Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Jag minns blicken av förändring

18 juni, 2014

Skrivet av Jenny Wrangborg

Sommaren kommer mellan två andetag. Mina gamla arbetsplatser värker i mig. Jag lägger mig raklång på sängen och sträcker ut ryggen. Framför mig när jag sluter ögonen; ett löpande band av latte och smörgåsar där människan alltid var den svagaste länken. Någonting som enkelt kunde bytas ut och ersättas när handlederna svek eller tempot knäckte psyket.

Tankarna flimrar, minnena från tio års köksarbete bakom mig. En rad av beställningar upphängda ovanför kallskänksbänken med bångmaskinens smattrande som kulspruteeld och händerna dansande över tallrikarnas landskap. Min arbetskamrat bredvid mig som sträcker sig efter läskglaset spetsat med vodka. Drogerna i blodomloppet för att klara tempot. Hur vi en kväll hittade honom i trappan ner mot omklädningsrummet, skakandes med musklerna låsta i kramp och ögonvitorna riktade ut mot oss. Ambulansen som fraktade bort honom medan en ny arbetskamrat tog hans plats bredvid oss veckan senare.

Flimret igen, tidens dova snabbhet, åren som gick medan vi på något sätt klarade oss igenom en ständig schemalagd underbemanning. Vanan som en fiende vi lärt känna alldeles för väl, någonting som gjorde det möjligt för oss att acceptera underordningen. Minnet av de flesta dagarna bara som tempot tatuerat in i våra armar, förslitningsskador i ryggar och knän, priset vi betalade för någon annans vinst.

Så somnar jag. Jag är 18 år igen och sitter i städpatrullen ut mot Kungsbacka med mikrosömnen mellan hemtjänstpassen och överklassens hem i Örgryte. Omöjligheten att tacka nej till arbete i rädslan för att aldrig bli inringd igen. Sekunderna jagandes oss med moppen över kontorsgolv, trasan över toalettsitsar och speglar. En hastig blick mot klockan innan nästa hem magiskt ska bli skinande rent.

Jag vaknar när solen faller in över mina väggar, omsprungen av ett minne som återkommer; bilden av oss i kallskänken de första dagarna efter att vi insett att vi var många som inte orkade, kunde, vara tysta längre. Hur rädslan för konsekvenserna förlorade över möjligheten, nödvändigheten, av förändring. Hur man till sist kan bli så trött att man helt enkelt inte orkar mer.

Det är minnet av vår underordning, men allra mest; de tillfällen då det blev tydligt att vi tillsammans har styrka nog att förändra detta. Det är en kollektiv vägran att höja tempot efter en nedskärning, mina arbetskamrater som tågar in på chefens kontor, upptäckten av rörelsen på de första fackkurserna. Men också de små tecknen före; något så enkelt som en blick utbytt när chefen gled förbi och sa åt oss att jobba fortare, svordomarna mellan oss i produktionen, hur vi började prata med varandra och plötsligt såg att vi delade villkor.

Tillfällen då föreställningen om att vi skulle vara svaga, ensamma eller utbytbara så tydligt fick ge vika för minnet av att tillsammans kan den svagaste länken bli den allra starkaste.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.