Industriarbetarnas tidning

”Vi utnyttjas – ingen bryr sig”

17 juni, 2014

Allonias Sebhartu slog larm. Facket slog larm. Yussuf blev lurad på lön och vann i tingsrätten. Ändå fortsätter Arbetsförmedlingen att betala ut bidrag till arbetsgivaren.

Detta är nystartsjobb:

 • Arbetsgivaren får bidrag för att anställa en person som varit arbetslös en längre tid. Ersättningen motsvarar arbetsgivaravgiften eller dubbla arbetsgivaravgiften – alltså upp till 63 procent av lönen.

Detta har hänt:

2012

 • Juni: Allonius Sebhartu berättar för Arbetsförmedlingen att han fått för lite lön av Ardil Transport.
 • 12 nov: Arbetsförmedlingen börjar betala bidrag till Ardil Transport för Yussufs nystartsjobb.

2013

 • 11 mars: Yussuf berättar för Arbetsförmedlingen att företaget inte följer vad de har kommit överens om i anställningsavtalet.
 • 13 mars: Ola Sjösten, Yussufs ombud, på IF Metall, ringer till Arbetsförmedlingen och tar upp missförhållanden på Ardil Transport.
 • 2 april: Ola Sjösten mejlar till Arbetsförmedlingen igen, eftersom han inte fått något svar.
 • 2 juni: Ola Sjösten skickar in stämningsansökan till Södertörns tingsrätt.

2014 

 • 21 jan: Rättegång. Arbetsförmedlingens handläggare vittnar.
 • 4 mars: Domstolen meddelar dom. Ardil Transport ska betala runt 80 000 kronor i lön plus ränta och 25 000 kronor i skadestånd.
 • maj:Ekrem Ardil försätter Ardil Transport i konkurs. Det är inga tillgångar kvar i företaget för att betala skulden till Yussuf.
 • juni: Arbetsförmedlingen fortsätter att betala stöd för sex nystartsjobb och tre instegsjobb till Ekrem Ardils andra företag.

Redan sommaren 2012 berättade Allonias Sebhartu för sin handläggare på Arbetsförmedlingen att Ardil Transport AB fuskade med lönerna. Han hade ett nystartsjobb, och den summa som sattes in på hans lönekonto var betydligt lägre än kollektivavtalets nivå som ska gälla för den typen av jobb. Men ingenting hände.

Allonias Sebhartu sa upp sig. Han kunde inte försörja sig och sina tre barn på cirka 8 000 kronor i månaden.

Trots larmet fortsatte Arbetsförmedlingen att skicka över pengar till Ardil Transport.

Ett halvår senare fick Yussuf (se nästa uppslag) som först var praktikant på Ardil Transport, ett nystartsjobb på samma företag. Yussuf råkade ut för samma sak. När lönen kom in på hans konto fattades tusentals kronor.

– Jag försökte få hjälp från Arbetsförmedlingen, säger Yussufs ombud, Ola Sjösten på IF Metalls Stockholmsavdelning.

– Yussuf hade varken anställningsavtal eller lönespecifikationer. Men handläggaren lämnade inte ut något. ”Sekretess”, fick jag höra.

Ola Sjösten kollade själv upp Ardil Transport och upptäckte att företaget varken hade kollektivavtal eller försäkringar för de anställda via Afa/Fora. Men inget av detta är ett krav när det gäller nystartsjobb, var Arbetsförmedlingens svar.

Yussuf stämde Ardil Transport med hjälp av facket. Nu har han vunnit, men några pengar har han inte sett röken av. Ägaren har försatt företaget i konkurs. Inga tillgångar finns kvar i bolaget, bara en skatteskuld på 3,6 miljoner kronor.

Maria Fridolin, som jobbar på LO-TCO Rättsskydd, säger att Yussuf tyvärr inte är ensam. Hon och hennes kollegor på Rättskyddet har märkt att personer med nystartsjobb och lönebidrag allt oftare måste kämpa för att få ut sin lön.

