Industriarbetarnas tidning

Fler skadas på jobbet

16 maj, 2014

RapportFör tredje året i rad ökar risken på svenska arbetsplatser att drabbas av en allvarlig arbetsolycka. – Den långsiktiga minskande trend som fanns tidigare vände 2010, säger Michel Normark på AFA Försäkring på AFA Försäkring, som tagit fram rapporten.

Den nya rapporten omfattar godkända arbetsskador fram t o m 2012. Då godkändes nära 46 000 arbetsskador (olycksfall, färdolycksfall och arbetssjukdomar) vilket är den högsta noteringen på över 20 år.

– Anmälningsförfarandet har förenklats och det har blivit möjligt att anmäla skador på webben. Men det förklarar ändå inte ökningen, understryker Michel Nordmark. I rapporten pekas också på att Arbetsmiljöverkets statistik, som har andra källor, visar samma utveckling.

– Risken att drabbas av ett allvarligt olycksfall, med mer än 30 dagars sjukskrivning, har också ökat. Även medicinsk invaliditet ökar.

Risken för allvarliga olycksfall är störst för de yngsta och äldsta på arbetsmarknaden. I gruppen 16–25 år har antalet allvarliga olycksfall ökat med över 25 procent mellan 2010 och 2012. Men det är fortfarande äldre arbetande som löper störst risk att skadas. Och för kvinnor ökar denna åldersrelaterade risk mer än för män.

37 procent av de av de allvarliga olycksfallen är fallolyckor och beror på att man ramlat ute, inne eller i trappor – exempelvis halkat, snubblat, trampat snett eller tappat balansen. Fallolyckorna har ökat både bland män och kvinnor.

Cirka 10 procent av de allvarliga arbetsolyckorna orsakas vid arbete med maskiner för bearbetning och framställning. Här är risken störst för yngre män och kvinnor, 16-25 år.

AFA har särskilt granskat i vilka yrkesgrupper dessa olyckor inträffar : 

Av de drabbade männen var 17 procent metallarbetare, 15 procent arbetade med övrigt industriellt arbete och 12 procent var byggnadsträarbetare.

Av de drabbade kvinnorna var 17 procent metallarbetare, 16 procent höll på med övrigt industriellt arbete och 15 procent arbetade på hotell, restaurang och i storkök.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.