Missbrukaren måste få hjälp

Arbetsgivaren ska inte vara både spanare, polis och domare. Att slänga ut anställda som fastnat i drogtester är fel väg att gå, skriver chefredaktör Helle Klein.

Skulle spelningen göra mig ung igen?

Några håller fast vid det ungdomliga, andra har släppt fram tanten och farbrodern, skriver Anneli Jordahl.

IF Metalls ombud väljer hellre rött än grönt

IF Metalls kongressombud vill hellre att Socialdemokraterna styr landet med Vänsterpartiet än att det bildas en rödgrön regering. Ingen enda förespråkar en blocköverskridande lösning, visar DA:s enkät.

Så gjorde vi:

Under IF Metalls kongress delade Dagens Arbete ut ett frågeformulär med ett antal heta ämnen till de 300 ombuden. 213 av dem svarade på denna fråga: Vilken regering vill du helst se efter valet om inget parti får egen majoritet? De svarande kunde välja mellan åtta olika regeringsalternativ men kunde också föreslå egna.

Resultat:

  • Enbart S: 79 röster
  • S+V: 75
  • S+MP+V: 48
  • S+MP:9
  • S+Fi:1
  • S+MP+V+Fi:1

Mer än 91 procent av ombuden till den nyss avslutade IF Metall-kongressen säger att de skulle rösta på Socialdemokraterna om det vore val i dag (se särskild artikel). Däremot är bilden betydligt mer splittrad när det gäller vilken regering de vill forma om inget parti får egen majoritet.

Av de 213 ombud som svarade på denna fråga i DA:s enkät under den gångna helgen vill 79, eller 37 procent, ha en ren S-regering. Nästan lika många, 75 ombud, vill i stället se en koalition mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Det tredje mest populära alternativet – hos 48 av ombuden –­ är ett röd-grönt styre där även Miljöpartiet ingår. Två av de svarande vill ha med Fi, ingen väljer ett samarbete mellan de politiska blocken.

I Dagens Arbetes enkät fanns också en fråga om vem man vill se som arbetsmarknadsminister efter valet i september, 94 ombud har kommit med förslag.

Här finns en tydlig favorit, den tidigare metallarbetaren och numera socialdemokratiske riksdagsmannen Tomas Eneroth med 18 röster. Tolv av ombuden föreslår i stället Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets ledare, nio vill ha Ylva Johansson (S), vice ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

Flera ombud nämner LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, förre ministern och EU-kommissionären Margot Wallström (S) och den socialdemokratiske riksdagsmannen Raimo Pärsinen. Enstaka röster går till bland andra S-ledaren Stefan Löfven, kommunalarbetareförbundets förra ordförande Ylva Thörn, IF Metalls ordförande Anders Ferbe samt Socialdemokraternas förre partiledare Håkan Juholt.

Läs mer:

Läs mer från Dagens Arbete:

"Arbetare bör se upp med SD"

LEDARESverigedemokraterna är ett starkt antifackligt och löntagarfientligt parti som vill riva ner den svenska välfärden.

16

Where are we now?

LedareWhere are we now, sjöng David Bowie i en av sina vackraste låtar. Många undrar nog detsamma i politiken i dag. De rödgröna måste berätta vart vi är på väg. Måtte årets första partiledardebatt präglas av politisk fantasi istället för av panik.

2
”Det kan vara en hård jargong här, som kanske inte passar alla, säger Björn Wännman. Men stämningen är god, jättebra jämfört med en del andra arbetsplatser. Till höger arbetskamraten Ove Karlsson. Foto: REBECKA UHLIN

Anonyma enkäter rensar luften på bruket

ReportageDet gäller att inte blunda. Att våga ta itu med sociala problem innan de växer till sig. Det är en ledstjärna på Obbola pappersbruk utanför Umeå.

Storföretagen växer borta men krymper här hemma

Ny rapportIF Metall vill ha debatt om hur svenskt näringsliv ska få tillbaka sin växtkraft.

