Industriarbetarnas tidning

”Nog med försämringar”

30 april, 2014

Malena Danell slänger sig på tåget från Södertälje för att lyssna på Löfven. Emil Carlsson vill slå ett slag mot alla försämringar medan Edwin Hovemyr håller sig hemma med en bok. Dagens Arbete har ringt runt och lyssnat vad läsarna ska göra på 1 maj.

Camilla Lundh, 47, avdelningsordförande för GS på Sörmlands grafiska i Katrineholm:

– 1 maj är en historiskt viktig dag. Det är en helgdag som vi kämpat oss till. Moderaterna och SD vill ta bort den lediga dagen.

– Jag ska hälsa alla välkomna i Stadsparken i Katrineholm. Och hålla ett fruktansvärt kort tal, 5 minuter. Sen ska kommunstyrelsens ordförande tala. Han är bra. Vi vill lyfta fram de lokala frågorna. Vi vill fortsätta satsa på fler bostäder och dagis.

–  Vi har hängt upp lappar från fackklubben på företaget. Uppmaningar att ställa upp på 1 maj. Men de som kommer brukar vara lätträknade. Några kommer ned och tittar, ännu färre går med i tåget. Men jag hoppas på stor uppslutning och lagom fint väder. Är det för fint finns det en risk att folk åker ut till båten eller husvagnen i stället.

Edwin Hovemyr, 23, tjänstledig montör, student, Uppsala:

– 1 maj har inte något starkt värde för mig. Jag kopplar den dagen mest till Valborgsmässoafton, som är en större högtid för mig. Jag ska inte göra något speciellt, ta det lugnt, läsa en en bok.

– Jag tar inte avstånd eller så, men 1 maj var inte någon stor dag när jag växte upp. Mina föräldrar var inte politiskt engagerade. För mig är det mer en dag som firas av en liten skara fackligt och politiskt engagerade på vänsterskalan.

Jan Marklund, 58, klubbordförande på Metso Mineral i Skellefteå:

– 

Jag ska ut och demonstrera i vanlig ordning. Jag kommer inte ihåg vem som skulle tala, men det var nog ingen större kändis. Det hade jag kommit ihåg. I år kommer talen att hållas nere vid älven. Det är en bra plats. Vackert och gott om sittplatser.  Vi har i och för sig inga utslagna träd här ännu. Det kommer senare. Men det är fint ändå.

– Jobben är den viktigaste frågan. Vi måste se till att det blir fler jobb.  Här uppe hos oss ligger arbetslösheten på runt 10 procent, värst är det för ungdomar. Det är också viktigt att återställa a-kassan. De som saknar arbete måste få en bättre situation.

– Det brukar vara en handfull arbetskamrater härifrån som demonstrerar. Vikten av att ställa upp 1 maj har tyvärr sjunkit.

Malena Danell, 33, styrelseledamot i klubbstyrelsens på Scania i Södertälje:

– För mig innebär 1 maj en möjlighet att vara tillsammans med kamrater och familj. I min familj demonstrerar alla, mina föräldrar, syskon och barn.

– Det är viktigt att visa att vi är starka tillsammans, att vi tror på allas lika värde, att vi fördömer främlingsfientlighet. Många av våra plakat här i Södertälje kommer att handla om det.

– Dagen börjar med en plakatfrukost på sossarnas partiexpedition. Det är uppskattat. Mina barn som är 9 och 11 år tycker att det är roligt att måla plakat. Samtidigt är de så stora nu att de börjat ställa frågor. Politik följer en i hela livet. Jag vill att de ska engagera sig.

– Själv kommer jag att kasta mig på pendeltåget direkt efter och åka till Stockholm. Jag vill lyssna på Stefan Löfven. Jag tror att han är vår nästa stadsminister. Det är viktigt att många går dit, visar honom sitt stöd.

Emil Carlsson, klubbordförande SSAB Oxelösund:

– Nu om någonsin är det viktigt att gå ut och demonstrera. Det får vara nog med försämringar i sjukförsäkringen och a-kassan.

– Jag sitter i kommunfullmäktige för Vänsterpartiet så jag går i V:s tåg. Men på en punkt är jag Löfvens supporter. Han har helt rätt när han säger att minst 80 procent av de arbetslösa ska ha 80 procent av lönen i a-kassa,

– Får vi en vänsterregering kommer den genast att höja medmänskligheten. I dag finns det ett förhållningssätt som går ut på att ifrågasätta skyddsombud och tid till fackligt arbete.

– Nedskärningarna på Arbetsmiljöverket är ett exempel på försämringar. Det har minskat antalet kontroller.

– Arbetslösa ska ha rätt till utbildning. Jag tycker också att FAS 3 ska fasas bort. Det är en bra text på ett plakat!

 

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?