Industriarbetarnas tidning

Sex av tio ombud vill ha fler pappamånader

26 maj, 2014

IF METALLS KONGRESSEn stor majoritet av IF Metalls kongressombud vill förändra dagens föräldraförsäkring, och binda mer av barnledigheten till vardera föräldern.

Så här gjorde vi:

Dagens Arbetes fråga löd:

Tycker du att föräldraförsäkringen ska…

  • Delas lika mellan föräldrarna? 26 procent
  • Delas i tre lika delar; två av dem knutna till respektive förälder och en som kan överlåtas? 34,5 procent
  • Se ut som den gör idag? 34,5 procent
  • Fördelas på ett annat sätt? 5 procent

Dagens Arbete ställde i en enkät på förra helgens IF Metallkongress en rad frågor i ett antal aktuella ämnen. En av dem gällde föräldraförsäkringen, och besvarades av 212 ombud.

I dagens föräldraförsäkring ingår 16 månaders barnledighet, 13 av dem med den högsta ersättningsnivån, som ger 80 procent av lönen. 60 dagar av försäkringen är sedan 2002 bundna till vardera föräldern, i folkmun pappamånader. Idag tas 25 procent av föräldradagarna ut av män.

Drygt var tredje svarande i DA:s enkät att de vill ha kvar dagens system, men sex av tio ombud är för förändring (se faktaruta).

Antingen vill dessa att föräldraledigheten delas rakt av eller att försäkringen tredelas – där två av dem är knutna till respektive förälder och den tredje kan överlåtas. I 5 procent av enkätsvaren föreslås andra lösningar, mest à la ”föräldrarna ska själva bestämma”.

I fjol gjorde Dagens Arbete (nr 10/14) en undersökning om föräldraförsäkringen bland 106 av 108 avdelningsordförande inom förbunden IF Metall, GS och Pappers.

Tydligast för att knyta fler av föräldradagarna till båda föräldrar i den enkäten var ordförandena inom IF Metall, där 70 procent var för en mer jämställd försäkring. Motsvarande siffror för GS var 60 procent och 50 procent för Pappers.

Ett traditionellt jämställdhetsverktyg för flera fackförbund har varit att förhandla fram extra föräldralön, för att det ska bli mer lönsamt för den av föräldrarna som tjänar mest, oftast mannen, att ta ut mer barnledigt. Från årsskiftet har alla privatanställda med kollektivavtal inom LO rätt till sex månaders lönetillägg.

Samtidigt driver LO med kongressbeslut i ryggen frågan om en tredelning av föräldraförsäkringen, ett krav som kommer att läggas i knäet på en eventuell socialdemokratisk regering i höst. Ännu längre vill dock Pappers ordförande Jan Henrik Sandberg gå, så här skrev han i en DA-krönika förra sommaren:

”Jag tycker inte att föräldrarna ska bestämma fördelningen själva. Jämställdheten är viktig. Den ska inte offras på slentrianens altare. Vi måste ha en tydlig politisk ambition. Det är hälften var som gäller. Först då kan vi nå vårt mål: jämställda löner.”

 

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.