Industriarbetarnas tidning

Fler motioner till kongressen

8 maj, 2014

Särskild låglöesatsning, ökat inflytande, sänkt medlemsavgift och bättre företagshälsovård är fler exempel på motioner som kommit in till kongressen.

Så fungerar motioner

 • Enskilda medlemmar, avdelningar och klubbar kan lämna in förslag, motioner, till kongressen.
 • Motionerna ska lämnas in i förväg och behandlas avförbundsstyrelsen som beslutar om de ska ge motionen stöd eller inte. Sedan röstar kongressen om motionerna.
 • Även en motion som förbundsstyrelsen vill avslå kan alltså bli verklighet om kongressen vill det.

300 ombud ska debattera och fatta beslut om förbundets inriktning, ekonomi. Kongressen är IF Metalls högsta beslutande organ.

523 motioner har totalt skickats in till IF Metalls kongress. 

17 ledamöter till förbundsstyrelsen ska väljas. Valberedningen föreslår att förbundsledningen ska bestå av: 

 • Anders Ferbe, förbundsordförande. 
 • Marie Nilsson, vice ordförande, Nyval.
 • Monika Theodorsson, förbundssekreterare.
 • Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare.
Lönen och kollektivavtalet

Kronor i stället för procent

 • Flera avdelningar vill satsa på minskade löneskillnader. 
 • Avtalets löneökningar ska anges i kronor och ören, inte i procent som nu. Inte minst för de lågavlönades skull.  Det anser avdelningarna i Bergslagen, Blekinge, Malmfälten, Södra Västerbotten, Höga kusten och Mellersta Norrland.
 • Många vill se en särskild låglönesatsning i Teknikavtalet. Detta genom att förhandla fram en lägsta pott i kronor per företag som är likvärdig den ökning som snittet på avtalsområdet. Det kräver avdelningarna i Kalmarsund, Östergötland, Höglandet, Vätterbygden, Östra Småland, Västbo-Östbo och Kronoberg
 • Medlemmen John Näsman, Göteborg kräver att lönerna ska höjas på bekostnad av företagens vinster.
 • Från samma avdelning kommer Thomas Dahlén som kräver att facket ska ta ut företagens produktivitetsvinster som kraftiga löneökningar och kortare arbetstid. 
 • Låt medlemmarna få rösta om avtalet. Det kräver fyra norrländska avdelningar. ”IF Metall är en demokratisk organisation, även om flera medlemmar tvivlar”, skriver avdelningarna. ”Många medlemmar saknar inflytande och tilltro inför förbundets agerande.” 

EKONOMI

Sänkt medlemsavgift

 • Flera avdelningar vill ha bort taket och golvet i medlemsavgiften. Många tycker också att avgiften för studerande, arbetslösa och sjukskrivna ska sänkas.
 • Avdelningen i Malmfälten, samt flera klubbar, vill att förbundet ska ha en inkomstförsäkring vid arbetslöshet. Det säger förbundet nej till eftersom det skulle bli dyrt. 
 • IF Metall vill sänka medlemsavgiften med 0,2 procentenheter. Det motsvarar 50 kronor för den som tjänar 25 000 kronor och över. 

Satsa på skyddsombuden
 • Förbättra förutsättningarna för skyddsombuden är något som många avdelningar motionerar om. 
 • Ta fram en rekommendation för hur de regionala skyddsombuden ska utrustas när det gäller teknik, kläder med mera, föreslår avdelningen i Västra Gästrikland. 
 • Skyddsombuden går en uppdateringsutbildning efter tre år som skyddsombud, tycker avdelningen i Norrbotten, Norra Västerbotten, Södra Västerbotten och Mellersta Norrland.  
 • Flera motioner handlar om IF Metall ska verka för att förbättra och utveckla företagshälosvården. 
 • Avtalen bör regleras så att arbetsgivaren ska se till att det finns avtal med företagshälsovård som omfattar alla anställda, föreslår avdelningarna i  Mälardalen, Örebro län och Östra Värmland. 
Ökat inflytande
 • Utvecklingen mot mer styrda och bundna arbeten är något som engagerar. Från flera avdelningar har lämnat motioner om arbetets innehåll. 
 • Ställa tydliga krav i kollektivavtalen på rotation och kompetensutveckling, föreslås av avdelningen i Östergötland. 

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.