– Ofta är det personer med utländsk bakgrund, säger hon. Utsatta människor som inte kan så bra svenska. De vet inte heller vilka regler som gäller.

Allonias Sebhatu berättar att han först trodde att Sverige var ett mönsterland när han kom hit. Nu vet han bättre. Han är arbetslös igen, säger att det är svårt att hitta ett nytt jobb. Samtidigt har han börjat jobba fackligt.

– Jag kan inte acceptera att det är så här. Att vi utnyttjas utan att någon bryr sig.

– Jag förstår inte. Arbetsförmedlingen kan tydligen inte göra något när företagen fuskar och behandlar oss illa. Det är konstigt. De betalar ju ut bidrag.

– Finns det inga krav på företagen?         

Nina Angermund Carlsson, regional Arbetsförmedlingschef, säger att det står i Yussufs personakt att arbetsgivaren, enligt Yussuf, inte följer anställningsavtalet. Hon vill inte ge några mer kommentarer om vad larmen lett till.

Vilka konsekvenser får domen, som kom i mars?

– Jag har inte läst den. Jag vet inte. Det är första gången jag är med om något sådant. Jag har bett vår juridiska avdelning om stöd.

Yussuf har fortfarande inte fått de pengar som Ardil Transport ska betala honom, enligt domen. Samtidigt får företagets ägare Ekrem Ardil stöd från Arbetsförmedlingen för nio anställda i ett av sina andra företag.

– Jag har inte haft möjlighet att sätta mig in i detta, säger Nina Angermund Carlsson. Men det finns gränser för vad vi kan kontrollera. Särskilt när det gäller nystartsjobb. Det är ett begränsat uppdrag att säkerställa hur företagen sköter sig. Lönebidrag, till exempel, innebär ett mycket större ansvar för oss.

Är det okej att företag som lurar anställda får stöd från Arbetsförmedlingen?

– Nej, men det beror på vårt ansvar. Vi ska sköta det hela korrekt utifrån det regelverk som finns för nystartsjobb. Det moraliska eller etiska är en annan bit.

Yussuf är ett fingerat namn.

Du läser nu artikel 2 av 4 på temat Nystartsjobb

Yussuf blev lurad på 80 000

17 juni, 2014

Yussuf skulle äntligen kunna skaffa en egen bostad. Men nystartsjobbet på bilverkstaden blev inte som han tänkt sig, han fick inte den lön han hade rätt till. Här berättar Yussuf.

”Verkstaden var så liten, så ibland var vi tvungna att jobba ute med bilarna, på gården. Mitt i vintern. Metallen var iskall. I början bad arbetsgivaren mig att jobba i helgerna också, för att han var ensam och just startat sitt företag. Jag trodde att det var något tillfälligt, men det bara fortsatte. 

Vi hade kommit överens om en lön på 18 500 kronor i månaden. Det var också den uppgiften Arbetsförmedlingen fick. Men det blev aldrig så mycket. Jag fick flera tusen mindre. Och övertidsarbetet på helgerna gav inget extra. Jag klagade men fick bara höra att pengarna skulle komma, att jag måste vänta. 

När jag kom hem på kvällarna var jag så trött att jag ramlade ner i sängen. Jag somnade direkt, orkade inte ens ta en dusch. Jag, som alltid älskat mitt arbete, tappade lusten att jobba. Vad var meningen med ett liv som det här? Jag mådde dåligt.

Till slut sa jag nej när chefen ville att jag skulle jobba ytterligare en lördag. Då skrek han att jag lika gärna kunde lämna tillbaka nycklarna och aldrig mer komma tillbaka. Det var då jag tog kontakt med facket. Ombudsmannen där förklarade att en uppsägning först gäller när den är skriftlig så jag gick tillbaka dit och jobbade. Det krävde mycket tålamod, men jag gjorde det. Jag försökte koncentrera mig på jobbet.

Jag kände mig kränkt. Min chef var arg över att jag gått till facket. Jag var rädd för att han skulle hitta på saker som att något försvunnit från verkstaden. Att jag tagit med mig det.