Tryckeriernas momshärva

Nu stämmer förlagen tryckerierna

Det är dags för en ny rond i den stora tryckerimomshärvan. Efter att ha förlorat sina skatteprocesser väljer nu allt fler förlag och tidskrifter att dra tryckerierna inför rätta. Ekonomiskt pressade Sörmlands Grafiska har hittills drabbats av 21 stämningar.

Astra Zeneca tar upp striden med IF Metall om belöning

FörslagspengAstra Zeneca vägrar betala mer till den anställde som enligt IF Metall gjort att företaget sparat tiotals miljoner på minskat spill.

Northland går i konkurs

GruvkrisenGruvbolaget Northland Resources ansöker om konkurs, efter att försöken att få in nya pengar med nya ägare misslyckats.

Underhållsarbete är risk för het ånga, skärskador, klämskador och att jobba med dödligt tunga saker. Här förbereds lyft av en 20 tons pick-upvals. Foto: ANDERS ANDERSSON

På Stora Enso i Hylte är det tufft att vara säker

ArbetsmiljöBorta är tiderna när det var macho att utan sele klättra på såphala valsar. På Stora Enso i Hylte, firade underhållsavdelningen förra månaden 1 000 dagar utan olyckor.

1 010 olycksfria dagar – sen bröts sviten

Veckan efter DA:s besök i Hylte bröts den långa olycksfria sviten, när en reparatör föll från en hjullastare och fick hjärnskakning och en spricka i armen. Han är nu tillbaka på jobbet.

Foto: ANDERS ANDERSSON

Hylte vann friskvårdstävling

ArbetsmiljöSegrarna i Stora Ensos friskvårdstävling är korade. Utmaningen har lockat 1 500 personer i 145 lag. "Ut och promenera!" råder Raymond Berntsson från vinnarteamet "Murphys lag".

Fikarumshatet

Så bemöter du fördomarna i fikarummet

DilemmatHur hanterar du fikarumsrasimen? DA frågade chefen på storbolaget, fackordföranden och en expert på främlingsfientlighet.

"Det är inte vårt fel att vi bara får otrygga anställningar"

5 frågor till Jenny WrangborgVad händer med kärleken när stämpelklockan och bostadsbristen styr livet? Med debuten Kallskänken blev DA-krönikören Jenny Wrangborg en av Sveriges mest lästa poeter. Med nya boken Vad ska vi göra med varandra vill hon ge folk kraft att orka kämpa.

Risotton för oss samman

Carl-Einar HäcknerMitt i all politik finns maten som förenar.

"Det är exceptionellt bra"

Hallå där Håkan Naij, chef för underhållsavdelningen på Stora Enso i Hylte, som i söndags nådde 1000 dagar utan olyckor.

Så får ni ordning och reda

På Stora Enso i Skutskär har ordning- och reda- projektet löpt ett år, planen är att systemet ska vara infört på hela företaget 2017. Henric Alftberg och Thomas Wikholm ger tips på hur man lyckas.

Käbbelstämpeln måste tvättas bort

Anders FerbeJag undrar vad medlemmarna tyckte om valrörelsen, och tänker på en sjukskriven bilmekaniker i Trollhättan, en arbetslös tjej i Vara och en sliten gruvarbetare i Kiruna. ”Käbbel” tror jag de skulle säga …

Nevs rekonstruktion förlängs

Tingsrätten i Vänersborg beslutade i dag att billtillverkaren Nevs ska få fortsätta att försöka få företaget på fötter igen. Sammanlagt är företaget skyldigt 400 miljoner kronor till olika fordringsägare.

Northland stoppar gruvdriften

Northland Resources stoppar sin gruvdrift i Pajala på obestämd tid och säger upp de flesta av de cirka 300 anställda. Orsaken är vad bolaget kallar ”extremt ansträngd likviditet”.

Anders Ferbe: Bäst är kampen för nya jobb

Stort plus för satsningen på nya jobb och bättre utbildning. En orolig bock i kanten för kärnkraftspolitiken. IF Metalls ordförande Anders Ferbe är ”rimligt nöjd” med dagens regeringsförklaring.

