Industriarbetarnas tidning

GS-facket: gäst­arbetare ofta utsatta

30 september, 2014

BekämpningsmedelArbete med bekämpningsmedel kan fördubbla risken att få Parkinsons sjukdom. Det visar en forskningssammanställning som presenterats på ett seminarium med Afa försäkring.

Fakta om Parkinsons:

Idag lever 22 000 svenskar med Parkinsons sjukdom. Det är en nervsjukdom med bland annat störningar i det jämviktssystem i hjärnan som reglerar rörelseförmågan. Symptom är skakningar, stelhet och minskad rörlighet. Sjukdomen debuterar i vanligen 55-60-årsåldern och symptomen tilltar efter hand.

Läs tidigare artiklar

Fruktpapper orsakade parkinson

– Med förebyggande insatser som bra skyddsutrustning minskas riskerna, säger professor Lars-Gunnar Andersson vid Örebro universitet. Han har tillsammans med professor Lennart Bodin gått igenom den samlade forskningen på området.

– Poängen med bekämpningsmedel är att de ska vara farliga. Det är alltså en fråga om utrustning, om att skydda sig, konstaterades på seminariet.

Men så är det inte alltid: De som arbetar med skogsplantering måste också hantera bekämpningsmedel mot snytbaggar och liknande, så kallade insekticider. Och där finns ett stort problem:

– Tyvärr är organisationsgraden väldigt låg bland de som planterar. Majoriteten är dessutom arbetare från andra länder, ibland utanför Europa, säger Magnus Lindberg på GS-Facket.

– Vi har i olika sammanhang sett att de ofta arbetar med mycket bristfällig skyddsutrustning, om de alls har någon. Efter planteringssäsongen åker de hem till sina länder och det finns ingen möjlighet att följa upp dem där. Det handlar då inte bara om Parkinsons utan om alla andra skador man kan få av starka bekämpningsmedel.

– De får bekämpningsmedlet på kläderna men har ofta inte möjlighet att byta om, man saknar ofta handskar och så vidare. 

Det vanligaste medlet används på dispens från Kemikalieinspektionen.

– Vi tycker man ska sluta ge den dispensen. Använd de alternativa metoder som utvecklats och som innebär att man inte använder dessa gifter.

Utöver bekämpningsmedel mot insekter finns också medel mot ogräs, och mot svamp.

Det var ett bekämpningsmedel i den sistnämnda gruppen som drabbade arbetare på Wargöns pappersbruk. Där användes antimögelgiftet Difenyl fram till 1970 vid tillverkningen av apelsinpapper för att motverka att apelsinerna möglade när de transporterades till Sverige. Men efter en finländsk pappersarbetares död 1969 förklarats med att han utsatts för stora doser difenyl slutade Wargön 1970 att göra apelsinpapper. 

Då hade cirka femtio arbetare där kommit i kontakt med difenylen. Av dessa konstaterades 2002 att fem fått Parkinsons. Normalt får ungefär femton på 10 000 sjukdomen. De lyckades efter flera års kamp få detta erkänt som arbestskada. 

Forskningsgenomgången visar också att människor med en viss typ av gener lättare kan få Parkinsons än andra. Men det framgår också att vissa företeelser motverkar sjukdomen:

– Parkinsonssjuka är sällan rökare, konstaterade Lars-Gunnar Andersson.

Detta förklaras med att nikotinet motverkar – vilket även påverkar snusare. Också kaffe och svart te hjälper, samt utomhusarbete och nattarbete. 

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?