Företaget fick 11 600 kronor i månaden i stöd av Arbetsförmedlingen för att jag hade ett nystartsjobb. Jag vet det, det står i beslutet som jag fick. Det är egentligen helt fel. Det finns ju lediga jobb som bilmekaniker, Det är bara att gå in på Arbetsförmedligens listor och titta. Företagen utnyttjar det här. Varför ska de ha bidrag? De skulle anställa ändå.

Det var jättesvårt att klara sig på pengarna jag fick ut. Det blev inte mer än några tusenlappar i månaden. Jag bodde hos en kompis. Jag hade inte råd att köpa biljett på tunnelbanan. Jag hoppade över spärrarna. En gång åkte jag faktiskt fast och fick böta 1 200.  De stoppade mig vid utgången och frågade efter leg. Då gick det inte att komma undan.

Nu tror jag att det kan bli bättre. Facket har hjälpt mig och jag har vunnit i domstol. Företaget som lurade mig på pengar ska betala tillbaka 80 000 kronor i lön, plus 25 000 kronor i skadestånd. När jag fick reda på det tänkte jag först att vi skulle ha råd med mycket. Jag skulle kunna ta körkort och vi ville köpa grejor till barnet som vi väntar. Men nu har företaget gått i konkurs. Enligt facket ska jag ändå få ut en del av mina pengar, genom den statliga lönegarantin. 

Det är ett konstigt system. Jag vet att han som äger företaget utnyttjat möjligheten att gå i konkurs tidigare. Är det staten som ska betala hans kostnader? Finns det ingen moral? 

Jag hittade ett bra arbete efter att jag slutat på det andra jobbet. Det var en snäll chef. Jag jobbade där några månader. Det var ett vanligt jobb, utan bidrag från Arbetsförmedlingen. Han hade inte råd att ge mig jobb under vintern. Han sa att jag kunde börja i vår igen. Men det blir inget. Han har tagit hit en mekaniker från Turkiet som ska jobba hos honom.

Jag söker jobb hela tiden. Jag var nära att få jobb på Mekonomen, men det blev nej eftersom jag inte har något körkort. Många man ringer till frågar om man har rätt till nystartsjobb. Har man inte det är man chanslös. I morgon ska jag ut till Akalla och snacka med en kille som har en verkstad. Kanske kan det bli något. 

Min fru kom till Sverige för några veckor sedan. Hon väntar vårt första barn. Vi vill åka båt, dansa, gå på diskotek. Det kunde vi göra om jag hade många pengar, men jag har inga. Jag har i varje fall många vänner och släkt här. Min fru tycker mycket om Sverige. Hon är tandläkare och kommer från ett land där det är svårt att röra sig fritt som kvinna. 

Domen, att jag fick rätt i tingsrätten, betyder mycket. Jag blev glad. Visst behöver jag pengarna, men det är inte allt. Jag hade hoppats att få rätt, inte bara för mig själv utan också för alla andra som blir utnyttjade. Även de kan vinna, om de vågar anmäla.” 

Berättat för Jeanette Herulf. Yussuf är ett fingerat namn. 

Läs alla artiklarna i granskningen:

”Vi utnyttjas utan att någon bryr sig”
Chefen vägrar att betala trots domen
’’Det är för lätt att fuska’’
Ministern: ”Jag kommer aldrig acceptera fusk’’

 

Du läser nu artikel 3 av 4 på temat Nystartsjobb

Ministern: ”Jag kommer aldrig acceptera fusk”

17 juni, 2014

Skrivet av

Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson överväger åtgärder för att minska risken för felaktiga utbetalningar.

Är det för lätt för företag att fuska med nystartsjobb?

– Våra gemensamma medel ska användas till att stötta människor till jobb. Fusk och missbruk är inte försvarbart oavsett var det förekommer. Regeringen har precis tagit emot en utredning som arbetat med att kartlägga förekomsten och minska fel och fusk både på kort och lång sikt. Jag kommer aldrig acceptera fusk och nu bereds utredningen i regeringskansliet.

