Industriarbetarnas tidning

”Ett själlöst skämt till arbetsmarknadsåtgärd”

19 maj, 2014

Stefan Löfven avslutade IF Metalls kongress med att lova en feministisk regering om han vinner, en regering som ska gynna exportindustrin och stoppa visstidsbergen. – Och vi ska befria alla från Fas 3. Det är det mest själlösa skämt till arbetsmarknadsåtgärd vi har sett.

Jovisst var förre förbundsordföranden Stefan Löfven på hemmaplan, kongresspubliken ville liksom aldrig sluta applådera. Han kvitterade med att säga att hans Metall-fostran är oumbärlig i nuvarande jobbet och genom att kalla publiken ”Mina vänner” sammanlagt nio gånger.

Men – den flock han var herde för i sex år har också lagt en het potatis i knäet på honom, om det nu blir så att han flyttar arbetsstolen till Rosenbad i september. Kongressen sade under helgen med god marginal nej till vinster i välfärden.

Den pucken tog han elegant, utan att säga kategoriskt nej till vinster, men dock:

– Vi ska ha en värdig välfärd utan vinstjakt. Privatiseringens tid är över, det är dags för solidaritet. Nu är det socialdemokratins uppgift att se till olika intressen kommer samman.

Regeringen som IF Metall i dag säger är ointresserad av industriproduktion, styr arbetsförmedlingen på ett ”obegripligt sätt” och har konserverat massarbetslösheten kan få en helt ny färg och en helt ny ledare i höst.

Då förutsätter nog facket att deras gamle fackbas blir fackets vän i högre grad än i dag, för med sin egen slogan tycker IF Metall att ”Det är dags att laga Sverige”.

Enligt uppgift hade Stefan Löfven filat på sitt tal in i det sista, och kunde därför visa gott fotarbete genom att kommentera kongressens stora beslut. Han kallade inslag i bemanningsbranschen för ett ”förbannat oskick” och fick en jätteapplåd när han berörde ett annat av kongressens huvudämnen:

– Regeringen har gjort att Sverige kan dras inför EU-domstolen. Att stapla visstider i oändlighet är ett skamlöst svek mot den svenska modellen, det ska vi sätta stopp för.

Stefan Löfven pekade på att Indien om 15 år spås ha 400 miljoner människor som tillhör medelklassen och att Indonesien vid samma tid vuxit till världens sjunde största ekonomi.

– Det är en stor utmaning, liksom klimatomställningen, globaliseringen, den demografiska pyramiden. Sverige kan vara i framkant om vi står tillsammans.

Så det handlar, fortsatte han, om att sätta mål – till exempel att Sverige ska ha den lägsta arbetslösheten år 2020 och att kvinnor då också ska ha samma förvärvsfrekvens som män.

– Om vi vinner i höst ska vi bilda en feministisk regering, men då är det också dags att vi tillsammans börjar reformarbetet  på jobbet och i hemmet men också bemöter det ”förjävliga hat” som kvinnor ibland möter..

Stefan Löfven radade upp tre reformområden som kräver ”slit och samarbetsvilja”, och där målet är ”full sysselsättning”. Det handlar om att investera i järnvägar, vägar och klimatomställning; om att skapa efterfrågan på arbetskraft samt om att utbilda för rätt kompetens.

– I Frankrike, USA och Storbritannien, i land efter land, talar man om att börja återindustrialiseringen, men inte i den svenska regeringen. Vi ska skapa nya jobb i vård och omsorg, men också röja bort hindren för en utveckling av det privata näringslivet, genom innovation, forskning, olika typer av kapitaltillskott men också ett nytt exportbidrag.

Han pekade vidare på att nästan vart annat företag har svårt att få rätt personal och, vart femte rekryteringsförsök misslyckas.

– Vi ska göra om arbetsförmedlingen, vi vill skapa ett nytt kunskapslyft  och vi ska befria alla från Fas 3. Det är det mest själlösa skämt till arbetsmarknadsåtgärd vi har sett.

Stefan Löfven lovade nyinvesteringar när det gäller grundläggande och fortbildande yrkesutbildningar – men han vill börja tidigare.

– Vi måste göra något åt skolkrisen, nu får det vara nog. Det måste bli mindre klasser i de lägre åldrarna, det är dags att höja läraryrkets status. Jag vill ha en skola utan vinstjakt, som inte går i konkurs eller ger barnen vatten och bröd.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.