”Skuggsamhället är skapat av politik och måste bekämpas med politik”Helle Klein, chefredaktör, om Dagens Arbetes granskning.

”Här är orden som vridit om vårt samhälle”Författaren Kristian Lundberg läser boken ”En nyliberal ordlista” och förfasas över hur orden har förvridit vårt sätt att tänka.

Socialdemokraternas 1 maj-demonstration på Norra bantorget i Stockholm 2013. Foto: TT

”Nog med försämringar”

Malena Danell slänger sig på tåget från Södertälje för att lyssna på Löfven. Emil Carlsson vill slå ett slag mot alla försämringar medan Edwin Hovemyr håller sig hemma med en bok. Dagens Arbete har ringt runt och lyssnat vad läsarna ska göra på 1 maj.

Camilla Lundh, 47, avdelningsordförande för GS på Sörmlands grafiska i Katrineholm:

– 1 maj är en historiskt viktig dag. Det är en helgdag som vi kämpat oss till. Moderaterna och SD vill ta bort den lediga dagen.

– Jag ska hälsa alla välkomna i Stadsparken i Katrineholm. Och hålla ett fruktansvärt kort tal, 5 minuter. Sen ska kommunstyrelsens ordförande tala. Han är bra. Vi vill lyfta fram de lokala frågorna. Vi vill fortsätta satsa på fler bostäder och dagis.

–  Vi har hängt upp lappar från fackklubben på företaget. Uppmaningar att ställa upp på 1 maj. Men de som kommer brukar vara lätträknade. Några kommer ned och tittar, ännu färre går med i tåget. Men jag hoppas på stor uppslutning och lagom fint väder. Är det för fint finns det en risk att folk åker ut till båten eller husvagnen i stället.

Edwin Hovemyr, 23, tjänstledig montör, student, Uppsala:

– 1 maj har inte något starkt värde för mig. Jag kopplar den dagen mest till Valborgsmässoafton, som är en större högtid för mig. Jag ska inte göra något speciellt, ta det lugnt, läsa en en bok.

– Jag tar inte avstånd eller så, men 1 maj var inte någon stor dag när jag växte upp. Mina föräldrar var inte politiskt engagerade. För mig är det mer en dag som firas av en liten skara fackligt och politiskt engagerade på vänsterskalan.

Jan Marklund, 58, klubbordförande på Metso Mineral i Skellefteå:

– 

Jag ska ut och demonstrera i vanlig ordning. Jag kommer inte ihåg vem som skulle tala, men det var nog ingen större kändis. Det hade jag kommit ihåg. I år kommer talen att hållas nere vid älven. Det är en bra plats. Vackert och gott om sittplatser.  Vi har i och för sig inga utslagna träd här ännu. Det kommer senare. Men det är fint ändå.

– Jobben är den viktigaste frågan. Vi måste se till att det blir fler jobb.  Här uppe hos oss ligger arbetslösheten på runt 10 procent, värst är det för ungdomar. Det är också viktigt att återställa a-kassan. De som saknar arbete måste få en bättre situation.

– Det brukar vara en handfull arbetskamrater härifrån som demonstrerar. Vikten av att ställa upp 1 maj har tyvärr sjunkit.

Malena Danell, 33, styrelseledamot i klubbstyrelsens på Scania i Södertälje:

– För mig innebär 1 maj en möjlighet att vara tillsammans med kamrater och familj. I min familj demonstrerar alla, mina föräldrar, syskon och barn.

– Det är viktigt att visa att vi är starka tillsammans, att vi tror på allas lika värde, att vi fördömer främlingsfientlighet. Många av våra plakat här i Södertälje kommer att handla om det.

– Dagen börjar med en plakatfrukost på sossarnas partiexpedition. Det är uppskattat. Mina barn som är 9 och 11 år tycker att det är roligt att måla plakat. Samtidigt är de så stora nu att de börjat ställa frågor. Politik följer en i hela livet. Jag vill att de ska engagera sig.

– Själv kommer jag att kasta mig på pendeltåget direkt efter och åka till Stockholm. Jag vill lyssna på Stefan Löfven. Jag tror att han är vår nästa stadsminister. Det är viktigt att många går dit, visar honom sitt stöd.

Emil Carlsson, klubbordförande SSAB Oxelösund:

– Nu om någonsin är det viktigt att gå ut och demonstrera. Det får vara nog med försämringar i sjukförsäkringen och a-kassan.

– Jag sitter i kommunfullmäktige för Vänsterpartiet så jag går i V:s tåg. Men på en punkt är jag Löfvens supporter. Han har helt rätt när han säger att minst 80 procent av de arbetslösa ska ha 80 procent av lönen i a-kassa,

– Får vi en vänsterregering kommer den genast att höja medmänskligheten. I dag finns det ett förhållningssätt som går ut på att ifrågasätta skyddsombud och tid till fackligt arbete.

– Nedskärningarna på Arbetsmiljöverket är ett exempel på försämringar. Det har minskat antalet kontroller.

– Arbetslösa ska ha rätt till utbildning. Jag tycker också att FAS 3 ska fasas bort. Det är en bra text på ett plakat!

