Industriarbetarnas tidning

”I grunden finns här en samsyn”

13 maj, 2014

Det finns kritik mot karensdagen hos alla riksdagspartier. Men att debatten nu tar fart har en annan förklaring.– Det är statsrådens dribblande som är orsaken. Först skärper man reglerna för vanligt folk, sen struntar man själv i dem, säger den tidigare LO-ordföranden Stig Malm.

Dagens Nyheter kunde i lördags rapportera att det finns en bred majoritet i socialförsäkringsutredningen för att hitta en annan lösning på ”självrisken” vid sjukdom.

LO kommenterade det genast det nyvunna intresset:

– Det är mycket glädjande att politikerna hörsammar ett krav som LO drivit länge. Dagens karensdag är otidsenlig och missgynnar framförallt kvinnodominerade yrken de av LO-förbundens medlemmar som jobbar deltid, nattetid, långa arbetspass och har otrygga anställningar, sade LO:s förste vice ordförande Thomas Baudin i ett uttalande.

Som före detta LO-ordförande och avtalssekreterare i IF Metall med mera har Stig Malm länge följt debatten om karensdagar. Och långt före de senaste dagarnas uppmärksamhet hade det skrivits flera motioner till IF Metalls kongress mot karensdagen.

Ändå föreslår IF Metalls förbundsstyrelse avslag på motionerna. Och det har Stig Malm full förståelse för:

– För en gångs skull har jag samma uppfattning. Jag är också emot karensdagen. Men när man inte har råd att genomföra allt på en gång är det är rätt att prioritera ersättningen, det är viktigare att först höja ersättningsnivåerna och inkomsttaket.

I rapporten Framtidens sjukförsäkring lade LO förra året fram förslag till en helt ny sjukförsäkring. Bland annat förslog man att karensdagen skulle ersättas med ett så kallat karensavdrag.

Det innebär ett avdrag på en femtedels veckoinkomst istället för som idag inkomstbortfall för en dag/ett arbetspass. Därmed skulle problemen minska för dem som har sin arbetstid koncentrerad till långa arbetspass, exempelvis de med ständig nattjänstgöring.

Förslaget, som kommer från Kommunal, utformades därför att det 2013 när rapporten antogs, inte fanns någon politisk majoritet för att avskaffa karensdagen.

– Detta ska ses som ett steg på vägen mot att avskaffa karensdagen, säger Kjell Rautio. Han är utredare på LO och den som tog fram rapporten om framtidens sjukförsäkring.

– LO vill också höja ersättningen, understryker han.

– Vi har inte tagit ställning till hur man ska prioritera när det gälle ratt höja ersättningen eller avskaffa karensdagen först. Men i grunden finns här en samsyn, det är helt klart. IF Metall står ju bakom LO:s rapport.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?