Industriarbetarnas tidning

IF Metall vill ha större verktygslåda mot arbetslösheten

19 maj, 2014

Svensk arbetsmarknadspolitik är för stelbent, regeringen vill bekämpa arbetslösheten med samma metod fastän behoven är helt olika. Det står att läsa i IF Metalls nya program för att få fart på sysselsättningen.

Debatten om bemanningsföretagen blev het och maratonmässig – IF Metalls program för reformera svensk arbetsmarknad antog kongressen på mindre än tio minuter.

– Bakgrunden till programmet är den gigantiska arbetslösheten, som ger mänskligt lidande men också är ett samhälleligt resursslöseri. Det behövs en omställning som kräver ständig fortbildning men också om att få fart på Arbetsförmedlingen som i dag styrs på ett obegripligt sätt säger förbundsordförande Anders Ferbe.

IF Metall har för närvarande 29 000 medlemmar utan jobb, de möter en alltmer komplex verklighet där långtidsarbetslöshet och arbetsbrist verkar ”inom samma postnummerområde” för att citera rapporten.

– Ett problem med dagens arbetsmarknadspolitik är att den utgår från att merparten av de arbetslösa ska hitta nya jobb genom effektivare matchning. Det fungerar inte, åtgärderna måste anpassas, säger Ola Asplund, IF Metalls utredningschef som jobbat med den nya rapporten.

För en relativ mindre grupp, säger han, fungerar matchiningen för att det handlar om personer som har den kompetens som efterfrågas. Det är för två andra grupper som problemen finns.

– I en av dem finns arbetslösa som kanske har 20 års erfarenhet, men saknar det där lilla extra som arbetsgivaren vill ha. Här kan åtgärderna vara relativt enkla, som att ge någon ett truckkort, säger Ola Asplund.

– Jag håller med, dem möter vi. Det kan vara mycket erfarna svetsare vars licens har gått ut men som inte har råd att förnya den. Då hamnar de i arbetslöshet i stället, konstaterar Olle Åkerlund, föreståndare för IF Metalls arbetslöshetskassa.

Men det finns också ett större antal personer som står längre från en anställning.

– Då måste det till andra åtgärder, en större verktygslåda. Vi talar om grundläggande utbildning men också till exempel lönesubventioner riktade direkt mot arbetslösa, säger Ola Asplund och fortsätter;

– Arbetsförmedlingen måste jobba mycket mer med dessa grupper. Det som är trist att vi i dag ganska ofta möter åsikten från arbetsgivare att de inte vill ha med Arbetsförmedlingen att göra. Detta måste ändras.

På Ola Asplunds powerpoint, där ett rött lodrätt streck anger skillnaden mellan jobb och icke-jobb finns det längst till höger en zon som heter ”skyddad anställning”. Och IF Metall vill stärka Samhalls resurser.

– Numera, med dagens arbetsmarknad, får man nog acceptera att en del inte kommer att kunna komma tillbaka till en reguljär, konkurrensutsatt produktion. Då gäller det också att dessa får stöd till en meningsfull sysselsättning, säger Ola Asplund.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.