louise var en bland många som fick lämna bruket i samband med en nedskärning. Det berättar hon innan vi åker till dagiset, när vi sitter i hennes upplysta kök på landet och det fortfarande är alldeles mörkt ute.

– Jag blev helt chockad, säger Anne-Louise. Det här kommer jag inte att fixa, tänkte jag. Men det gick.

Hon säger att hon besökte bruket en dag före jul. Hon hade choklad med sig, och en kaffekrans.

– Det kändes inte bra. Jag blev så ledsen, kände mig som en besökare.

Anne-Louise reser sig upp från bordet och torkar ögonen med en bit hushållspapper. Hon säger att det är så nytt fortfarande, känslorna ligger på ytan.


”En dag stängde jag av telefonen under en kort stund när jag var hos doktorn. För det missade jag ett halvårs jobb.” Telefonen har en extremt central plats i Anne-Louise Johanssons vardag.

Ljuset på köksbordet fladdrar till när Anne-Louise sätter sig igen. Ett gult sken lyser upp hennes ansikte när hon kollar mobilen. Inget sms, än så länge. Klockan är några minuter över sju. Hon har ätit frukost, duschat och väskan hänger redo i hallen.

Anne-Louise lägger handen på magen, säger att hon brukar vara lite orolig på morgonen.

– Man har ingen aning om hur dagen blir. Var ska man jobba? Och hur blir det på dagiset i Söderköping? Bara jag och vikarier…?

Magen tar över huvud taget stryk av att hon inte kan planera. Får hon ett inhopp på mindre än fyra timmar blir det ingen paus, så är reglerna. Samtidigt ska hon hinna ta sig dit och tillbaka till dagiset i Söderköping till klockan 12.00. Ibland finns det ingen tid att äta.

– Man är liksom låst vid telefonen. Jag måste ha den påslagen i fickan när jag är ute och leker med barnen, för att inte missa en chans till ett inhopp nästa dag.

– En dag stängde jag av telefonen under en kort stund när jag var hos doktorn. För det missade jag ett halvårs jobb. Jag hade verkligen velat ha det. Nu var det en annan person som fick jobbet. Jag blev väldigt ledsen. Man måste väl kunna gå till doktorn?

Anne-Louise tjänar 113 kronor i timmen, vilket motsvarar en månadslön på cirka
20 000 kronor. Hennes anställning kallas ”timanställd vid behov” och hon har ingen garantilön. Hon får inget betalt för restiderna, inte ens om hon måste åka flera mil för att komma fram till arbetsplatsen. Någon milersättning är det inte tal om.

– Jag vill helst inte tala om villkoren, säger Anne-Louise. Jag är så glad att jag har ett arbete. Jag vill inte ställa några krav.

Och jobbet på dagiset är roligt. Absolut. Barnen säger roliga saker och de är fulla av upptåg. Själv har hon fyra barnbarn som hon försöker träffa så ofta som möjligt. Men det har ju blivit svårt att lova något. Hon vet aldrig vilka arbetstider som gäller.

– Som det är nu vet jag att jag aldrig kommer att få en fast tjänst inom barnomsorgen. Numera är förskollärarutbildning ett krav. Jag är 54 år. För mig betyder det att jag först måste läsa in gymnasiet. Sen väntar 3,5 års utbildning. Jag är 54 år, när jag är klar är jag nästan 60!

– Men det gäller att gilla läget, säger hon.

Vid sidan om bordet hänger en vackert broderad tavla med rosa rosor med gröna blad som klättrar runt orden: ”Gläd dig åt livet min vän… Den dag som gått kommer aldrig igen.”

– Jag tittar på den ibland, säger Anne-Louise. Det är sant. Det går inte att se tillbaka, man ska glädja sig åt det man har.

Senare berättar Anne-Louise att hon fick ett jobberbjudande precis efter att vi skiljts på dagisets parkeringsplats.

– Jag hann bara starta. Men jag svarade inte tillräckligt fort. Någon annan var snabbare.

Du kanske också vill läsa…

När Roger blev Regina

När Roger blev Regina

I hela sitt liv har skogsarbetaren Regina Hoberg samlat mod till att berätta vem hon är.

Han var i gruvan när det rasade

Han var i gruvan när det rasade

Skalvet den 18 maj är det största i svensk gruvhistoria och fick många Kirunabor att vakna skräckslagna. 13 personer befann sig nere i gruvan. Två timmar senare skulle de ha varit flera hundra.

10 rekordår med Kina – men finns en plan B?

10 rekordår med Kina – men finns en plan B?

Volvo Cars har tillhört Geely i tio år och bilförsäljningen har slagit rekord på rekord. Det borde vara klang och jubel över jubileet.

I väntan på skygg gris

I väntan på skygg gris

Två fjolårsgrisar äter av bondens grödor och skyddsjägaren Rasmus Wedin höjer sin bössa. Ett skott går av.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

”Kul att göra något tillsammans”

”Kul att göra något tillsammans”

På pappersbruket i Husum kan de anställda baka tunnbröd om de vill. En gammal bagarstuga står öppen för dem året om.

Tryggare med jobb hos bolagen

Tryggare med jobb hos bolagen

Länge har många maskinförare varit anställda av entreprenörer som kör för skogsbolagen. Nu startar bolagen återigen egna maskinlag. 

Ångesten tog över Tommys liv

Ångesten tog över Tommys liv

Människor är olika, och det är bra, har Volvoarbetaren Tommy Jeansson alltid tyckt. Ändå tvekade han att berätta varför han hela livet känt sig annorlunda.

Skiftschemat delar Grycksbo

Skiftschemat delar Grycksbo

Nattarbete är tufft och tär på sömnen. Därför vill Pappers avdelning i Grycksbo dra ner på arbetstiden och ändra på skiftschemat. Men alla medlemmar tycker inte att det är en bra idé.

Han vill starta ett miljövänligt garveri

Han vill starta ett miljövänligt garveri

Mitt i miljökatastrofen finns en strimma av hopp. Tulin Hossain drömmer om att skapa världens miljö­vänligaste garveri i sin hemby, med maskiner från svenska Bölebyn.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.