Industriarbetarnas tidning

”Europas arbetsmarknad polariseras”

12 juni, 2014

Samtidigt som arbetslösheten ökat kraftigt inom EU ökar också de välbetalda jobben som kräver mycket kunskap: – Det sker en polarisering av den europeiska arbetsmarknaden, säger Donald Storrie från EU:s arbetslivsinstitut i Dublin, som inledningstalade på Nordic Working Life Conference.

Som invigningstalare på den nordiska arbetslivskonferens (Nordic Working Life Conference) som nu pågår i Göteborg gav han ett europeiskt perspektiv på arbetsmarknaden. Mest påtagligt är den ökande arbetslöshet som följt i spåren av bankkrisen 2008:

– Mellan 2008 och 2013 försvann sex miljoner jobb. Det bör jämföras med att mellan 1998 – 2007 växte antalet jobb med två miljoner per år i EU.

Ser man till den avbrutna utvecklingen kan krisen ha kostat arton miljoner jobb inom EU, enligt den EU-rapport Storrie presenterade i sitt tal. Där konstateras också att allt detta inte var oundvikligt: Den ökande arbetslösheten sammafaller med att EU bytte från ekonomisk stimulanspolitik till åtstramning. Samtidigt utvecklades sysselsättningen i USA och Japan påtagligt bättre, där satsade man istället på att stimulera tillväxten.

– Den restriktiva ekonomiska politik som bedrivits i EU har mer syftat till att rädda euron än att bevara sysselsättningen, konstaterar Donald Storrie.

Under tillväxtperioden 1995–2007 ökade de kunskapsintensiva jobben särskilt. Även under krisen har högt avlönade jobb med stora kunskapskrav ökat: Störst tillväxt har varit för välbetalda jobb inom hälsosektorn och inom informationsteknologi där programmerare, konsulter och liknande yrken ökat De jobb som försvunnit ligger mitt på löneskalan, särskilt inom tillverkningsindustri och byggande.

– Här finns jobb som kan automatiseras, ersatts av maskiner, eller flyttas utomlands, konstaterar Donald Storrie.

– De jobb som betalas med lägst löner – som exempelvis vissa lågavlönade vårdjobb – kan varken ersättas av maskiner eller flyttas utomlands.

Så sker en polarisering av den europeiska arbetsmarknaden. Men utvecklingen är olika länderna emellan:

– I Norden var det tidigare inte så. Men från krisen 2008 har denna polarisering ökat även här, särskilt i Danmark.

Går denna utveckling att påverka? Í den svenska valrörelsen talas ju mycket om jobben – bör den svenska debatten handla om hur man anpassar sig?

– Nej, även om globaliseringen och den tekniska utvecklingen är drivkrafter för dessa tendenser ser vi att dessa stor tendenserna inte styr allt.

De enskilda länderna har valmöjligheter. Där vill Donald Storrie särskilt peka på uppdelningen av arbetsmarknaden i tillfälliga och permanenta jobb.

– Den innebär en fragmentisering av arbetslivet som inte är bra och den driver på polariseringen. 

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.