Industriarbetarnas tidning

Arbetsmiljöverket risas av polisen

24 juli, 2014

Chefen för Stockholmspolisens nya enhet för arbetsmiljöbrott anser att Arbetsmiljöverket fördröjer gäller utredningen av till exempel svåra arbetsolyckor.

Situationen är annars oftast den omvända, den svenska polisen får återkommande kritik av åklagare och Arbetsmiljöverket för att inte ta arbetsmiljöbrott på det allvar de förtjänar.

Rikspolisstyrelsen idkade också självkritik i sin rapport i november ifjol, där det hette att en kärnpunkt är att platsen för ett tillbud direkt ska betraktas som en brottsplats, inte en olycksplats.

Ännu har ingen dömts till fängelse för arbetsmiljöbrott i Sverige, och Dagens Arbete visade i en stor granskning tidigare i år att medelstraffet är 60 dagsböter och villkorlig dom – ett straff man också kan få för fildelning eller mobilstöld.

Kritiken inifrån har bland annat lett till att polismyndigheten i Stockholms län beslutat att centralisera arbetet med arbetsmiljöbrott till en enhet på länskriminalen. Chef för gruppen är Filippo Bassini.

– Den här typen av ärenden har varit nedprioriterade förut och visst, vi var inte tillräckligt effektiva. Nu har vi en grupp på sex poliser och en förundersökningsledare som enbart jobbar med arbetsmiljöbrott, säger han till Svenska Dagbladet.

 

Länskriminalens nya grupp har varit igång sedan första maj i år och jobbar just nu med cirka 60 ärenden, från september ska alla fall från alla polisdistrikt i Stockholms län handhas här.

Filippo Bassini hoppas att centraliseringen kommer att leda till en effektivisering och att fler brott klaras upp, samtidigt som han noterar att Arbetsmiljöverket har bantats kraftigt, vilket kan påverka kvaliteten på polisens arbete. Han påpekar att verket har tre veckor på sig att återkomma med ett svar när polisen skickar ett ärende till dem, men att det ofta dröjer fem sex eller ännu fler veckor.

– Vi och åklagaren är beroende av Arbetsmiljöverket. Deras experthjälp och kunskaper underlättar vårt arbete, säger Bassini till SvD.

Det är i så fall ett av flera problem att ta itu med för Erna Zelmin-Ekenhem, som i slutet av september blir ny generaldirektör för Arbetsmiljöverket, en myndighet som har tappat ett stort antal inspektörer och dessutom enligt medierapporter brottas med egna arbetsmiljöproblem. Detta samtidigt som myndigheten får allt mer att göra – som DA rapporterade tidigare i sommar ökade antalet arbetsolyckor i fjol för fjärde året i följd.

 

 

 

 

 

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?