Varför får jag lägre helglön?
Hur kan helglönen i bemanningsavtalet vara 50 kronor lägre i timmen än vad de fast anställda får? Det undrar en läsare. Jurist Henric Ask svarar.
Industriarbetarnas tidning
Här besvarar Dagens Arbetes experter frågor om ditt arbetsliv. Läs fler frågor om:
Jag har tidigare jobbat på ett företag som inte har velat fastanställa eftersom de har mycket toppar och daler. Jag har åkt ut och in under sju år. Nu har de valt att ta in ett bemanningsföretag, som jag har blivit anställd i. Bemanningsföretaget och företaget har tillsammans med facket tagit fram en månadslön som motsvara en korrekt GFL. Vi jobbar skift 147, 6 timmar i månaden som motsvarar 100 procent. Nu har bemanningsföretaget dock bestämt sig för att ge oss timlön och har delat GFL:en som är uträknad som månadslön med 174 timmar. Det blir en förlust för oss på 26,4 timmar i månaden trots att vi redan jobbar full tid. Det blir en mycket sämre lön än vad jag hade när jag var anställd. Får de göra så? Jag känner mig lurad.
När man är bemanningsanställd så ska man vid varje tillfälle följa kundens avtal när det gäller löner och allmänna anställningsvillkor, enligt bemanningsavtalet. Om man har en förkortad tid för att man arbetar skift så får man en kompensation enligt kundens avtal för det. Du ska inte ha en lägre kompensation än vad de som är anställda på kundföretaget har. Du bör kontakta din fackliga organisation som får de undersöka vad som gått fel.
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.