Industriarbetarnas tidning

Inhyrning stridsfråga på kongressen

8 maj, 2014

Frågan om bemanningsföretagen kan bli den hetaste på IF Metall-kongressen nästa vecka. – Kongressen kan välja ett förbudsspår, så inflammerat är detta. Men jag hoppas att det inte blir så, säger IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe.

Så fungerar motioner:

  • Enskilda medlemmar, avdelningar och klubbar kan lämna in förslag, motioner, till kongressen. 
  • Motionerna ska lämnas in i förväg och behandlas av förbundsstyrelsen som beslutar om de ska ge motionen stöd eller inte. Sedan röstar kongressen om motionerna. Även en motion som förbundsstyrelsen vill avslå kan alltså bli verklighet om kongressen vill det.
  • 300 ombud ska debattera och fatta beslut om förbundets inriktning, ekonomi. Kongressen är IF Metalls högsta beslutande organ.
  • 497 motioner ska behandlas på kongressen. 
  • 17 ledamöter till förbundsstyrelsen ska väljas.

Valberedningen föreslår att förbundsledningen ska bestå av: 

  • Anders Ferbe, förbundsordförande. 
  • Marie Nilsson, vice ordförande, Nyval.
  • Monika Theodorsson, förbundssekreterare.
  • Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare.

Ett 30-tal av 497 motioner till kongressen nästa helg i Stockholm handlar om bemanningsföretag. Här finns hela skalan av förslag på förändringar – från att IF Metall ska driva frågan om att begränsa bolagens utbredning till att lagstifta mot dem.

– Valet står mellan ett förbud och att driva frågan avtalsvägen, man kan inte göra båda saker, säger Anders Ferbe.

Vad är den viktigaste invändningen mot ett förbud?

– Bemanningsföretag kan vid rätt tillfälle, till exempel tillfälliga produktionstoppar, fylla en funktion. Men som det är nu plockar företagen in bemanningspersonal som vecka efter vecka utför samma jobb som de fast anställda. Här måste vi ha förändringar, säger Anders Ferbe.

Förbundets avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä kallar ett förbud för ”en enkel lösning”:

– Då händer något annat i stället ute på företagen, som kan bli värre.

Om kongressen säger ja till ”avtalslinjen” kommer IF Metall att så fort som möjligt bjuda in sina motparter till samtal om det arbetsmarknadspolitiska program, som presenteras inför kongressen.

– Det handlar om en rad olika frågor som hänger ihop – men bemanningen prioriterar vi oerhört. Vi måste ställa hårdare krav på de 500 bemanningsbolagen, på företagen som köper deras tjänster ­– men också på oss själva. IF Metall måste bli bättre på att organisera de anställda på bemanningsföretagen, säger Anders Ferbe.

Om det kommer till stånd samtal om arbetsmarknadspolitiken med arbetsgivarna blir ett annat ämne otryggheten i att leva med ”staplade” visstidsanställningar, som till exempel kan göra det omöjligt att skaffa ett bostadslån.

EU-kommissionen har kritiserat den svenska regeringen för detta och gett Sverige till den 22 juni att komma med förslag till förbättringar ­ – visstidsanställningarna orsakade också hård debatt mellan Moderater och Socialdemokrater i riksdagen i går, onsdag.

På kongressen i nästa vecka kommer förbundsledningen att även här förespråka en avtalslösning istället för lagändringar och hänvisar till den utredning om ”trygg rörlighet på arbetsmarknaden” som IF Metall och andra industrifack blir färdiga med senare i år.

Vad är trygg rörlighet?

– Ett exempel kan vara det avtal vi träffade för processindustrin i fjol, som handlar om att man inrättar en arbetstidsbank, som gör att de anställda kan vara hemma med lön under svaga perioder och istället jobba mer när det är mer att göra. Det ökar tryggheten och minskar behovet av bemanningsföretag, säger Anders Ferbe.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

”Det blir svårt att få lönen  retroaktivt”

”Det blir svårt att få lönen retroaktivt”

De anställda på hustillverkaren Götenehus hoppas att företagets framgångar ska synas i lönekuverten, också i dem som redan har delats ut.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.