Industriarbetarnas tidning

Sydafrikansk strejk kan utvidgas

14 juli, 2014

Det sydafrikanska metallfacket Numsa hotar att utvidga sin två veckor långa strejk efter att i går ha sagt nej till det arbetsgivarna kallar slutbud.

Läs mer:

Som DA skrev redan i fredags var det väntat att Numsa, som den 1 juli tog ut 220 000 medlemmar i strejk, skulle förkasta förslaget om ett nytt treårigt avtal. Detta eftersom de lokala organisationerna i sju av nio regioner i förra veckans rådslag sade nej till ett bud som skulle ha gett 10 procents löneökning i år, 9,5 procent nästa år och 9 procent 2016. Numsa gick ut i strejk med krav på 12-15 procents höjning i ett ettårigt avtal.

I går kom det officiella beskedet, under en presskonferens i Johannesburg. Generalsekreteraren i Numsa, Irvin Jim, sade då att förbundets absoluta minimikrav är 10 procent per år under tre år.

-Vi är fullt medvetna om tillståndet i tillverknings- och stålindustrin, men vi är också akut medvetna om de eländiga förhållande som majoriteten av den svarta arbetarklassen arbetar under. De försöker överleva på extremt låga och rasistiskt inspirerade löner, sade han enligt nyhetsbyrån Reuters.

Irvin Jim poängterade också att Numsa, Sydafrikas största fackförbund, nu uppmanar sina medlemmar att utvidga strejken, vilket kan innebära att ytterligare 100 000 personer tas ut i konflikt – för närvarande är det framförallt stål- och bilindustrin som har drabbats.

Arbetsgivarorganisationen för stål- och metallindustrin, Seifsa, menar att man gett de strejkande ett ”mycket bra slutbud”.

-Vi har nu gjort allt vi har kunnat för att få slut på strejken, sade Seifsas vd Kaizer Nyatsumba i ett uttalande.

Parterna ska träffas igen under måndagen för nya samtal. De tidigare förhandlingarna har pågått under medling av arbetsmarknadsdepartementet, och i förra veckan uppmanade också president Jacob Zuma dem att komma fram till en snar lösning.

Anledningen är att den sydafrikanska ekonomin är i gungning, efter att förra kvartalet ha krympt för första gången på fem år – till en del orsakat av en fem månader lång strejk inom platinaindustrin. Enligt nyhetsbyrån Bloombergs kostar konflikten i sin nuvarande omfattning industrin 190 miljoner kronor per dag och drabbar 12 000 företag.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.