Industriarbetarnas tidning

”Vi utnyttjas – ingen bryr sig”

17 juni, 2014

Allonias Sebhartu slog larm. Facket slog larm. Yussuf blev lurad på lön och vann i tingsrätten. Ändå fortsätter Arbetsförmedlingen att betala ut bidrag till arbetsgivaren.

Detta är nystartsjobb:

  • Arbetsgivaren får bidrag för att anställa en person som varit arbetslös en längre tid. Ersättningen motsvarar arbetsgivaravgiften eller dubbla arbetsgivaravgiften – alltså upp till 63 procent av lönen.

Detta har hänt:

2012

  • Juni: Allonius Sebhartu berättar för Arbetsförmedlingen att han fått för lite lön av Ardil Transport.
  • 12 nov: Arbetsförmedlingen börjar betala bidrag till Ardil Transport för Yussufs nystartsjobb.

2013

  • 11 mars: Yussuf berättar för Arbetsförmedlingen att företaget inte följer vad de har kommit överens om i anställningsavtalet.
  • 13 mars: Ola Sjösten, Yussufs ombud, på IF Metall, ringer till Arbetsförmedlingen och tar upp missförhållanden på Ardil Transport.
  • 2 april: Ola Sjösten mejlar till Arbetsförmedlingen igen, eftersom han inte fått något svar.
  • 2 juni: Ola Sjösten skickar in stämningsansökan till Södertörns tingsrätt.

2014 

  • 21 jan: Rättegång. Arbetsförmedlingens handläggare vittnar.
  • 4 mars: Domstolen meddelar dom. Ardil Transport ska betala runt 80 000 kronor i lön plus ränta och 25 000 kronor i skadestånd.
  • maj:Ekrem Ardil försätter Ardil Transport i konkurs. Det är inga tillgångar kvar i företaget för att betala skulden till Yussuf.
  • juni: Arbetsförmedlingen fortsätter att betala stöd för sex nystartsjobb och tre instegsjobb till Ekrem Ardils andra företag.

Redan sommaren 2012 berättade Allonias Sebhartu för sin handläggare på Arbetsförmedlingen att Ardil Transport AB fuskade med lönerna. Han hade ett nystartsjobb, och den summa som sattes in på hans lönekonto var betydligt lägre än kollektivavtalets nivå som ska gälla för den typen av jobb. Men ingenting hände.

Allonias Sebhartu sa upp sig. Han kunde inte försörja sig och sina tre barn på cirka 8 000 kronor i månaden.

Trots larmet fortsatte Arbetsförmedlingen att skicka över pengar till Ardil Transport.

Ett halvår senare fick Yussuf (se nästa uppslag) som först var praktikant på Ardil Transport, ett nystartsjobb på samma företag. Yussuf råkade ut för samma sak. När lönen kom in på hans konto fattades tusentals kronor.

– Jag försökte få hjälp från Arbetsförmedlingen, säger Yussufs ombud, Ola Sjösten på IF Metalls Stockholmsavdelning.

– Yussuf hade varken anställningsavtal eller lönespecifikationer. Men handläggaren lämnade inte ut något. ”Sekretess”, fick jag höra.

Ola Sjösten kollade själv upp Ardil Transport och upptäckte att företaget varken hade kollektivavtal eller försäkringar för de anställda via Afa/Fora. Men inget av detta är ett krav när det gäller nystartsjobb, var Arbetsförmedlingens svar.

Yussuf stämde Ardil Transport med hjälp av facket. Nu har han vunnit, men några pengar har han inte sett röken av. Ägaren har försatt företaget i konkurs. Inga tillgångar finns kvar i bolaget, bara en skatteskuld på 3,6 miljoner kronor.

Maria Fridolin, som jobbar på LO-TCO Rättsskydd, säger att Yussuf tyvärr inte är ensam. Hon och hennes kollegor på Rättskyddet har märkt att personer med nystartsjobb och lönebidrag allt oftare måste kämpa för att få ut sin lön.

– Ofta är det personer med utländsk bakgrund, säger hon. Utsatta människor som inte kan så bra svenska. De vet inte heller vilka regler som gäller.

Allonias Sebhatu berättar att han först trodde att Sverige var ett mönsterland när han kom hit. Nu vet han bättre. Han är arbetslös igen, säger att det är svårt att hitta ett nytt jobb. Samtidigt har han börjat jobba fackligt.

– Jag kan inte acceptera att det är så här. Att vi utnyttjas utan att någon bryr sig.

– Jag förstår inte. Arbetsförmedlingen kan tydligen inte göra något när företagen fuskar och behandlar oss illa. Det är konstigt. De betalar ju ut bidrag.

– Finns det inga krav på företagen?         

Nina Angermund Carlsson, regional Arbetsförmedlingschef, säger att det står i Yussufs personakt att arbetsgivaren, enligt Yussuf, inte följer anställningsavtalet. Hon vill inte ge några mer kommentarer om vad larmen lett till.

Vilka konsekvenser får domen, som kom i mars?

– Jag har inte läst den. Jag vet inte. Det är första gången jag är med om något sådant. Jag har bett vår juridiska avdelning om stöd.

Yussuf har fortfarande inte fått de pengar som Ardil Transport ska betala honom, enligt domen. Samtidigt får företagets ägare Ekrem Ardil stöd från Arbetsförmedlingen för nio anställda i ett av sina andra företag.

– Jag har inte haft möjlighet att sätta mig in i detta, säger Nina Angermund Carlsson. Men det finns gränser för vad vi kan kontrollera. Särskilt när det gäller nystartsjobb. Det är ett begränsat uppdrag att säkerställa hur företagen sköter sig. Lönebidrag, till exempel, innebär ett mycket större ansvar för oss.

Är det okej att företag som lurar anställda får stöd från Arbetsförmedlingen?

– Nej, men det beror på vårt ansvar. Vi ska sköta det hela korrekt utifrån det regelverk som finns för nystartsjobb. Det moraliska eller etiska är en annan bit.

Yussuf är ett fingerat namn.