Industriarbetarnas tidning

Sydafrikastrejk kan ta slut i helgen

23 juli, 2014

Metallfacket i Sydafrika ska nu ta ställning till ett bud som ger de lägst betalda 10 procents löneökning per år i tre år. Arbetsgivarna har sagt ja, men kräver samtidigt tydligare förbud mot lokala löneöverenskommelser.

Storstrejken i Sydafrika har nu pågått i mer än tre veckor och har lett till att flera utländska bilfabriker har stoppat, att produktionen har störts i stålindustrin men också i byggsektorn, som lider brist på komponenter.

Flera fackförbund och arbetsgivarorganisationer är inblandade, men de parter som dominerar förhandlingarna är metallfacket Numsa, som har 220 000 medlemmar i strejk, och Seifsa, som organiserar företag i stål och tillverkningsindustrin.

Seifsa hävdar att strejken kostar mer än 10 000 företag sammanlagt 190 miljoner kronor dagligen, riksbankschefen Gill Marcus har varnat för att konflikten kan orsaka minskad tillväxt i landet, dock knappast recession.

Numsa har sagt att man mycket väl förstår problemen för industrin, men samtidigt vill slåss för att lyfta upp ”extremt låga löner” och poängtera de ”eländiga förhållanden” som framförallt svarta arbetare jobbar under.

Arbetsmarknadsminister Mildred Oliphant har varit mycket aktiv under konflikten, hennes förra medlingsbud ratades av Numsa förra söndagen, men det nya verkar ha chans till större framgång. Det ger arbetare i de lägsta löneklasserna 10 procent mer i lön per år 2014-2016.

Arbetsgivarorganisationerna hävdar att man gjort flera eftergifter utan att få något tillbaka och att förslaget kommer att leda till att företagen måste göra sig av med arbetskraft.

Seifsa kräver att Numsa säger ja senast på fredag, och vill ha en hårdare skrivning av den paragraf i gällande kollektivavtal som förbjuder ytterligare löneökningar i lokala avtal.

Det förra medlarbudet röstades ned av Numsas lokalorganisationer i sju av Sydafrikas nio regioner, men av medierapporter att döma verkar det senaste ha större chans till framgång – Numsas lönekrav har hela tiden varit ”tvåsiffrigt”.

Numsa är emot arbetsgivarnas krav på hårdare skrivning om lokala avtal, och betonar att man även denna gång ska förankra budet lokalt.

-Vi kommer inte att ge vårt svar på budet förrän vi har fått ett mandat från våra medlemmar, det kommer att ta några dagar. Under tiden fortsätter strejken, säger Numsas talesman Castro Ngobese i ett uttalande på onsdagsmorgonen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.