 


jh@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Stor demonstration mot pressade priser

Bland de 3500 anställda i stålindustrin som demonstrerar mot kinesisk dumpning finns flera svenskar. DA har fått en direktrapport från en av dem.

”Det kan vara en hård jargong här, som kanske inte passar alla, säger Björn Wännman. Men stämningen är god, jättebra jämfört med en del andra arbetsplatser. Till höger arbetskamraten Ove Karlsson. Foto: REBECKA UHLIN

Anonyma enkäter rensar luften på bruket

ReportageDet gäller att inte blunda. Att våga ta itu med sociala problem innan de växer till sig. Det är en ledstjärna på Obbola pappersbruk utanför Umeå.

DA granskar nystartsjobb

Många företag man ringer till frågar efter nystartsjobb. De vill ha billig arbetskraft. Har man inte rätt till det är man chanslös, säger Yussuf, som egentligen heter något annat. Foto: REBECKA UHLIN

"Vi utnyttjas – ingen bryr sig"

NystartsjobbAllonias Sebhartu slog larm. Facket slog larm. Yussuf blev lurad på lön och vann i tingsrätten. Ändå fortsätter Arbetsförmedlingen att betala ut bidrag till arbetsgivaren.

Snart serveras maten i Grillska gården som byggdes i början av 1700-talet. På den tiden var Iggesunds bruk ett järnbruk. De flesta av pappersarbetarna har varit här tidigare och fått sin guldklocka. Foto: LISELOTT RYDBERG SÖRENSEN

Här hyllas veteranerna

ReportageLjusen fladdrar på trappan till den vackra gamla herrgården. Senare på kvällen kommer Kerstin Bohlin och Ingvar Flank att skåla med ett glas Parusso Armando från 2008. De är två av flera som fira­s av i årets veteranfest på Iggesunds bruk.

Kerstin Bohlin, till höger, visste att hon skulle få en silverskål. Men det blev ändå en glad överraskning att den var så fin. Efter festen säger hon att hon ställt den på köksbordet. ”Jag kastar ett öga på den ibland, Det känns bra.” Bredvid henne sitter Inga-Lisa Westin, pensionerad rengörare i sodahuset. Foto: LISELOTT RYDBERG SÖRENSEN

”Oj, tänkte jag när jag fick inbjudan”

Kerstin Bohlin: Guldklockan som hon fick av företaget är en liten dammodell. Tillfället känns rätt att ta fram den, tycker Kerstin Bohlin. I början hade hon den på sig varenda dag.

”Företaget har varit bra för mig”

Ingvar Flank: – En enda gång har jag funderat på att lämna min hemort. Jag blev erbjuden ett jobb som travlärling i Frankrike. Som tur var sa jag nej och började jobba på bruket i stället.

Emilia vill ha feminism och förändring

möte medNär Emilia Töyrä tog ordet på kongressen blev det blixt tyst. Det viskades i leden. Vem var den tuffa tjejen från Kiruna som talade om feminism? Dagens Arbete ringde upp och frågade vad som driver henne.

"Hetta på jobbet - en fråga om klass"

Dagens Arbete skrev i går om värmen i Stora Ensos fabrik i Jönköping. "Luften står helt still och det är fuktigt så att man nästan drunknar. I detta tvingas vi bära långbyxor och tröja varma nog för eskimåer", skriver en anställd i en kommentar till artikeln.

Varmt på jobbet? Ge inte upp!

– Det är olidligt. Mellan 30 och 40 grader varje dag. Det säger Mikael Norén, på Stora Enso Packaging i Jönköping. Han är en av många som plågas av värmen på jobbet. Men det finns hjälp att få. Dagens Arbete har listat reglerna som faktiskt finns.

Sydafrikas arbetare får 10 procent

Strejken i Sydafrika är över. Metallfacket accepterar arbetsgivarnas lönebud efter fyra veckors strejk. De drygt 200 000 strejkande ska gå tillbaka till sina jobb i morgon, tisdag.

"Pride – inget att skoja om"

I dag, måndag, börjar Pridefestivalen i  Stockholm. LO kommer, som vanligt, att ha ett tält på festivalområdet.– Det är viktigt att vi är på plats, säger Carina Ferbe, ombudsman på IF Metall. Hon tycker att diskriminering av människor på grund av sexuell läggning borde få större uppmärksamhet av facket.

”Man ska ställa upp för varandra”

Krister Wallin som jobbar på Strålfors i Tandsbyn tycker att GS varsel är rätt. Han talar om trenden som måste stoppas. – Man ska jobba när det finns jobb och när det är lite att göra ligga hemma utan lön. Det gillar vi inte.

GS varslar om sympatiåtgärder

SekostrejkenGS Varslar om sympatiåtgärder för Seko. Allt arbete på Strålfors med Skånetrafikens biljettsystem och SJ:s biljetter försätts i blockad. Åtgärderna börjar gälla den 26 juni.

Sympativarsel från IF Metall

tågstrejkenIF Metall varslar om sympatiåtgärder för Seko i samband med strejken mot Veolia och Almega. Onsdagen den 26 juni kommer allt arbete att läggas ned på Strömma kanals reparationsvarv i Stockholm om inte konflikten är löst till dess.