Behövs ett tydligare regelverk för nystartsjobb?

– Jag ska nu noggrant gå igenom de förslag som utredningen lämnat. Betänkandet ska snart remissbehandlas så att även berörda myndigheter och organisationer kan lämna synpunkter. Efter det kommer vi gå vidare med ytterligare steg för att minska risken för felaktiga utbetalningar.

Varför är regelverket inte lika omfattande som för t ex lönebidrag?

– Olika stöd har olika regelverk. Nu går vi noggrant igenom förslagen från utredningen och kommer därefter vidta de åtgärder som behövs.

Dagens Arbete har exempel på oseriösa företag som tar in nystartsjobbare. Hur ser du på det?

– Jag tycker att det är problematiskt. Detta är våra gemensamma medel som ska användas till att stötta människor till jobb med schysta villkor. Kontroller är viktiga för att komma åt oseriösa aktörer och här har bland annat Arbetsförmedlingen ett viktigt uppdrag. Vi ska inte ha oseriösa aktörer och jag förväntar mig mer.

Behöver Skatteverket och Arbetsförmedlingen göra fler kontroller av företag som tar emot nystartsbidrag?

– Jag förväntar mig att våra myndigheter gör de kontroller som de ska, och som också behövs för att säkerställa att våra gemensamma medel används på ett korrekt sätt. Åter igen, detta är medel som ska hjälpa människor i jobb.          

Läs alla artiklarna i granskningen:

”Vi utnyttjas utan att någon bryr sig”
Yussuf blev lurad på 80 000 
Chefen vägrar att betala – trots domen
’’Det är för lätt att fuska’’
Du läser nu artikel 4 av 4 på temat Nystartsjobb

Chefen vägrar att betala trots domen

17 juni, 2014

– De som säger att jag betalat för lite lön ljuger. Jag lurar inte dem som jobbar åt mig, säger Ekrem Ardil, Yussufs tidigare chef och ägare till Ardil Transport AB. Han vägrar att följa tingsrättens dom. 

De låga beloppen på Yussufs lönekonto förklarar Ekrem Ardil med att Yussuf var skyldig honom pengar. Han drog av pengar från lönen som en avbetalning på skulden. Det hävdade han också i domstolen, men rätten trodde inte på honom eftersom det varken fanns kvitton på lånet eller vittnen.

Det är fler som säger att du lurat dem på lön. Hur kommenterar du det?

– Vem är det som fått mindre? Kom hit med dem till mig. Upp till bevis, säger jag. Jag kan betala dubbelt tillbaka, eller tredubbelt. Men det är bara lögn.

När Dagens Arbete kontaktar Ekrem Ardil svarar han med ett av sina andra företags namn, Södermalms Däck & Bilrekond AB. Han har ett fyrtiotal anställda, säger han. Han räknar upp sex personer med nystartsjobb och tre med instegsjobb. Men han funderar på att säga upp några av dem. En del av dem kan inte jobbet, de förstör bilarna och de talar alltför dålig svenska, enligt Ekrem Ardil. 

– Ändå får de en lön på mellan 19 000 och 23 000 kronor i månaden, säger han.

Men du betalar inte hela summan …

– Mig kostar de mellan 6 000 och 7 000 kronor i månaden. 

Han är också trött på Arbetsförmedlingens byråkrati. Vill han fråga om något hamnar han i en väntekö med 40 personer före.

Ardil Tranport AB, som ska betala tillbaka skulden och skadeståndet till Yussuf, har du försatt i konkurs. Bolaget är tömt på alla tillgångar, kommentar?

– Varför undrar du? Det är inte din sak.

Har du fört över tillgångarna till något av dina andra företag?

– Det ingår inte i ditt arbete att fråga sånt. Är du advokat? Domare? Polis? 

Läs alla artiklarna i granskningen:

”Vi utnyttjas utan att någon bryr sig”
Yussuf blev lurad på 80 000 
’’Det är för lätt att fuska’’
Ministern: ”Jag kommer aldrig acceptera fusk’’