Jobben i centrum i regeringsförklaringen

När den nyvalde statsminstern Stefan Löfven på fredagsmorgonen presenterade den nya regeringen och dess politik underströk han att Sverige befinner sig i ett allvarligt läge: – Arbetslösheten har bitit sig fast på höga nivåer. Skolresultaten rasar och välfärden har stora brister. Klyftorna växer och ojämställdheten mellan kvinnor och män kvartsår. Sverige missar 14 av 16 miljömål.

Här är Löfvens nya lag

Stefan Löfvens nya regering består av 24 ministrar, varav Socialdemokraterna har fått utse 18. Margot Wallström gör comeback i rikspolitiken och blir utrikesminister, den stora överraskningen är Alice Bah Kuhnke som kulturminister.

Foto: ANDERS WIKLUND

IF Metalls bonuskrav hamnar i AD

StämningBemanningsbolagen och IF Metall är på kollisionskurs när fallet med utebliven bonus på Scania nu hamnar i Arbetsdomstolen. IF Metall kräver närmare 15 miljoner, motpartens grundinställning är noll kronor.

Det vimlar av transportband på Stora Enso i Skene, därför finns det säkra övergångar. Tryck på grön knapp, när ljuset är fast grönt står bandet stilla, återställ med röd knapp. Foto: ANNA SIGGE

Olyckan blev en viktig påminnelse

ArbetsmiljöStora Enso i Skene är i toppklass på arbetsmiljö, ändå hade man i vintras ett tillbud som kunde ha blivit en dödsolycka. Det ruskade om alla på wellpappfabriken.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/TT

Två av tre arbetare kan få gå på Nevs

Den nya krisen på Nevs i Trollhättan kan göra att 150 arbetare, två tredjedelar av IF Metalls medlemmar, blir av med jobbet. Företaget vill att uppsägningarna ska vara klara redan på måndag.

Hård strid om tryckerimoms

Temperaturen stiger i den momskarusell som följde av att Skatteverket fick rätt att kräva tillbaka skattepengar från tryckerikunder. Samtidigt som Skatteverket driver processer mot förlagen stämmer dessa i sin tur en rad tryckerier.

Bilder inifrån Saab-fabriken i Trollhättan, numera Nevs, som nu begärs i konkurs. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/TT

Nevs varslar 200 i Trollhättan

Det krisande bilföretaget Nevs varslar uppemot 200 personer i Trollhättan. Orsaken är att det kommer att dröja längre än planerat att återuppta produktionen som stoppades i maj.

Svenskt rekord i förslagsbelöning

FörslagspengOm IF Metall vinner i Arbetsdomstolen kan det innebära svenskt rekord i förslagsersättning. –Mig veterligt har det aldrig betalats ut någon så stor summa, säger Jan Andersson på Svenska institutet för förslagsverksamhet, SIFV.

Rekordbelöning tas upp i AD

FörslagspengStriden om en av Sveriges troligen högsta förslagsersättningar hittills hamnar nu inför Arbetsdomstolen – åtta år efter att idén lämnades in. IF Metall hävdar att en anställd sparat tiotals miljoner åt Astra Zeneca med sin idé om att minska spillet av astmapreparat. Företaget hävdar att han bara kan ta på sig en liten del av äran.

Årets Stig Sjödin-pristagare Timbuktu, under sommarens näst sista Allsång på Skansen.  Foto: Claudio Bresciani

Timbuktu prisas för socialt engagemang

Stig Sjödin-prisetLåtskrivaren och artisten Timbuktu (Jason Diakité) får årets Stig Sjödin-pris på 40 000 kronor. Han prisas för att han ”konsekvent tar ställning för den utsatta människan.”

Hon har Europas storscener som arbetsfält, men också tics som alla andra, berättar maken Svante: ”Hon gör ackord av allt, det blir liksom en liten melodisnutt av ljuden kring oss: vinden, mikrovågsugnen, dammsugaren.” Foto: SUSANNA FORSELL

Tar ton mot falska röster

ReportageHon gick från stammande bruksortstjej till stjärna på Europas fina scener. Malena Ernman vässar sina stämband med kaffe ­– och ger hals mot främlingshatet.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.