Industriarbetarnas tidning

”Vi hamnar i en gisslansituation”

12 maj, 2014

ARBETSTIDFlera motioner handlar om att begränsa visstidsanställningar.– Det är alldeles för lätt för företagen att visstidsanställa under flera år. Våra medlemmar är mer eller mindre rättslösa. Det säger Jimmy Faltin, klubbordförande och en av många som vill strama upp reglerna i Teknikavtalet.

Så säger lagen:

  • I lagen om anställningsskydd, Las, står att när en person haft tillfälliga jobb i minst 2 år under en 5-årsperiod övergår anställningen till ett fast jobb.
  • Regeln är dispositiv, vilket betyder att fack och arbetsgivare kan komma överens om något annat, vilket alltså IF Metall och Teknikföretagen har gjort.

Jimmy Faltin jobbar på Trelleborg Ersmark i Skellefteå. Han berättar att han har flera arbetskamrater som haft visstidsanställningar i 5–6 år.

– Det är unga människor som vill bilda familj. Jag pratade med en kille i går. Han är förtvivlad. Han vill skaffa hus, men det är nästan omöjligt att få lån.

Hur är då detta möjligt?

I Teknikavtalet, som gäller för dem som jobbar inom verkstadsindustrin, finns det en gräns för visstidsanställningar. Du får inte ha tillfälliga anställningar längre än sammanlagt 12 månader under en treårsperiod.

Men det går att göra undantag. Träffar arbetsgivare och fack ute på företaget ett lokalt avtal om något annat, då gäller det. Arbetsgivaren kan alltså visstidsanställa dig under en längre period.

Varför går då klubbar, som Jimmys, med på detta?

I samma avtal, Teknikavtalet, finns en regel som säger att den anställde i fråga går miste om sin förtursrätt till återanställning om facket motsätter sig att skriva ett lokalt avtal. Du kanske har jobbat i 12 månader och företaget vill förlänga din visstidsanställning. Om facket då säger nej och kräver ett fast jobb kan resultatet bli att du inte får något jobb alls och förlorar förtursrätten. 

Jimmy säger att han förstår företagens behov av flexibilitet. Konjunkturen svänger snabbt och det gäller att anpassa kostymen efter kroppen. Men varför är det arbetarna som ska ta hela risken?

– Det borde finnas en fast gräns, i anständighetens namn. Som i lagen.

Jimmy syftar på lagen om anställningsskydd (Las).

– Regeln om företrädesrätten gör att vi i praktiken hamnar i en gisslansituation, säger Jimmy. 

– Den borde tas bort ur avtalet.

Samma krav ställdes i en motion till förra kongressen 2011. Den skickades vidare till avtalsrådet och förhandlingsdelegationen för Teknikavtalet. Men det ledde inte till några förändringar i nuvarande avtal som började gälla våren 2013.

Motionen stöds av Jimmys avdelning, Norra Västerbotten och sex avdelningar till: Malmfälten, Norrbotten, Södra Västerbotten, Höga Kusten, Mellersta Norrland och Halland.

 

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.