Industriarbetarnas tidning

”Pride – inget att skoja om”

28 juli, 2014

I dag, måndag, börjar Pridefestivalen i  Stockholm. LO kommer, som vanligt, att ha ett tält på festivalområdet.– Det är viktigt att vi är på plats, säger Carina Ferbe, ombudsman på IF Metall. Hon tycker att diskriminering av människor på grund av sexuell läggning borde få större uppmärksamhet av facket.

Årets festival har som tema ”Vardag”. Flera programpunkter handlar om hbtq-frågor inom sporten, i skolan och vården. Hbtq står för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner (queer är andra sexuella läggningar som bryter mot normen).

Arbetslivet finns också med som tema i några punkter.

– Det behövs, säger Carina Ferbe. Inom IF Metall, där jag jobbat i många år, är hbtq-frågor inte prioriterade. Möjligtvis tar man upp diskriminering mot homosexuella som en separat fråga på kurser till exempel.

– Men det här handlar om våra grundvärderingar, det är inte ett ämne som ska särbehandlas. Alla har rätt att vara sig själva, utan att bli diskriminerade.

Hon tror att det finns en rädsla för det som är annorlunda, det som bryter mot normen på arbetsplatser och inom fackets egna organisationer.

– Att man ska delta i Pride leder lätt till kommentarer som ”Ska du ut och jobba bland bögar och flator?” Om man inte skrattar får man höra ”skojade bara”.

– För mig är det inte ett dugg roligt.

Carina Ferbe tycker att mötet med människor på Pride har stor betydelse. Hon har stått i fackets tält tidigare, för flera år sedan. Nu är det dags igen.

– Vi i facket kan vara där som människor, samtala. Och folk tar upp problem som vi kan ta till oss.

 

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.