Industriarbetarnas tidning

Vårda strimman av framtidshopp för Europa

18 juni, 2014

Nyligen släppte ILO sin rapport ”World Social Protection Report”. Det är en skrämmande sammanställning över följdverkningarna av finanskrisen och de åtstramnings-paket som plågat Europas befolkning.

Om man ska göra en kort beskrivning har EU:s krispolitik lett till hög arbetslöshet, lägre löner och högre skatter. Lite abstrakt kanske?

Om man i stället konstaterar att 800 000 barn har hamnat i fattigdom på grund av krisen så får man lite perspektiv. Kryddat med det riktiga skräckexemplet Grekland, där lönerna sedan 2008 har sänkts med 35 procent och arbetslösheten ökat med 28 procent.

Faktum är att vi idag har 26 miljoner européer arbetslösa. Över fem miljoner av dem är unga människor. Nästan var fjärde EU-medborgare löper risk att hamna i fattigdom och social utestängning. Det är 6,6 miljoner fler än när krisen bröt ut 2008.

Varför rabbla alla dessa siffror? För mig är detta den stora förklaringen till de högerextrema partiernas framgångar i det nyligen hållna EU-parlamentsvalet. Människors förtroende för politiken, ja till och med för samhället i stort, är kört i botten. Det är ingen slump att det land som hamnat värst ut, Grekland, nu skickar öppna nazister till EU-parlamentet.

Man kan tycka att detta är absurt men egentligen är det alldeles logiskt. Politiska system som inte kan leverera framtidshopp eller ens en känsla av att utsatta medborgare är inkluderade i samhället, får helt enkelt nobben. I den myllan frodas ideologier som erbjuder enkla lösningar på svåra problem. Det spelar inte så stor roll om det är judar, muslimer eller romer som hamnar i skottgluggen. Det måste i alla fall vara någons fel och kan du inte sparka uppåt så gäller det i vart fall att hålla distansen neråt. 

Låt oss därför konstatera att nu rådande EU-politik har nått vägs ände. Och där vägen är slut möts vi av ett vägskäl. Vilken riktning ska vi ta?

Ska vi bygga ett Europa på rädsla och misstänksamhet? Ska vi göra om de misstag som prövades på 1930-talet med förskräckande resultat? Eller ska vi bygga ett socialt Europa där marknadsliberalismen får konkurrera med politiska målsättningar, inkluderande full sysselsättning och sociala reformer?

Det är enkelt att svara på den retoriska frågan men oändligt mycket svårare att omsätta i praktisk realitet. Europas vänster bär nu ett stort och tungt ansvar på sina axlar. Om det inte går att mejsla fram en Europapolitik som med trovärdighet ger medborgarna en förnimmelse av framtidshopp återstår bara mörkret. 

Mörker föregås alltid av skymning. Den där strimman av framtidshopp är dagsljuset. Låt oss vårda den så att ljuset kan växa sig starkare.

I Sverige har vi riksdagsval i september. Då har vi att ta ställning till hur vi vill att vårt land ska utvecklas. Det är ett passande tillfälle att ta steg i rätt riktning. Befria Moderaterna från regeringsmakten. Befria riksdagen från Sverigedemokraterna och så kan vi påbörja det mödosamma arbetet med att göra både Sverige och Europa till en bättre plats att leva på.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.