Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Jag minns blicken av förändring

18 juni, 2014

Skrivet av Jenny Wrangborg

Sommaren kommer mellan två andetag. Mina gamla arbetsplatser värker i mig. Jag lägger mig raklång på sängen och sträcker ut ryggen. Framför mig när jag sluter ögonen; ett löpande band av latte och smörgåsar där människan alltid var den svagaste länken. Någonting som enkelt kunde bytas ut och ersättas när handlederna svek eller tempot knäckte psyket.

Tankarna flimrar, minnena från tio års köksarbete bakom mig. En rad av beställningar upphängda ovanför kallskänksbänken med bångmaskinens smattrande som kulspruteeld och händerna dansande över tallrikarnas landskap. Min arbetskamrat bredvid mig som sträcker sig efter läskglaset spetsat med vodka. Drogerna i blodomloppet för att klara tempot. Hur vi en kväll hittade honom i trappan ner mot omklädningsrummet, skakandes med musklerna låsta i kramp och ögonvitorna riktade ut mot oss. Ambulansen som fraktade bort honom medan en ny arbetskamrat tog hans plats bredvid oss veckan senare.

Flimret igen, tidens dova snabbhet, åren som gick medan vi på något sätt klarade oss igenom en ständig schemalagd underbemanning. Vanan som en fiende vi lärt känna alldeles för väl, någonting som gjorde det möjligt för oss att acceptera underordningen. Minnet av de flesta dagarna bara som tempot tatuerat in i våra armar, förslitningsskador i ryggar och knän, priset vi betalade för någon annans vinst.

Så somnar jag. Jag är 18 år igen och sitter i städpatrullen ut mot Kungsbacka med mikrosömnen mellan hemtjänstpassen och överklassens hem i Örgryte. Omöjligheten att tacka nej till arbete i rädslan för att aldrig bli inringd igen. Sekunderna jagandes oss med moppen över kontorsgolv, trasan över toalettsitsar och speglar. En hastig blick mot klockan innan nästa hem magiskt ska bli skinande rent.

Jag vaknar när solen faller in över mina väggar, omsprungen av ett minne som återkommer; bilden av oss i kallskänken de första dagarna efter att vi insett att vi var många som inte orkade, kunde, vara tysta längre. Hur rädslan för konsekvenserna förlorade över möjligheten, nödvändigheten, av förändring. Hur man till sist kan bli så trött att man helt enkelt inte orkar mer.

Det är minnet av vår underordning, men allra mest; de tillfällen då det blev tydligt att vi tillsammans har styrka nog att förändra detta. Det är en kollektiv vägran att höja tempot efter en nedskärning, mina arbetskamrater som tågar in på chefens kontor, upptäckten av rörelsen på de första fackkurserna. Men också de små tecknen före; något så enkelt som en blick utbytt när chefen gled förbi och sa åt oss att jobba fortare, svordomarna mellan oss i produktionen, hur vi började prata med varandra och plötsligt såg att vi delade villkor.

Tillfällen då föreställningen om att vi skulle vara svaga, ensamma eller utbytbara så tydligt fick ge vika för minnet av att tillsammans kan den svagaste länken bli den allra starkaste.

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.