Foto: HENRIK MONTGOMERY

"Dags att flytta norrut"

JobbprognosSvårt att få tag på folk. Det är ett större problem inom gruvnäringen i dag än arbetslösa bergarbetare. Det visar Arbetsförmedlingens prognos som publicerades i dag. - Vi har flyttat söderut i alla år, nu är det dags för de andra att flytta norrut, säger Jan Thelin som är fackordförande för gruvarbetarna i Kiruna.

"Arbetsgivarna ska ge fan i att försämra våra villkor"

– Jag får gå upp en stund tidigare på morgonen, men det gör inget, säger han. Konsekvenserna av strejken för just mig är ganska oviktiga, säger Simon Pettersson, vice avdelningsordförande i IF Metalls, som själv är drabbad av tågstrejken.

Seko-medlemmar strejkar för bättre villkor manifesterar på Stortorget i Malmö under torsdagen. Foto: John Alexander Sahlin

"Viktigt att ta fajten"

TågstrejkenTågstrejken är inne på sin andra veckan. I går beslutade LO:s styrelse att stödja Seko i konflikten på Veolia. – Tar man inte fajten mot otrygga anställningar riskerar de att sprida sig än mer, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Nej till alkoholstopp

IF Metalls kongressSka facket bjuda på alkohol? Aldrig, eller ibland? Frågan togs upp av Zenka Curic från Södertälje. Hennes avdelning i Stockholms län ville ha ett totalstopp, men röstades ned av kongressen.

Kongressarvode ska skänkas till fackligt arbete Bangladesh

IF Metalls kongress– Vi välbesuttna kan faktiskt avstå från en del av vårt kongressarvode och ge ett bidrag till fackligt arbete i Bangladesh. Det tyckte Gunnar Pettersson, ombud från Umeå och fick stöd från kongressen.

Karensdagarna vid strejk blir kvar

IF Metalls kongressDe fem karensdagarna i strejkersättningen blir kvar. Det beslutade IF Metalls kongress efter en debatt på kongressen.

"Vi behöver ett bredare arbetsinnehåll"

Slitsamt och skittråkigt. Så beskrev Malena Danell arbetet på Scania i Södertälje. Flera andra talare berättade om utarmningen av arbetet och risken för arbetsskador.

Leine Johansson talade för de inhyrdas möjligheter till hjälp från klubben. Foto: REBECKA UHLIN

"Inhyrda måste få samma hjälp"

– Inhyrda är rädda för att bli bortplockade. De vågar inte ta kontakt med facket. Därför måste vi se till att de har samma möjligheter att få hjälp på en arbetsplats som andra. Det sa Leine Johansson, ombud från östra Småland.

Kongressen körde över förbundsstyrelsen om turordning

Kongressen körde över förbundsstyrelsen om turordningskretsar. Jobba för ett avtal med starkare regler, beslutade ombuden.

"Vi måste vara mer offensiva"

Arbetstid– Vi behöver visioner, som sextimmars arbetsdag. Det sa Martin Berglund från Umeå och flera andra talare på IF Metalls kongress. Han vände sig också mot sättet att plocka minuter från den avtalade arbetstidsförkortningen till delpension.

Ingen prickning för korttidsavtal

IF Metalls kongressDet blir ingen prickning av förbundsstyrelsen för avtalet om korttidsarbete. Kongressen gick på Granskningskommitténs linje och bevilja styrelsen ansvarsfrihet.- Det är ändå viktigt att kommittén slagit fast att avtalet stred mot ett tidigare kongressbeslut, sa Gunnar Pettersson, ombud från Umeå.

.

"Organisering är inget självspelande piano"

IntervjuMan ska våga stiga fram och ta ett tufft uppdrag. Det är viktigt med förebilder för andra kvinnor. Det säger Marie Nilsson som senare i dag med största sannolikhet väljs in i IF Metalls högsta ledning.

IF Metalls nya "krisavtal" strider mot kongressens beslut

Avtalet om korttidsarbeteIF Metalls avtal om korttidsarbete strider mot den egna kongressens beslut. Det konstaterar förbundets granskningskommitté i en rapport. Men det finns förmildrande omständigheter, menar kommittén.

”Vi hamnar i en gisslansituation”

ARBETSTIDFlera motioner handlar om att begränsa visstidsanställningar.– Det är alldeles för lätt för företagen att visstidsanställa under flera år. Våra medlemmar är mer eller mindre rättslösa. Det säger Jimmy Faltin, klubbordförande och en av många som vill strama upp reglerna i Teknikavtalet.

”Stressen kan leda till skitprat”

Margaretha Gobert, samtalsterapeut och folkhögskollärare, har lång erfarenhet av att arbeta med psykosocial arbetsmiljö och stress. Hon deltar bland annat i kurser för skyddsombud.

”Den som har det bra gör ett bättre jobb”

Ulf Ingvarsson som är personalchef på SCA:s bruk i Obbola, säger att personalvårdsronderna är viktiga, också för företaget.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.